Zeci de mii de oameni evacuați într-unul dintre cele mai grave incendii din Australia. Temperaturi de peste 40 de grade și rafale puternice de vânt VIDEO

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 07:59
1176 citiri
Zeci de mii de oameni evacuați într-unul dintre cele mai grave incendii din Australia. Temperaturi de peste 40 de grade și rafale puternice de vânt VIDEO
Incendii de vegetație FOTO / 9am.ro

Pompierii australieni se luptă cu un incendiu uriaş, unul dintre cele mai grave produse în ultimii ani, care a forţat evacuarea a zeci de mii de persoane. În zonă se înregistrează temperaturi de peste 40 de grade, dar şi rafale puternice de vânt, transmite CNN.

Condiţiile de căldură, secetă şi vânt au creat "pericole de incendiu extreme până la catastrofale" în unele părţi din Victoria şi Australia de Sud, potrivit Biroului de Meteorologie din Australia.

De asemenea, în regiune sunt prognozate furtuni puternice, care aduc ameninţarea fulgerelor uscate - lovituri care se produc în timpul unei furtuni în care ploaia se evaporă înainte de a atinge solul.

Aproximativ 30.000 de persoane au primit ordin să evacueze anumite părţi din Victoria înainte de miercuri la prânz, când autorităţile au avertizat că va fi prea târziu pentru a pleca.

Prognoza pentru temperaturi ridicate, care se vor situa în intervalul de 40 de grade Celsius, cu rafale de vânt de până la 80 de kilometri pe oră (50 mph), ar putea face ca orice flăcări să se răspândească rapid, a declarat miercuri Jason Heffernan, ofiţer şef la Departamentul de pompieri din Victoria, pentru postul de televiziune de stat ABC.

"Cu excepţia cazului în care proprietatea dvs. este pregătită în mod imaculat şi aveţi resurse de stingere a incendiilor disponibile şi sunteţi în formă şi sunteţi capabili din punct de vedere mental să susţineţi un incendiu de lungă durată ... sfatul meu puternic pentru comunitate este să plece devreme", a declarat Heffernan.

Pompierii au luptat cu un incendiu de vegetaţie care a izbucnit joia trecută în oraşul rural Bayindeen, la aproximativ 190 de kilometri vest de Melbourne, şi care nu este încă sub control, potrivit departamentului de urgenţă al statului.

Şase case au fost deja distruse, iar autorităţile se tem că vântul şi condiţiile uscate ar putea alimenta flăcările în apropierea zonelor rezidenţiale de mare densitate.

Un calificativ de incendiu "extrem" a fost emis pentru mari părţi din Victoria, în timp ce regiunea Wimmera din vestul statului a primit un risc "catastrofal", ceea ce înseamnă că, în cazul în care se declanşează incendii, acestea vor fi "incontrolabile şi imposibil de stăpânit", potrivit Biroului de Meteorologie.

Peste 100 de păduri de stat au fost închise, a precizat pe platforma de socializare X. Zeci de şcoli şi centre de îngrijire a copiilor au fost, de asemenea, închise.

Incendiile au loc la mai bine de patru ani de când incendiile de tufişuri au distrus zone întinse din sud-estul Australiei, provocând moartea a 33 de persoane la nivel naţional, în ceea ce a fost numit incendiile din vara neagră din 2019-2020.

Statul Victoria a suferit enorm din cauza incendiilor, care au făcut ravagii timp de peste 90 de zile şi au ars peste 1,5 milioane de hectare de teren, majoritatea fiind păduri, parcuri şi plantaţii care acopereau habitate critice pentru animale, potrivit Autorităţii pentru incendii din ţară a statului.

Peste 400 de case au fost distruse, iar 6.800 de animale au fost ucise în dezastrul care a provocat daune economice de miliarde de dolari în Victoria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un ieșean a sunat la 112 să spună că s-a lovit la cap într-o pădure. Ce au constatat polițiștii după ce l-au căutat ore în șir
Un ieșean a sunat la 112 să spună că s-a lovit la cap într-o pădure. Ce au constatat polițiștii după ce l-au căutat ore în șir
Autoritățile din Arad s-au mobilizat miercuri seara, 10 aprilie, ca să găsească un biciclist care a apelat la 112 și a spus că a suferit un accident. Potrivit Inspectoratului de Poliţie...
Un pădurar s-a întâlnit cu un urs în timp ce mergea printr-o pădure din Suceava. Cum a reacționat animalul când l-a observat VIDEO
Un pădurar s-a întâlnit cu un urs în timp ce mergea printr-o pădure din Suceava. Cum a reacționat animalul când l-a observat VIDEO
Un pădurar din Suceava s-a întâlnit cu un urs în timp ce mergea prin pădure. La un moment dat, animalul a dat impresia că vrea să-l atace, însă s-a răzgândit și a plecat mai departe în...
#incendiu, #Australia, #padure, #vegetatie, #evacuati, #temperaturi, #rafale vant , #Australia