Despre Catalin Voicu
Catalin Voicu este un senator roman, membru al Parlamentului Romaniei in legislatura 2004 - 2008 si in legislatura 2008 - 2012, membru al PSD pana in martie 2010, cand s-a autosuspendat din cauza unui grav scandal de coruptie si trafic de influenta al carui personaj principal a fost.
Este considerat un apropiat al lui Ion Iliescu, al carui consilier pe probleme de siguranta naţională a fost în vremea mandatului prezidential 2000 - 2004. In 2003, a primit si gradul de general, fiind reactivat. In anturajul lui Voicu se afla Viorel Hrebenciuc, coleg de circumscriptie electorala in Bacau.
Numele sau a fost vehiculat in afaceri controversate, inclusiv primirea unui credit de 64.000 de dolari de la Bancorex. In 11 decembrie 2009, Catalin Voicu a fost pus sub acuzare de Directia Nationala Anticoruptie pentru doua infractiuni de trafic de influenta. Acuzatia a fost ca in cursul anului 2009 ar fi „pretins si primit sume de bani de la oameni de afaceri, pentru solutionarea favorabila a unor cauze civile si penale, aflate pe rolul organelor judiciare”.
Procurorii anticoruptie au dispus fata de inculpat masura obligarii de a nu parasi localitatea pentru o perioada de 30 de zile. La data acuzarii, era vicepresedinte al Comisiei pentru aparare din Senat.
Studii
- A absolvit Scoala militara de ofiteri activi de transmisiuni de la Sibiu
- A absolvit Dreptul la Academia de Politie
Activitate profesionala si politica
- 1986-1997, a fost ofiter activ, decorat cu Virtutea Militara in grad de Cavaler.
- Inainte de 1989, Dumitru Iliescu l-a ajutat sa ajunga aghiotant al primului procuror general al Romaniei, Gheorghe Robu.
- Dupa Revolutie, Catalin Voicu a devenit ofiter al Serviciului de Protectie si Paza (SPP) si a fost avansat in grad de Ion Iliescu.
- Ion Iliescu l-a si decorat in doua randuri.
- Dupa ce a ajuns general SPP, a fost detasat la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
- Impreuna cu generalul Dumitru Iliescu (fost director al SPP), Voicu a infiintat SC Agentia Natională de Paza, Protectie, Investigatii si Protocol SRL.
- In 2004, Catalin Voicu ajunge deputat, pe listele PSD Bacau, organizatia condusa de Viorel Hrebenciuc.
- In 2008, gruparea Viorel Hrebenciuc - Marian Vanghelie a vrut sa-l instaleze pe Catalin Voicu in functia de ministru de Interne. Premierul Emil Boc s-a opus din cauza trecutului sau controversat.
Ridicat de pe strada si dus la audieri la DNA
Pe 11 decembrie 2009, senatorul PSD Catalin Voicu a fost ridicat de pe strada si dus la Directia Nationala Anticoruptie pentru audieri. Voicu a declarat la acel moment ca nu stie de ce a fost ridicat.
"Am fost arestat din fata casei. Eram in masina senatoriala, am fost blocat de o masina de politie si scos cu forta. Mi s-a spus ca daca ma opun o sa-mi puna catusele. (...) Nu stiu de ce am fost arestat, dar ganditi-va ca in acest moment Comisia de Aparare din Senat, al carei vicepresedinte sunt, l-a audiat pe directorul STS, Marcel Opris, iar noi vrem sa continuam cercetarile", a declarat Voicu.
DNA cere aviz Parlamentului pentru arestarea lui Voicu
Pe 22 martie 2010, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a trimis Ministerului Justitiei cerere de aviz pentru arestarea senatorului PSD Catalin Voicu, cerere care trebuia sa ajunga in Parlament, potrivit procedurii legale in cazul unui senator sau deputat.
Social democratul era acuzat de trafic de influenta in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii, in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata.
Intrebat daca va renunta la imunitatea parlamentara pentru a fi judecat, Catalin Voicu a precizat ca nu se stie vinovat de nimic.
"De ce trebuie sa demonstrez eu in justitie ca sunt nevinovat, cand ei trebuie sa-mi demonstreze ca sunt vinovat. De imunitatea parlamentara beneficiaza, incepand de la seful statului, toata lumea. Seful statului a fost judecat pentru Flota? Daca se apreciaza ca imunitatea va trebui sa-mi fie ridicata, nu am nimic impotriva", a declarat Voicu.
Vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, in legatura cu cererea de arestare a lui Voicu, ca este o "actiune pur politica".
Potrivit DNA, in perioada iulie - septembrie 2009, Catalin Voicu a primit de la un om de afaceri, in doua transe, sumele de 250.000 lei (echivalentul a 60.000 euro) si 200.000 euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat.
De asemenea, in luna august 2009, Catalin Voicu a pretins si primit de la un alt om de afaceri suma de 119.000 RON in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte de natura penala.
Pentru a disimula faptele de coruptie, Catalin Voicu si cumparatorul de influenta au intocmit documente financiar contabile care atesta imprejurari nereale.
Catalin Voicu mai este acuzat ca in a doua jumatate a anului 2009 a cerut unor persoane cu influenta in sfera politica sa ii acorde sprijin politic in ocuparea unei functii in Guvernul Romaniei, in schimbul interventiilor sale pe langa magistrati din cadrul Tribunalului Bucuresti si ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea pronuntarii unor hotarari favorabile in care respectivele persoane aveau interese.
De asemenea, Catalin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constand in facilitarea obtinerii pentru firme aflate in sfera sa de interes a unor contracte de achizitii publice la autoritati contractante din judetul Constanta.
Stenogramele Voicu
Scandalul in care a fost implicat Catalin Voicu a explodat in data de 18 martie cand au fost publicate in presa mai multe stenograme ale unor discutii ale senatorului cu importante persoane din Justitie, din sfera politica si de afaceri.
Stenogramele unor interceptari telefonice din dosarul senatorului PSD Catalin Voicu arata reteaua de politicieni, magistrati si oameni de afaceri pe care acesta si-o construise in jurul sau si metodele prin care isi exercita influenta asupra lor.
Stenogramele reflecta atat influenta uriasa pe care unii politicieni o pot avea asupra institutiilor statului, si in special asupra justitiei, dar si trocurile facute de acestia pentru a-si musamaliza dosarele.
Stenogramele fac parte din referatul DNA care insoteste cererea de arestare a senatorului PSD, acuzat de trafic de influenta si fals in legatura cu acte de coruptie.
Printre cele mai cunoscute nume care apar in aceste interceptari ca facand parte din "reteaua Voicu" se numara senatorul PSD Alexandru Mazare, oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, dar si judecatorii de la Curtea Suprema Florin Costiniu si Cristian Jipa.
Din dialogurile purtate se poate vedea cum se lauda senatorul Catalin Voicu cu relatiile sale in randul magistratilor dar si ce acces incredibil la informatii neoficiale avea acesta.
In stenograme se face referire si la cazul accidentului lui Ludovic Orban, in care Catalin Voicu ar fi detinut informatii care ar contrazice varianta oficiala. De asemenea, stupefianta este si convorbirea telefonica dintre Voicu si judecatorul Costiniu in care senatorul ii spune acestuia "Astia-s bani pe care nu-i mai luam. Luam o data si gata! Pe munca cinstita", referindu-se la un ajutor pe care magistratul ar fi trebuit sa i-l dea in justitie omului de afaceri Costel Casuneanu.
Astfel, conform DNA, "In perioada iulie - septembrie 2009, Catalin Voicu, prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri, in doua transe, sumele de 250.000 RON (echivalentul a 60.000 euro) si 200.000 euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat".
Judecatorul Florin Costiniu de la Curtea Suprema, este sotul Vioricai Costiniu, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania.
Alte dosare de anvergura sunt cele ale fratilor Alexandru si Radu Mazare, primarul Constantei fiind acuzat de coruptie. Stenogramele prezinta atat discutii in care Catalin Voicu il cheama pe judecatorul Cristian Jipa la ordin, in fata fratelui lui Alexandru Mazare, pentru a-i dovedi ca are influenta asupra magistratilor, cat si ce anume ar fi avut el de gand sa faca in cazul in care ajungea ministru de Interne in 2009, asa cum se isi dorise liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie.
Iata un fragment din stenogramele discutiilor dintre cei doi:
"Voicu Catalin: Asculta-ma un pic! Daca eu m-am dus la Interne, omule, ai toata Procuratura Romaniei, ai toata Justitia in mana, ai toata Curtea...
Mazare Alexandru: Da' ai sa arestezi? Dumneavoastra?
