Evenimentul care a marcat istoria României în ultimii 100 de ani. Cum a decurs încoronarea regilor Ferdinand și Maria FOTO VIDEO

Autor: N.G.
Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 23:47
3095 citiri
Evenimentul care a marcat istoria României în ultimii 100 de ani. Cum a decurs încoronarea regilor Ferdinand și Maria FOTO VIDEO
Încoronarea de la Alba Iulia, într-o imagine colorizată FOTO original Muzeul Unirii

Încoronarea de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922 a fost o sărbătoare de neegalat, cu 30.000 de participanți și reprezentanţi ai tuturor caselor regale din Europa. Regele Ferdinand și Regina Maria au fost Încoronați Regi ai României Mari.

Evenimentul a fost susprins și pe peliculă, un film video fiind publicat de Arhivele Naționale. După 100 de ani, Alba Iulia sărbătorește evenimentul istoric care a marcat istoria modernă a țării noastre printr-o serie de evenimente care se derulează pe parcursul a patru zile. Cronicile vremurilor au surprins momentul istoric din urmă cu 100 de ani.

Dimineaţa zilei de duminică, 15 octombrie 1922, a fost una mohorâtă la Alba Iulia. Ploua uşor, cu intermitenţe. Era ziua în care se încoronau Regii României Mari, Ferdinand şi Maria.

„Ploaie! Aceasta a fost prima impresie – dar nu o ploaie tare, doar o stropitura pe fereastra mea, mici linii lungi si distantate ceea ce din fericire înseamna că erau doar picături și la linia orizontului se ridica un soare palid. (…).' Regina s-a pregătit pentru ceremonie chiar în trenul regal“, scria aceasta în „Însemnări zilnice“. Regele şi Regina au ajuns în gara din Alba Iulia la ora 9.30, cu trenul regal ce a avut ca punct de plecare gara Sinaia. Au coborât pe peron, însoţiţi de reginele Greciei şi Yugoslaviei, de principele moştenitor, principii Ileana şi Nicolae.

„Apoi (...) am coborât în toaleta mea roșu-auriu, pe umeri cu o mantie de catifea purpurie, căptușită cu albastru și argintiu, și pe cap cu un voal auriu strâns bineînțeles cu «marele» meu "Cordon' și "Steaua'. Arată destul de bine, dar firește ca este simplă față de celelalte prințese și regine care aveau deja diademele pe cap. Toți arătau perfect și erau cu toții drăguți, ceea ce se întâmplă rar. Cele două fiice ale mele regine, fiecare în genul ei, era o plăcere să le vezi. (...) Am fost foarte mândră de femeile din familia mea. (...)“, nota Regina în „Însemnări zilnice“.

FOTO Muzeul Unirii

Mulțimea care i-a întâmpinat pe suverani a fost una aleasă: Ion I.C. Brătianu, preşedintele Con­siliului de Miniştri, preşedinţii celor două Camere, guvernul ţării, o companie de onoare şi 40 de demnitari străini, toţi sosiţi în aceeaşi dimineaţă, la ora 8, cu un tren special.

După intonarea Imnului Regal, primarul oraşului Alba Iulia le-a oferit suveranilor pâine şi sare. Ulterior, cortegiul regal, s-a îndreptat spre Ca­­tedrala Încoronării, ridicată special pentru evenimentul din 15 octombrie 1922. A fost primul mare lăcaş de cult construit după 1918 în Transilvania, provincie în care românii fuseseseră socotiţi, secole de-a rândul, o naţiune „ilicită“.

FOTO Muzeul Unirii

Suveranii au ocupat în Catedrală cele două tronuri împărăteşti, aşezate unul în faţa celuilalt. În faţa suveranilor stăteau preşedinţii Senatului şi al Camerei. Primul ţinea co­roana de oţel a lui Carol I, iar cel de al doilea co­roa­na de aur, încrustată cu pietre scumpe. Mantiile regale erau în „grija“ a doi generali.

Serviciul religios a fost celebrat de mitro­po­litul Ardealului, Nicolae Bă­lan, iar Miron Cristea a ofi­ciat Te Deum-ul, o slujbă specială ce se ţine la mari evenimente. „Slujba a fost frumoasa, sobră, nu prea lunga, corul excelent. Interiorul bisericii, deși nu este mare, este impozant și frescele sunt bune“, nota Regina Maria.

Într-o linişte desăvârşită, Regele şi Regina s-au îndreptat către ieşirea din Catedrală. Alaiul format în spatele lor a pornit încet, pe un covor roşu, spre baldachinul anglo-saxon, ridicat dinaintea clopotniţei, sub care a avut loc Încoronarea.

FOTO Muzeul Unirii

Istoria spune că, la Încoronare, în 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand a avut un gest autoritar: şi-a pus coroana pe cap singur. Gestul a fost pus de înalții ierarhi şi pe seama influenţei tradiţiei occidentale, în special franceze. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm nici că Regele Ferdinand era catolic, aşa că poate nu era încântat să fie încoronat chiar de un ierarh ortodox. Iar la vremea respectivă, România nu avea încă o biserică ridicată la rangul de Patriarhie. În fruntea bisericii era doar un Mitropolit Primat.

„Cred că trebuie să fi fost o frumoasă imagine, și sper că Majestatea Sa și cu mine ne-am jucat bine rolul și am arătat cum am putut mai bine în veșmintele noastre copleșitoare. (...)“, concluziona Regina în ale sale „Însemnări zilnice“. Ceremonia Încoronării s-a încheiat în duminica de 15 octombrie 1922, la ora 11,30.

FOTO Muzeul Unirii

A urmat banchetul regal. Suveranii, Familia Regală, Guvernul, diplomaţii străini şi 300 de invitaţi au luat loc în jurul meselor amenajate în sala Uni­rii. În sala Tea­trului (n.r. actuala Casă de cultură a Studenţilor), era orga­ni­zat banchetul parlamentarilor şi ziariştilor. Pe platoul din faţa Catedralei Încoronării a avut loc banchetul cel mare. Tot aici a avut loc şi paradă militară. Suveranii au părăsit Cetatea din Alba Iulia la ora 17.30.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#incoronare alba iulia, #regele Ferdinand, #Regina Maria, #eveniment istoric, #centenar incoronare , #stiri Casa Regala