Cum începe școala din punct de vedere sanitar: masca de protecție rămâne recomandată. Comparație cu alte țări

Duminica, 14 August 2022, ora 03:45
3261 citiri
Cum începe școala din punct de vedere sanitar: masca de protecție rămâne recomandată. Comparație cu alte țări
Ministrul Sănătății recomandă masca de protecție în școli, cu excepția orelor de sport FOTO: Pixabay.com

Elevii și copiii de grădiniță vor începe anul școlar viitor pe data de 5 septembrie 2022, potrivit structurii anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a recomandat folosirea măştii de protecţie, precizând că dacă şcolile asigură condiţii de igienă la grupurile sanitare, dezinfectanţi, atunci lucrurile pot fi ţinute sub control.

Masca de protecție nu este recomandată la orele de sport, mai transmit autoritățile. În rest, rămân în vigoare și alte reguli din anul școlar trecut. De exemplu, sălile de clasă trebuie aerisite cât mai des, după fiecare grupă de elevi se va face curățenie, băncile vor fi dezinfectate etc.

Cum să îți pregătești copilul pentru școală

Amintește-i copilului tău despre toate lucrurile distractive și frumoase pe care începerea școlii i le va aduce, precum timpul petrecut cu prietenii și profesorii și activitățile pe care le vor desfășura.

Discută cu el despre cele mai bune metode de protecție împotriva COVID-19, inclusiv igiena mâinilor și acoperirea gurii și nasului, dacă tușește sau strănută.

Copiii ar trebui să știe cum să poarte corect măștile de protecție recomandate, acoperindu-și gura și nasul. E necesar să știe și unde și cum să le arunce.

De asemenea, poți face distractivă reîntoarcerea la școală pentru copiii de vârste mai mici implicându-i în diferite activități. O idee ar putea fi să-i lași pe ei să își aleagă măști colorate.

Școlile se vor deschide cu prezență fizică pentru toți elevii

"Nu vor mai exista închideri ale școlilor generalizate. În județele în care numărul de paturi destinate bolnavilor COVID va fi ocupat în procent de 75, pentru o scurtă perioadă de timp școlile vor fi închise, până când indicatorul scade sub această valoare", a declarat ministrul Sănătății.

"Trebuie să acționezi chirurgical, dacă se poate spune așa, oprești școala, oprești transmiterea, două-trei săptămâni după care reiei cursurile, și nu în toată țara, ci strict într-un județ unde ai un număr mare de cazuri în spital”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Acesta a mai spus că numărul de infecții nu mai este un indicator, nu se mai pune problema de școală online, ci doar de ”închiderea (școlilor – n.r.) pentru o perioadă extrem de limitată”, la peste 75% grad de ocupare al paturilor din spital, până la scăderea acestuia.

În Portugalia, școala începe fără restricții

Guvernul din Portugalia a anunțat că școlile de acolo vor începe anul școlar fără restricții Covid-19, punând în schimb accentul pe responsabilitatea individuală pentru a asigura sănătatea publică.

Până în prezent nici în alte țări nu s-au anunțat restricții.

#incepe scoala, #elevi, #reguli sanitare, #recomandari, #covid , #elevi