Voicu Catalin: Da, am Politia, vreau sa-l arestez pe Ontanu, vreau sa-i fac dosare lu' Oprea, credeam ca poate vine de la ...de la...de jos dosaru', sus merge snur! Pentru ca eu sunt singuru' personaj care am tot...toata cane...conexiunea in mana, si-ai vazut ca Procuratura, in Justitie si...
Mazare Alexandru: Am o intrebare ca sa inteleg...
Voicu Catalin: Da.
Mazare Alexandru: Sunteti cu Vanghelie, da?
Voicu Catalin: Da. (....) Colegule, asculta ce-ti spun! Daca ma duc acolo, in trei ani de zile pot face toata reteaua din Romania! Acu', daca pierdem alegerile, reteaua e in functiune. Eu acuma am....(neinteligibil)... da' greu. pana acum n-am ....(neinteligibil) ...ministeru' asta...(neinteligibil) ....intelegi? Ai retea, rezisti ca sa facem gherila urbana.... (...)
Voicu Catalin: Nouazeci si noua la suta dintr-un dosar, colegule, asculta ce spun eu....Sunt lucrate de politisti...Politistii au si carciumile, au si casele de c...., au si economicu' in mana, au si buticarii. Deci, procuroru' lucreaza prin mana politistului, el supravegheaza dosaru'. Sunt foarte putine cauze care le ia direct de la procuror....
Mazare Alexandru: Bine, am inteles, dar....
Voicu Catalin: Si chiar daca o ia de la procuror, unde lucreaza cu Politia Judiciara....
Mazare Alexandru: Da. Stiu.
Voicu Catalin: ....Procurorii fac o p....! Sunt pe post de lemn.
Mazare Alexandru: Da' la Parchet, acolo, pe la DNA, pe la Parchet. Pe acolo aveti si niste variante?
Voicu Catalin: Peste tot! Domnule, ti-am spus ca in decembrie 1989 am fost numit aghiotant al primului Procuror General al Romaniei libere, cand nu mai asculta nimeni de nimeni si a functionat 89, 90, toata perioada si toate relatiile mele, am crescut cu ele, odata. Eu tanar locotenent...(neinteligibil)
Mazare Alexandru: Am si eu o intrebare...
Voicu Catalin: Da
Mazare Alexandru: Eu pot sa obtin in speta, acuma, niste achitari?
Voicu Catalin: Sigur ca da...
Mazare Alexandru: Ca tot om e ala...(neinteligibil)...
Voicu Catalin: Dom'ne, daca eu ti-am demonstrat ca in vremurile astea de restriste sunt eu. Si am, am un sistem in mana pe telefoane ci...Telefoanele astea civile....Cum sa spun asa? Am toata Romania aici...."
Din aceleasi stenograme reiese ca senatorul Catalin Voicu ar fi intervenit si pentru sotia lui Miron Mitrea, Manuela, intr-un dosar legat de cabinetul acesteia de notar, dar pentru liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan.
De asemenea, Catalin Voicu prezinta intr-o discutie cu Alexandru Mazare si chestorul de politie in rezerva Constantin Matei masurile pe care, daca ar fi castigat Mircea Geoana, intentiona sa le ia in legatura cu DNA, SRI, DIICOT si ANI pentru a le controla politic.
"Purificare! Nu mai e Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Crima Organizata si Anticoruptie! Am de mult proiectul asta in cap", dezvaluie Voicu, in opinia caruia Agentia Nationala de Integritate "e o institutie fara nici o forta juridica, e un cacat. Tot la Parchet ti le trimite, si acolo le omoram, lasa-le dracu'!", spune el linistindu-l pe Mazare cu privire la eventualele sale dosare facute de aceasta institutie.
Suspendat si autosuspendat din PSD
Pe 20 martie 2010, presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat, la Toplita, ca senatorul Catalin Voicu va fi suspendat din partid. Decizia, spunea Ponta, urma sa fie pusa in aplicare, conform statutului, de organizatia PSD Bucuresti din care Voicu face parte.
Victor Ponta mai spunea la acel moment ca masura de suspendare va ramane in vigoare pana cand justitia isi va spune cuvantul si va da un verdict in acest caz.
Catalin Voicu a refuzat sa comenteze suspendarea sa din partid, explicand ca decizia a fost luata din cauza linsajului mediatic la care a fost supus partidul in ultimele zile, nu pentru ca el ar fi vinovat de ceva. "Nu am de ce sa fiu suparat pe conducerea partidului. Am inteles gestul desi l-am aflat de la televizor", a mai comentat el, adaugand ca "PSD poate sa ia orice decizie doreste, eu ma simt cu nimic vinovat".
