Ministrul Apărării din China către SUA, după incidentul naval din strâmtoarea Taiwan: ”Vezi-ți de treaba ta” VIDEO

Autor: N.G.
Duminica, 04 Iunie 2023, ora 22:00
9728 citiri
Ministrul Apărării din China către SUA, după incidentul naval din strâmtoarea Taiwan: ”Vezi-ți de treaba ta” VIDEO
Ministrul chinez Li Shangfu FOTO Twitter

Ministrul chinez al Apărării a apărat trecerea unei nave de război prin fața unui distrugător american și a unei fregate canadiene care tranzitau strâmtoarea Taiwan.

Acesta a declarat, duminică, la Singapore, la o reuniune a unora dintre cei mai importanți oficiali din domeniul apărării din lume, că astfel de așa-numitele patrule de "libertate de navigație" reprezintă o provocare la adresa Chinei.

În primul său discurs public internațional de când a devenit ministru al apărării, în martie, generalul Li Shangfu a declarat în cadrul dialogului Shangri-La că China nu are nicio problemă cu "trecerea nevinovată", dar că "trebuie să împiedicăm încercările de a folosi aceste (patrule) pentru libertatea de navigație, această trecere nevinovată, pentru a-și exercita hegemonia în domeniul navigației", potrivit Business Insider.

Li a sugerat că SUA și aliații săi au creat pericolul și că ar trebui să se concentreze în schimb să aibă "grijă de propriul spațiu aerian și de apele teritoriale".

"Cea mai bună cale este ca țările, în special navele navale și avioanele de luptă ale țărilor, să nu facă acțiuni de închidere în jurul teritoriilor altor țări", a spus el prin intermediul unui interpret. "Ce rost are să mergem acolo? În China spunem întotdeauna: "Vezi-ți de treaba ta", a completat acesta.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă, în cadrul aceluiași forum, că Washingtonul nu va "tresări în fața intimidării sau coerciției" din partea Chinei și va continua să navigheze și să survoleze în mod regulat Strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud pentru a sublinia că acestea sunt ape internaționale, contracarând pretențiile teritoriale radicale ale Beijingului.

În aceeași zi, un distrugător american de rachete ghidate și o fregată canadiană au fost interceptate de o navă de război chineză în strâmtoarea care separă insula Taiwan, care se autoguvernează și pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa, de China continentală. Nava chineză a depășit nava americană și apoi a virat peste prova acesteia la o distanță de 150 de metri (aproximativ 140 de metri) într-un "mod nesigur", potrivit Comandamentului Indo-Pacific al SUA.

Eveniment Quarterly Report

CNN: Rusia, SUA și China „și-au sporit activitățile la locurile de testare nucleară”, arată imaginile din satelit
CNN: Rusia, SUA și China „și-au sporit activitățile la locurile de testare nucleară”, arată imaginile din satelit
Rusia, Statele Unite și China au construit noi instalații și au săpat noi tuneluri în locurile lor de testare nucleară în ultimii ani, arată imaginile din satelit obținute exclusiv de CNN,...
Kremlinul consideră situaţia din Kosovo ”potenţial periculoasă”
Kremlinul consideră situaţia din Kosovo ”potenţial periculoasă”
Kremlinul se declară îngrijorat, luni, de situaţia ”potenţial periculoasă” din Kosovo, şi îşi exprimă susţinerea faţă de etnici sârbi în urma unui incident armat din weekend care...
#incident, #China, #nava, #SUA, #Taiwan , #China