20 de hectare de pădure au ars într-un incendiu din Bacău. Două aeronave ale Forţelor Aeriene Române au intervenit în zonă

Marti, 02 Aprilie 2024, ora 23:12
1340 citiri
20 de hectare de pădure au ars într-un incendiu din Bacău. Două aeronave ale Forţelor Aeriene Române au intervenit în zonă
Aeronavă C-27J Spartan pentru stingerea incendiilor a Forţelor Aeriene Române. Foto SMFA

Pompierii din mai multe judeţe luptă, marți seară, cu un incendiu care a cuprins o pădure de pin din judeţul Bacău şi s-a extins pe aproximativ 20 de hectare. Intervenţia este îngreunată de vânt, terenul accidentat şi lipsa surselor de apă. Au fost solicitate două aeronave ale Ministerului Apărării, care pot transporta 6.000 de litri de apă la fiecare trecere.

”La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta cu flacără, la nivelul unei păduri de pin, pe aproximativ 20 ha, echipajele acţionând pe un teren greu accesibil, versanţii fiind extrem de abrupți. Acţiunea echipajelor de stingere este îngreunată de vântul puternic, care a determinat extinderea cu repeziciune a flăcărilor. Intervenţia pompierilor se concentrează, în principal, pe crearea unei linii de protecţie pentru locuinţele de la baza versanţilor pe care se manifesta incendiul”, a transmis sursa citată.

La faţa locului au fost trimişi pompieri de la ISU Neamţ şi ISU Vrancea, iar în teren s-a deplasat şi Punctul de Comandă Mobil din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău şi ­­ grupei operative.

”Având în vedere terenul frământat, aspect ce îngreunează accesul echipajelor de intervenţie, precum şi forţa cu care se propagă incendiul, în sprijin vor acţiona şi două aeronave echipate în configuraţie pentru stins incendii”, a mai transmis ISU Bacău.

Ministerul Apărării a transmis, într-un comunicat de presă, că este vorba despre două aeronave C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru stingerea incendiilor.

”Aeronavele au decolat din Baza 90 Transport Aerian, de la Otopeni, în jurul orei 19.30. Acţiunea de stingere a incendiului la faţa locului este îngreunată de terenul accidentat şi de lipsa sursei de apă”, a precizat Ministerul Apărării.

În configuraţie pentru stingerea incendiilor, aeronavele C-27J Spartan pot transporta 6.000 de litri de apă (şase containere) la fiecare trecere.

Aeronavele de acest tip ale Forţelor Aeriene Române au acţionat, din 2017 şi până în prezent, pentru stingerea a mai multe incendii de pădure din ţara noastră - în judeţele Mehedinţi, Alba, Hunedoara şi Buzău.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Căutări cu scafandri și bărci pe Bega. O persoană ar fi căzut în apă de pe pasarela pietonală peste râu
Căutări cu scafandri și bărci pe Bega. O persoană ar fi căzut în apă de pe pasarela pietonală peste râu
Un trecător a sunat la numărul de urgenţă 112, joi seară, 11 aprilie, pentru a anunţa că a auzit strigăte de ajutor din râul Bega, în Timişoara. Pompierii au fost mobilizaţi pentru...
Trei adolescenți de 15 ani aflați într-o mașină furată, urmăriți în trafic de polițiștii din Arad
Trei adolescenți de 15 ani aflați într-o mașină furată, urmăriți în trafic de polițiștii din Arad
IPJ Arad a anunțat că trei copii de 15 ani din Bacău, între care unul căutat de autorităţi, au fost urmăriţi în trafic de poliţiştii din oraşul Nădlac, ei fiind într-o maşină care...
#incendiu padure, #bacau, #interventie, #aeronave, #pompieri , #incendiu