Incident în timpul discursului lui Viktor Orban, la Băile Tușnad. S-a afișat un banner cu mesajul „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc” VIDEO

Autor: N.G.
Sambata, 23 Iulie 2022, ora 18:03
6803 citiri
Incident în timpul discursului lui Viktor Orban, la Băile Tușnad. S-a afișat un banner cu mesajul „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc” VIDEO
Banneru-ul afișat de grupul de români. Foto: libertatea.ro

Un incident care putea să escaladeze a avut loc în timpul discursului susținut de premierul Ungariei Viktor Orban, de la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad. Un grup de români a afișat un banner cu mesajul „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”.

Când bannerul a fost ridicat de către două persoane şi mesajul a devenit vizibil, mulţimea a vociferat în semn de protest, iar câţiva dintre participanţi s-au postat în faţa afişului pentru a-l acoperi, unii folosindu-şi umbrelele în acest sens relatează Telex.hu.

După câteva momente în care a avut loc un schimb de replici între cele două tabere, cei care au arborat bannerul au fost scoşi din mulţime de agenţii de pază. Orban ar fi declarat, ca răspuns la această evoluţie: „Politicos, precum poliţia din Budapesta procedează când evacuează drogaţii de pe poduri”, făcând referire la protestele care au avut loc în capitala Ungariei săptămâna aceasta.

Bannerul afişat face referire la motto-ul din acest an al Universităţii de Vară de la Băile, care este „Van, ami örök”, despre care organizatorii spun că se traduce „Există ceva ce e etern” sau „Unele lucruri sunt eterne”.

Conform publicaţiei kronikaonline.ro, în centrul acestui incident se află Mihai Tîrnoveanu, un ultranaţionalist cu discurs antimaghiar. Acesta a reuşit să se amestece neobservat multă vreme în mulţime, care i-a remarcat prezenţa doar când a desfăşurat afişul. Au început multe vociferări şi înjurături, iar oamenii de pază i-au escortat afară”, arată sursa citată.

#incident, #baile tusnad, #discurs, #Viktor Orban , #premier Ungaria