Cu toate acestea, o zi mai tarziu, Catalin Voicu a cerut autosuspendarea din PSD.
"Sa se voteze cum considera ca este bine si cum va fi prezentat dosarul la audiere, cum se considera ca este corect. Eu cred ca trebuie sa voteze cum este corect si legal. Din acest moment Catalin Voicu nu mai are legatura cu partidul, s-a autosuspendat din partid.
Cred ca orice senator are dreptul sa voteze cum considera ca este corect si legal. S-a autosuspendat, sunt doua nuante diferite. Nu se mai pune in discutie altceva", a precizat Marian Vanghelie, seful PSD Bucuresti.
Liderul PSD Bucuresti a recunoscut si ca este prieten cu Voicu si a spus ca stenogramele aparute in cazul sau nu sunt reale.
"Nu ma delimitez de prieteni, nu cred ca este vinovat. In ceea ce priveste stenogramele, am dubii mari, nu cred ca sunt reale. Sunt foarte multe incurcaturi acolo. O intrebare care m-a deranjat este 'sunteti cu Vanghelie?'. Eu la Bucuresti sunt sef, nu Catalin Voicu este seful meu. Nu el poate sa fie cu mine, eu puteam sa fiu cu el, restul sunt discutii.
Sunt intrebari prin care vor sa il prinda pe Vanghelie. Vanghelie nu are nicio problema, calca apasat. Nu m-am speriat, nu m-am resemnat, nu zic lucrurile prin Catalin, ma exprim vaccinat, singur", a adaugat Vanghelie.
Bolnav si arestat
Instanta Suprema a aprobat, pe 30 martie, cererea de arestare a senatorului Catalin Voicu formulata de DNA, dupa aproape patru ore de audieri.
Senatorul Catalin Voicu a plecat singur, in jurul orei 19:45, de la locuinta sa, catre Directia Cercetari Penale, de pe langa Politia Capitalei, pentru a fi arestat.
"Mi-am facut bagajele. Sunt pregatit. Dupa cum vedeti nu ma tem. (...) N-am de ce sa ma tem pentru ca stiu exact ce-am facut", le-a spus Catalin Voicu jurnalistilor adunati in fata casei sale.
"Regina probelor in cadrul Parchetului, in interpretarea domniilor lor, a fost interceptarea. In anii '50 era denuntul. (...) Probele de baza au fost interceptarile. N-a fost audiat niciun martor", a mai spus Voicu.
In aceeasi seara, senatorul a fost transportat la spitalul penitenciarului Jilava, dupa ce i s-a facut rau in timp ce se afla in arestul Politiei Capitalei. Lui Voicu i s-a facut rau la scurt timp dupa ce a fost incarcerat.
Catalin Voicu, sarac lipit, conform declaratiei de avere
Cu toate ca, potrivit stenogramelor aparute in presa, senatorul PSD Catalin Voicu ar fi invartit sume impresionante de bani, declaratia sa de avere publicata pe site-ul Senatului arata ca este unul dintre cei mai saraci parlamentari.
Astfel, in declaratia de avere depusa pe 14 mai 2009, Voicu a trecut un teren agricol in judetul Giurgiu de 4,9 hectare al carui titular este sotia sa si doua autoturisme, un Peugeot 106 si un BMW X3.
Conform propriei declaratii, Catalin Voicu locuieste cu parintii, intr-un imobil din Capitala, iar in anul fiscal anterior a castigat 52.800 RON in calitate de senator iar sotia sa 11.000 RON in calitate de angajat permanent la MapN.
Senatorul nu detine conturi si nu are credite sau sume de bani luate sau date cu imprumut, cu toate ca in presa s-a vehiculat informatia ca suma de bani impresionanta primita de Catalin Voicu de la omul de afaceri Costel Casuneanu ar fi fost data cu titlu de imprumut, caz in care ea ar fi trebuit inscrisa in declaratia de avere.
Voicu, in atentia ANI
"La nivelul institutiei exista informatii care nu pot fi dezbatute public cu privire la subiectul averii domnului Voicu", a declarat presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Catalin Macovei, confirmand indirect faptul ca averea senatorului PSD se afla sub lupa inspectorilor de integritate.
Macovei a precizat insa ca din activitatea de pana acum depusa in cadrul Agentiei se poate constata ca "in momentul in care finalizam dosarele, marea lor majoritate se indreapta catre Parchet".