O mănăstire de patrimoniu din estul Ucrainei a fost incendiată. Adăpostea peste 300 de refugiați UPDATE VIDEO

Sambata, 04 Iunie 2022, ora 16:57
4864 citiri
O mănăstire de patrimoniu din estul Ucrainei a fost incendiată. Adăpostea peste 300 de refugiați UPDATE VIDEO
Templul unei mănăstiri din estul Ucrainei, în flăcări FOTO / Facebook Yurii Kochevenko

Un incendiu a cuprins sâmbătă, 4 iunie, altarul principal al unei faimoase mănăstiri din orașul Sviatohirsk, situată în estul Ucrainei.

UPDATE 19.59 Președintele Zelenski reacționează după ce mănăstirea Sviatohirsk a fost incendiată. Anunță că patru persoane au murit, iar altele patru sunt garv rănite.

”Artileria rusă a lovit din nou Sviatogírs ʹkíj Lavra din regiunea Donețk astăzi. Am distrus situl de patrimoniu. A fost consacrat în 1912.

Prima dată a fost distrusă în timpul puterii sovietice. A fost reconstruită ulterior. Și aici a fost ars de armata rusă.

(...) Patru persoane au fost ucise, alte patru sunt grav rănite. Sviatogorsk este sub foc din mai.

Ocupanții știu exact în ce obiect trag. Ei știu că nu există obiective militare pe teritoriul Svyatogírs ʹkoí ко ї Lavra. Se știe că sunt aproximativ 300 de civili, inclusiv 60 de copii. Dar tot armata rusă bombardează lavru, ca tot Donbass-ul. Ca orice alt teritoriu și orice alt obiect al Ucrainei care poate ajunge. Nu le pasă ce anume să transforme în ruine.

(...) Nicio altă țară în afară de Rusia nu a distrus atâtea monumente, site-uri culturale și sociale din Europa după al doilea război mondial. Fiecare biserică arsă de Rusia în Ucraina, fiecare școală aruncată în aer, fiecare memorial distrus dovedește că Rusia nu crede ong în UNESCO. Despre ce sa vorbesti cu barbaromul de stat, cu teroristul de stat? Despre ce obuze de artilerie sunt mai bune pentru a distruge patrimoniul istoric?

Așteptăm un răspuns logic și corect din partea ONU și UNESCO. Aceasta este Organizația Națiunilor Unite și carta sa nu prevede alinierea cu teroriștii. Izolarea Rusiei trebuie să fie completă, trebuie să răspundă pentru crimele sale”, scrie Zelenski pe Facebook.

Incendiul a fost anunțat de Biserica Ortodoxă Ucraineană într-un comunicat, arată CNN.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

„Ca urmare a ostilităților, un incendiu de mare amploare a izbucnit pe teritoriul Lavrei Tuturor Sfinților. (...) Flăcările au cuprins templul (n. r. altarul) principal”, se arată în comunicatul Bisericii.

Nu s-au raportat victime. Altarul original datează din 1526, potrivit Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Lavra Sviatohirsk, cunoscuta si sub denumirea de Mănăstirea Peșterilor, este o veche mănăstire ortodoxa aflata în apropierea localității Sviatohirsk, arată crestinortodox.ro.

Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, scrie pe Facebook:

”Eparhia [eparhia] Donețk a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a confirmat că în acest templu, pe lângă călugări și călugărițe, se aflau 300 de refugiați, printre ei cu dizabilități și vârstnici, și aproape 60 de copii, printre care nou-născuți”.

Mănăstirea se află sub patronajul Patriarhiei Ortodoxe de la Moscova.

Ministerul rus al Apărării dă vina pe trupele „naționaliste” ucrainene pentru incendiul la Mănăstirea Sviatohirsk Lavra.

Un mesaj al ministerului de pe Telegram spune că, în timp ce unitățile Brigăzii 79 de Asalt Aeropurtat din Ucraina se retrăgeau de la Sviatohirsk, „naționaliștii ucraineni au incendiat mănăstirea de lemn”, arată BBC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Germania a trimis încă un sistem Patriot Ucrainei, iar cancelarul Olaf Scholz le cere europenilor să urmeze exemplul țării sale. "Este util imediat"
Germania a trimis încă un sistem Patriot Ucrainei, iar cancelarul Olaf Scholz le cere europenilor să urmeze exemplul țării sale. "Este util imediat"
Berlinul a anunţat sâmbătă, 13 aprilie, trimiterea unui nou sistem de apărare antiaeriană Patriot pentru a ajuta Ucraina să contracareze atacurile ruseşti care vizează oraşele şi...
#incendiu, #templu, #altar, #manastire, #Ucraina, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina