Încercarea Scoției de a se rupe de Regatul Unit, blocată de Curtea Supremă din Londra. Cum au justificat judecătorii decizia

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 13:47
2566 citiri
Încercarea Scoției de a se rupe de Regatul Unit, blocată de Curtea Supremă din Londra. Cum au justificat judecătorii decizia
Premierul Scoției anunțase că vrea să organizeze un nou referendum privind independența în 2023 FOTO Pixabay

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis miercuri, 23 noiembrie, că guvernul scoţian nu poate organiza în mod unilateral un al doilea referendum pentru independenţă, informează CNN.

Explicându-şi verdictul, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Robert Reed, a declarat că, în unanimitate, judecătorii au ajuns la concluzia că un astfel de vot ar avea consecinţe asupra Regatului Unit şi, prin urmare, necesită acordul autorităţii centrale de la Londra.

”Un referendum desfăşurat în mod legal ar avea consecinţe politice importante asupra Uniunii şi a Parlamentului Regatului Unit. Ar consolida sau ar slăbi legitimitatea democratică a Uniunii şi a suveranităţii Parlamentului Regatului Unit asupra Scoţiei, în funcţie de punctul de vedere care ar prevala, şi ar sprijini sau ar submina acreditările democratice ale mişcării pentru independenţă”, a declarat Lord Reed.

Anglia şi Scoţia sunt unite într-o uniune politică din 1707. Din 1999, Scoţia are un guvern descentralizat, ceea ce înseamnă că multe decizii, dar nu toate, sunt luate la Parlamentul scoţian, care în prezent este dominat de SNP.

Reacţia premierului Nicola Sturgeon

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon, liderul SNP, şi-a exprimat dezamăgirea după ce Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că Scoţia nu poate organiza un alt referendum de independenţă fără acordul Londrei.

”Deşi sunt dezamăgită, respect hotărârea” Curţii Supreme, a declarat ea pe Twitter. ”Hotărârea de astăzi blochează o cale pentru ca vocea Scoţiei să fie auzită în privinţa independenţei, dar într-o democraţie o voce nu poate fi şi nu va fi redusă la tăcere”, a adăugat Sturgeon.

Premierul anunţase deja întrebarea referendumului - ”Ar trebui Scoţia să fie o ţară independentă?” - şi chiar data, 19 octombrie 2023, la care intenţiona să organizeze această nouă consultare.

În 2014, 55% dintre scoţieni au refuzat să părăsească Regatul Unit, dar în opinia partidului său pro-independenţă, SNP, aflat la putere la Edinburgh, Brexitul, la care s-au opus 62% dintre alegătorii scoţieni, a schimbat de atunci situaţia, aceştia dorind ca Scoţia să reintre în Uniunea Europeană ca stat independent.

Partidul Naţional Scoţian (SNP) a dominat politica scoţiană în ultimii ani, în detrimentul grupurilor politice tradiţionale, pro-unioniste. Liderii succesivi ai SNP s-au angajat să ofere alegătorilor scoţieni o nouă şansă de a vota asupra independenţei.

Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Autorităţile din capitala britanică au anunțat miercuri, 24 aprilie, că mai mulți cai, între care unul plin de sânge, au fost scăpaţi de sub control în Londra şi cel puţin o persoană...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#independenta Scotia, #Regatul Unit, #referendum, #curtea suprema, #Londra , #Scotia