Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși

Marti, 18 Iunie 2024, ora 11:03
5733 citiri
Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
Linia de demarcare Coreea FOTO X /PiQ

Armata sud-coreeană a tras mai multe focuri de avertisment când soldaţi nord-coreeni au fost văzuți traversând linia de demarcaţie militară din apropiere de graniţă, marți, 18 iunie. În altă zonă a graniței, alții au fost răniți sau uciși de explozia unor mine terestre în zona care separă cele două țări. Totul s-a întâmplat cu doar câteva ore înainte de vizita lui Vladimir Putin în Coreea de Nord.

În jur de 20-30 de soldaţi nord-coreeni au încălcat linia de demarcaţie cu 20 de metri în interiorul zonei demilitarizate, marţi dimineaţă, şi s-au întors în scurt timp înapoi spre Nord după ce militarii sud-coreeni au tras focuri de avertisment, potrivit unui oficial al JCS.

JCS nu crede că încălcarea a fost intenţionată, a relatat agenţia de ştiri Yonhap.

Pe de altă parte, soldaţii nord-coreeni au, de asemenea, mai multe victime în rândurile lor, din cauza exploziei unor mine antipersonal în zona demilitarizată, a declarat presei oficialul JCS.

Armata nord-coreeană a desfăşurat diverse activităţi de-a lungul liniei de demarcaţie, inclusiv desfăşurarea de soldaţi şi plantarea de mine terestre, a adăugat oficialul JCS. Astfel de activităţi par să facă parte din eforturile de a întări controlul la frontieră şi de a împiedica nord-coreenii să dezerteze în Sud, a explicat oficialul.

"Armata sud-coreeană urmăreşte îndeaproape activităţile armatei nord-coreene în zona liniei de front şi lucrează totodată îndeaproape cu Comandamentul Naţiunilor Unite", a declarat oficialul de la Seul.

Putin la Phenian

Incidentul a avut loc în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord marţi şi miercuri, pentru prima dată în ultimii 24 de ani.

Şi săptămâna trecută armata sud-coreeană a tras focuri de avertisment după ce aproximativ 20 de soldaţi nord-coreeni au trecut pentru scurt timp graniţa, au declarat oficialii de la Seul.

La rândul său, presa locală a relatat marţi că armata Coreei de Nord a înregistrat "multiple victime" după ce au explodat mine terestre la graniţa cu Sudul. Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap s-a referit la "victime" provocate de explozia unor mine, în timp ce site-ul NK News a citat armata care a declarat că mai mulţi soldaţi au fost "mutilaţi sau ucişi".

Totuşi, incidentul cu minele nu pare să aibă legătură cu cel anunţat de JCS cu zeci de soldaţi nord-coreeni care au trecut pentru scurt timp graniţa marţi, pentru a doua oară în mai puţin de două săptămâni, şi care s-au retras după ce s-au tras focuri de avertisment.

Ce este zona demilitarizată

Zona demilitarizată (DMZ) separă cele două Corei de când conflictul lor din 1950-53 s-a încheiat cu un armistiţiu, dar nu cu un tratat de pace. Fâşia de teren de 4 km lăţime care separă cele două state din peninsula coreeană este puternic minată, pentru a descuraja trupele inamice să facă incursiuni.

Soldaţii nord-coreeni răniţi în exploziile minelor de teren lucrau la amplasarea de mine suplimentare de-a lungul frontierei, a declarat un oficial din cadrul JCS.

Incidentele au loc într-un moment de creştere a tensiunilor între Phenian şi Seul.

În ultimele săptămâni, Nordul a trimis peste 1.000 de baloane încărcate cu gunoaie în Sud, unde activiştii au răspuns cu baloane care conţineau pliante anti-nord-coreene şi stick-uri încărcate cu muzică K-pop şi seriale TV.

De asemenea, Sudul a suspendat un acord din 2018 menit să reducă tensiunile transfrontaliere şi a reluat difuzarea de muzică pop şi propagandă prin difuzoare instalate de-a lungul frontierei.

Coreea de Nord a desfăşurat sute de trupe pentru a pune mine, a construi ziduri şi a consolida drumurile în ultimele săptămâni, a precizat Yonhap.

Lovitură pentru Kim Jong-un. Un diplomat nord-coreean de rang înalt a dezertat în Coreea de Sud
Lovitură pentru Kim Jong-un. Un diplomat nord-coreean de rang înalt a dezertat în Coreea de Sud
Diplomatul, aflat în post în Cuba, a dezertat în Coreea de Sud în noiembrie anul trecut, cu câteva luni înainte ca Seulul şi Havana să stabilească relaţii diplomatice. Informația a fost...
Vladimir Putin este deja în război cu NATO. ”Calculele sale cu privire la politica americană s-au dovedit în mod repetat greșite”
Vladimir Putin este deja în război cu NATO. ”Calculele sale cu privire la politica americană s-au dovedit în mod repetat greșite”
Interdicția administrației Biden privind utilizarea armelor americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi baze de rachete și aerodromuri din interiorul Rusiei condamnă Ucraina la un...
#incident granita Coreea, #Coreea de Nord, #Coreea de Sud, #Vladimir Putin , #Coreea de Nord
  1. Cel puțin 20 de morți și zeci de dispăruți în urma ploilor torențiale din China după ce un pod de autostradă s-a prăbușit
  2. Trump la primul miting de campanie după ce a fost împușcat: Am încasat un glonț pentru democrație
  3. Booking.com pierde procesul cu Ryanair. Ar fi folosit fără permisiune datele companiei aeriene
  4. Trei morți și zeci de răniți în urma atacurilor aeriene ale Israelului asupra unui port strategic din Yemen FOTO VIDEO
  5. Mii de tineri vor să fie medici. Număr record de candidați la examenul de azi susținut la UMF București
  6. Femeie eliberată din închisoare după 43 de ani pentru o crimă pe care nu a comis-o. Era acuzată de înjunghierea mortală a unei bibliotecare
  7. Fost medic de la Casa Albă: Rana lui Donald Trump se vindecă. Glonțul a trecut la un centimetru de cap
  8. Confruntarea cu China, mai aproape decât credem. Statul comunist a devenit un participant la războiul din Europa și a decis de partea cui se află
  9. Vladimir Putin este deja în război cu NATO. ”Calculele sale cu privire la politica americană s-au dovedit în mod repetat greșite”
  10. Șofer băut și drogat, găsit de polițiști când dormea la volan, în mijlocul unei străzi din București VIDEO