Cele 3 cauze ale neîncrederii în sine. Obiceiurile care te trag în jos

Miercuri, 26 Aprilie 2023, ora 06:05
29456 citiri
Cele 3 cauze ale neîncrederii în sine. Obiceiurile care te trag în jos
FOTO Pixabay

Fiecare dintre noi a avut cel puțin un moment în viață în care a fost cu stima de sine la pământ, iar atunci când încrederea în noi este sub nivelul mării, acest lucru are un impact negativ asupra vieții noastre în general.

De exemplu, când ai o stimă de sine scăzută, e mai greu să fii sincer cu privire la ceea ce îți dorești cu adevărat de la o relație, e mai dificil să fii creativ și productiv la locul de muncă și este mai greu să îți privești propriile greșeli cu compasiune. În plus, ești predispus la acțiuni impulsive și poți avea dificultăți în gestionarea furiei, conform nickwignall.com.

Problema este că majoritatea oamenilor care nu au încredere în ei gestionează problema greșit. Încearcă să își repete discursuri pozitive în oglindă, să se uite la videoclipuri inspiraționale pe diferite platforme sau să găsească un mentor care să îi ducă pe drumul cel bun.

Pentru a construi o încredere în sine sănătoasă, trebuie să abordați cauza principală a neîncrederii. Cauza principală nu înseamnă ceva din trecut, cum ar fi din copilărie, cum tind mulți să creadă.

De exemplu, să presupunem că totul a început deoarece ați un avut un tată excesiv de critic și înjositor în copilărie. Sigur, poate că asta a fost cauza inițială a neîncrederii în sine, dar este foarte puțin probabil ca criticile tatălui să fie cauza neîncrederii din prezent, din perioada adultă, mai notează sursa citată.

Cauzele neîncrederii în sine nu sunt evenimentele din trecut, ci obiceiurile din prezent.

Cele 3 cauze principale ale stimei de sine scăzute

1. Îți faci griji pentru lucruri pe care nu le poți controla

Îngrijorarea nu-și răpește niciodată tristețea de mâine, ci doar bucuria de azi. Evident, îngrijorarea cronică va duce la anxietate și stres în exces și ambele te împiedică să ai încredere în tine. Dar iată un lucru despre îngrijorarea cronică de care majoritatea oamenilor nu-și dau seama.

Îngrijorarea este un mecanism de apărare împotriva neputinței și a lipsei de control. Nu este o întâmplare faptul că avem tendința să ne îngrijorăm pentru lucruri pe care nu le putem controla.

  • Copilul meu va fi agresat la școală astăzi? Nu poți controla comportamentul tuturor celor 30 de elevi din clasa a 5-a din clasa copilului tău.
  • Va urî șeful meu propunerea pe care tocmai am trimis-o? Nu poți controla ce crede șeful tău în cele din urmă despre munca ta.
  • Se va enerva cumnata mea dacă stabilesc această limită cu ea? Nu poți controla cum se simt alții.

Dar când îți faci griji, simți că faci ceva productiv deoarece îngrijorarea este foarte asemănătoare cu rezolvarea problemelor. Și acel sentiment de a face ceva util îți atenuează temporar sentimentele de neputință și incertitudine. Problema este că acest lucru creează dependență.

Așa că, deși consecințele pe termen lung ale îngrijorării sunt teribile - anxietate, stres cronic și încredere în sine scăzută - devii dependent de ea deoarece pe moment nu te mai simți neputincios și nesigur. Când ești dependent de îngrijorare, ești constant anxios și stresat – ambele îți inhibă nivelul natural de încredere în tine.

Trebuie să fii dispus să te simți neputincios și fără control și să accepți aceste sentimente. Odată ce ai învățat să tolerezi disconfortul neputinței, vei scăpa automat de îngrijorarea excesivă. Și este mult mai ușor să te simți încrezător atunci când grijile cronice nu îți ocupă tot spațiul din creier.

2. Trăiești în greșelile din trecut

Când facem o greșeală, ideal este să petreci ceva timp reflectând asupra acelei greșeli - ce s-a întâmplat, de ce s-a întâmplat și ce poți face pentru a evita să faci greșeli similare în viitor. Aceasta este o reflecție sănătoasă.

Dar cei mai mulți oameni cu încredere în sine scăzută trec cu mult de punctul de reflecție sănătoasă și își dezvoltă un obicei din a trăi în aceste greșeli în ciuda faptului că poate au trecut zeci de ani.

Ei se întreabă în mod constant de ce au luat o decizie atât de stupidă, în ciuda anilor în care nu au învățat nimic nou. Ei se critică și își reproșează presupunând că acest lucru îi va motiva să evite greșeala în viitor.

Când te gândești constant la greșelile din trecut și rămâi blocat în ele, te simți un eșec, ceea ce interferează serios cu capacitatea ta de a-ți construi încrederea în tine.

De ce se critică oamenii luni, ani, chiar decenii pentru o decizie?

La fel ca și îngrijorarea cu privire la viitor menționată anterior, a rămâne blocat în trecut este o apărare împotriva sentimentului de neajutorare și neputință. Când îți amintești o greșeală din trecut, simți o oarecare rușine, regret sau dezamăgire. Și te simți și neajutorat pentru că nu poți schimba trecutul.

Acest sentiment de neputință este foarte incomod și unii oameni pot scăpa temporar de el gândindu-se mai mult la greșeala din trecut, rumegând-o iar și iar.

A insista asupra trecutului dă iluzia de utilitate și de ajutor. Dar pe termen lung duce doar la tot mai multă vinovăție, furie și rușine, iar toate acestea afectează stima de sine.

3. Îți ignori dorințele și nevoile

Cu toții dorințe profunde, nu doar nevoi de bază, cum ar fi dorința de a ne simți iubiți și respectați, dorința de a fi creativi, de a face lucruri utile și frumoase pentru lume.

O mare parte din fericirea și bunăstarea noastră depind de aceste dorințe și nevoi. Din păcate, mulți dintre noi învățăm undeva de-a lungul călătoriei vieții că nu este în regulă să exprimi și cu atât mai puțin să mergi după ceea ce îți dorești cu adevărat.

  • Poate că a fost un profesor prea critic care ți-a înăbușit curiozitatea față de știință în copilărie.
  • Poate a fost un partener abuziv care te-a amenințat că te părăsește ori de câte ori te-ai impus și ai cerut ceva.
  • Poate a fost un manager care te-a agresat la primul tău loc de muncă după facultate.

Oricare ar fi cauza, prea mulți oameni capătă obiceiul de a-și respinge propriile dorințe și nevoi legitime. Când devine un obicei să nu urmărești ceea ce îți dorești cu adevărat, îți înveți creierul să-ți devalorizeze propriile dorințe și nevoi. Dacă acest lucru durează suficient de mult, duce la o încredere în sine scăzută cronic. La urma urmei, cum ai putea să te simți încrezător în tine dacă acțiunile tale semnalează în mod constant că ceea ce vrei nu este valoros sau nu merită?

Ceea ce înseamnă că, dacă vrei să-ți îmbunătățești încrederea în tine, trebuie să îți vezi propriile dorințe și nevoi ca fiind valoroase

Trebuie să începi să te exprimi și să urmărești ceea ce vrei chiar dacă te simți incomod. De exemplu, trebuie să spui că nu vrei să îți petreci din nou vacanța acasă la socrii și că preferi un loc nou, deși știi că soțul tău se va supăra. Trebuie să te înscrii la acel curs de dans deși știi să nu este punctul tău forte coordonarea fizică.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#incredere in sine, #stima de sine, #neincredere, #obiceiuri nesanatoase , #stiri life style