Ce trebuie să faci în caz de incident nuclear. Informațiile oficiale care îți pot salva viața

Vineri, 23 Septembrie 2022, ora 11:32
6685 citiri
Ce trebuie să faci în caz de incident nuclear. Informațiile oficiale care îți pot salva viața
Temerile privind incidentele nucleare au crescut pe fondul amenințărilor lui Putin FOTO Unsplash

Temerile oamenilor cu privire la riscul unui incident nuclear au crescut exponențial pe fondul războiului din Ucraina și al amenințărilor lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare în conflictul militar.

Autoritățile din România au realizat un ghid pentru situația în care se produce un incident nuclear.

Măsuri de sănătate publică în caz de urgentță radiologică sau nucleară

Efectele asupra sănătăţii apar numai dacă o persoană este expusă la radiaţii. De aceea, cea mai importantă măsură de protecţie este prevenirea expunerii.

Persoanele aflate în zonele cele mai apropiate de centrală au cel mai mare risc de a fi expuse la radiaţii. Cu cât distanţa faţă de centrala nucleară este mai mare, cu atât riscul este mai mic.

De aceea, atunci când se produce un accident nuclear, măsurile de sănătate publică constau în evacuarea şi adăpostirea persoanelor aflate în apropierea centralei.

Măsurile necesare depind de expunerea estimată (adică de cantitatea de radioactivitate emisă în atmosferă şi de condiţiile meteorologice, cum ar fi vântul sau ploaia).

Acţiunile întreprinse constau în evacuarea populaţiei rezidente pe o anumită distanţă faţă de centrală, adăpostirea, pentru a reduce expunerea şi administrarea de tablete de iodură de potasiu, pentru a reduce riscul de cancer tiroidian.

Dacă se consideră necesar, se poate restricţiona consumul de legume şi produse lactate produse în zonele învecinate centralei nucleare, pentru a reduce expunerea populaţiei.

Numai autorităţile competente pot recomanda care dintre aceste măsuri trebuie luate, după o analiză atentă a situaţiei.

Măsuri individuale de protecţie în caz de incident nuclear

Urmăriţi permanent informaţiile difuzate de către autorităţile competente prin intermediul reţelelor de radio, televiziune, sau internet şi urmaţi întocmai instrucţiunile emise de aceste autorităţi.

Luaţi tabletele de iodură de potasiu numai atunci când această măsură este recomandată şi anunţată de către autorităţile naţionale de sănătate.

Autodecontaminare în caz de incident nuclear

Dacă după ce aţi fost expus la radiaţii intraţi în casă, dezbrăcaţi-vă şi descălţaţi-vă la uşă, pentru a evita contaminarea locuinţei sau a adăpostului.

Puneţi hainele şi încălţămintea într-o pungă de plastic. Închideţi punga cât mai ermetic cu putinţă şi puneţi-o într-un loc sigur, departe de zonele de locuit, de copii şi de animale.

Faceţi baie cu apă caldă (nu fierbinte) şi săpun şi limpeziţi-vă la duş.

Anunţaţi autorităţile că aveţi haine şi obiecte care ar fi putut fi contaminate, pentru ca acestea să le poată prelua şi gestiona conform procedurilor stabilite la nivel naţional.

Ce înseamnă anunţul ca populaţia să stea în locuinţe?

Atunci când are loc un eveniment nuclear sau radiologic, autorităţile de sănătate publică pot ordona persoanelor rezidente în zonele afectate să stea în case.

Aţi putea fi sfătuiţi să vă adăpostiţi în locuinţe, la serviciu, sau în adăposturi publice. De obicei, această recomandare

este emisă cu scopul de a proteja populaţia împotriva expunerii la radiaţii.

Dacă aţi fost sfătuiţi să staţi în interior, alegeţi încăperea cea mai sigură din casă sau din instituţia în care lucraţi, care să nu aibă ferestre sau uşi spre exterior.

Sistemele de ventilaţie (de încălzire sau de răcire) trebuie închise. Adăpostirea asigură protecţie atât împotriva iradierii externe şi interne, cât şi împotriva inhalării de material radioactiv.

Adăpostirea este o măsură simplă şi eficientă, care poate fi luată rapid, în cursul primei faze ale accidentului.

Cum pot deveni alimentele radioactive?

În urma unei urgenţe nucleare sau radiologice, alimentele pot fi contaminate cu material radioactiv.

Pe suprafaţa fructelor, legumelor, sau furajelor pentru animale poate ajunge material radioactiv, prin depunere din aer sau din apa de precipitaţii.

În timp, radioactivitatea se poate concentra şi în interiorul alimentelor, pe măsură ce radionuclizii sunt transferaţi în

recolte sau la animale prin intermediul solului, sau în râuri, lacuri şi mări, unde radionuclizii sunt incorporaţi în peşti şi crustacee.

Mărimea riscului depinde de amestecul de radionuclizi şi de nivelul de contaminare eliberat în decursul accidentului.

Alimentele ambalate, de exemplu conservele sau ambalajele din plastic ermetic, nu pot fi contaminate atât timp cât ambalajul este intact.

Care sunt efectele imediate ale expunerii la radiaţii?

Dacă doza de radiaţii depăşeşte un anumit nivel prag, poate produce efecte imediate: roşeaţă a pielii, căderea părului, arsuri radiologice şi sindromul acut de iradiere.

Sindromul acut de iradiere este un complex de semne şi simptome care pot să apară după expuneri ale întregului corp la doze mai mari de 1 Sv (de 300 de ori mai mult decât doza anuală din radiaţia de fond).

Acest sindrom este datorat afectării măduvei osoase, care produce celulele sanguine. La doze mai mari de 10 Sv pot fi afectate şi alte organe (sistem gastrointestinal, cardiovascular).

În cazul unui accident la o centrală nucleară, este improbabil ca populaţia generală să fie expusă la doze suficient de mari pentru a produce astfel de efecte.

Salvatorii, echipele de intervenţie rapidă (ambulanţe, pompieri, etc) şi muncitorii din centrala nucleară au un risc mai mare de a fi expuşi la doze de radiaţii suficient de mari pentru a produce astfel de efecte.

Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge războiul pe teritoriul NATO. "Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat" FOTO/VIDEO
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din...
Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Ucraina anunță că măsurile de securitate vor fi întărite la Kiev după o serie de atacuri ruse VIDEO
Un oficial municipal a anunțat joi, 28 martie, că măsurile de securitate din capitala ucraineană Kiev vor fi întărite după o serie de atacuri ruse cu rachete şi ameninţări cu escaladarea,...
#incident nuclear, #arme nucleare, #razboi Ucraina , #stiri sociale
Comentarii