Numărul deținuților din închisorile României a scăzut cu 30% în 10 ani. Cum se explică fenomenul

Marti, 14 Mai 2024, ora 21:42
3559 citiri
Numărul deținuților din închisorile României a scăzut cu 30% în 10 ani. Cum se explică fenomenul
Celulă de penitenciar / Unsplash

Numărul deținuților din închisorile din România a scăzut vertiginos în ultimul deceniu. Datele transmise de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) pentru Ziare.com reflectă fidel acest lucru.

În 2023, numărul mediu al deținuților din penitenciarele din România era de aproximativ 23.000. În 2014, aproape 32.000 de persoane se aflau în spatele gratiilor. În zece ani, numărul deținuților a scăzut cu aproape o treime. Ziare.com a discutat cu doi practicieni din domeniul dreptului, pentru a explica fenomenul.

Profesorul Andrei Săvescu, avocat specializat în drept penal, a oferit precizări pe marginea acestui subiect.

„Fără a fi specialist în criminologie, cred că principala explicație a scăderii numărului deținuților din penitenciare în ultimii 30 de ani este modificarea mediul social, care s-a transformat dintr-un mediu mai degrabă opresiv într-un mediu mai degrabă suportiv”, a declarat Andrei Săvescu, pentru Ziare.com.

Toni Neacșu, avocat, fost judecător, și-a exprimat, de asemenea, punctul de vedere. În opinia sa, este vorba despre un cumul de factori.

„Cauzele reducerii numărului de deținuți din penitenciarele românești, adică acele persoane condamnate definitiv, sunt complexe și sunt atât de natură judiciară cât și de natură socio-economice generale. România însăși este alta decât cea de acum 10, 15,20 de ani și este normal ca acest lucru să se reflecte și în populația penitenciară. Din punctul meu de vedere, ca practician, cea mai importantă cauză stă în modificarea politicii penale care a avut loc în 2014, prin introducerea unui nou Cod penal.

De exemplu, până în 2014, peste 40% din totalul deținuților erau pentru infracțiuni contra patrimoniului, de furt și furt calificat. Vechiul Cod penal prevedea pedepse drastice pentru acest tip de infracțiuni, de până la 12 ani sau 15 ani. Penitenciarele erau pline de hoți, fie ei mărunți sau nu, recidiviști sau nu (...) Și în cazul altor infracțiuni au avut loc mutații similare”, a precizat Toni Neacșu, pentru Ziare.com.

Numărul mai mic de infractori aflați în detenție este determinat și de faptul că mulți dintre cei predispuși la fapte penale au plecat în străinătate, avertizează Toni Neacșu.

„Alte cauze țin atât de scăderea generală a populației cât și de fenomenul migrației. Pur și simplu am mai împrumutat și altora prin Europa din infracționalitatea noastră măruntă și aceștia nu ajung întotdeauna nici să fie prinși nici să fie returnați acasă. De asemenea este importantă și schimbarea unor mentalități în instanțele noastre, judecătorii aplicând mai ușor acum măsuri alternative la executarea propriu-zisă a pedepsei prin izolare în penitenciar”, a mai declarat Toni Neacșu.

„România, în continuare fruntașă la supraaglomerare în penitenciare"

Deși numărul deținuților este semnificativ mai mic, încă e nevoie de investiții consistente în infrastructură, a mai precizat fostul judecător.

„Una peste alta, evoluția este firească și ține inclusiv de europenizarea și civilizarea reală a sistemului nostru represiv penal. Asta deși în continuare, România este în mod nefericit fruntașă la supraaglomerare în penitenciare, deficit de locuri și condiții de încarcerare”, a concluzionat Toni Neacșu.

Numărul mediu al deținuților din România, valorile anuale

ANP a transmis pentru Ziare.com numărul mediu anual al deținuților din penitenciarele din România, în perioada 2014-2023:

2014 - 31.847

2015 - 29.079

2016 - 27.984

2017 - 26.251

2018 - 22.104

2019 - 20.501

2020 - 20.855

2021 - 22.667

2022 - 23.114

2023 - 23.360

Quarterly Report - Editia 4

Cine a fost preşedintele iranian Ebrahim Raisi, mort într-un accident de elicopter. „Pilon al unui sistem care încarcerează, torturează şi ucide oameni”
Cine a fost preşedintele iranian Ebrahim Raisi, mort într-un accident de elicopter. „Pilon al unui sistem care încarcerează, torturează şi ucide oameni”
Ebrahim Raisi, preşedintele Iranului care a murit la vârsta de 63 de ani într-un accident de elicopter, a urcat în teocraţia iraniană de la procuror ultraconservator la preşedinte...
30 de ani de închisoare primiți de atacatorul ce a vrut să-l asasineze pe soțul lui Nancy Pelosi, lider al democraților din SUA
30 de ani de închisoare primiți de atacatorul ce a vrut să-l asasineze pe soțul lui Nancy Pelosi, lider al democraților din SUA
Justiția americană l-a condamnat vineri, 17 mai, pe individul care l-a atacat cu un ciocan pe soţul lui Nancy Pelosi, fostul lider democrat al Camerei Reprezentanţilor. Agresorul a primit 30 de...
#inchisoare, #toni neacsu, #andrei savescu, #legi, #detentie , #stiri sociale