Ziare.com

Despre Constantin Dudu Ionescu

Constantin Dudu Ionescu s-a nascut pe 21 mai 1956, in Bucuresti. Este casatorit si are un copil. Este licentiat al Facultatii de Aeronave din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. Si-a inceput cariera ca inginer si a fost cercetator la Centrul de Motoare de Aviatie Bucuresti.

A fost secretar-adjunct al PNTCD si deputat in 1992 si 1996, iar dupa esecul alegerilor din 2000 a trecut la PUR si apoi la Partidul Democrat. S-a facut remarcat prin propunerea amnistiei pentru militari si ofiteri care nu au comis fapte cu raspundere penala la Revolutia din decembrie 1989.

Studii

-Licentiat al Facultatii de Aeronave, Universitatea Politehnica Bucuresti (1982);

-Open University, Open Business School, Marea Britanie (1993);

-Colegiul National de Aparare (1994);

-Institutul pentru Managementul Resurselor de Aparare, Monterey, SUA (1995).

Activitate profesionala

-Inginer la Intreprinderea de Avioane Bacau (1982-1983);

-Inginer la Institutul National de Motoare Termice, Bucuresti (1983-1986);

-Cercetator stiintific la Centrul de Motoare de Aviatie, Bucuresti (1986-1989);

-Cercetator la I.N.C.R.E.S.T. (1986-1990);

-Vicepresedinte al Comisiei de Administratie, sef de sectie la Comoti SA (1990-1992);

-Partener co-fondator CODECS (1993);

-Presedinte al Fundatiei Initiativa de Dialog Euro-Atlantic, IDEA (2000)

-Consultant, Institutul de Politici Publice (2005);

-Membru al Consiliului de Administratie al Institutului de Politici Publice (2006).

Activitate politica

-Secretar general-adjunct al PNTCD;

-Membru supleant al Biroului central de coordonare si control;

-Secretar de stat al Ministerului Apararii Nationale, membru al Guvernului (1996);

-Ministru de Interne (1999);

-Deputat PNTCD, secretar al Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala (1992 si 1996).

Ionescu propune amnistia unor fapte “fara caracter penal” petrecute la Revolutie

Constantin Dudu Ionescu a fost ministru al Apararii Nationale si ulterior Ministru de Interne in guvernarea CDR, din partea PNTCD. In aprilie 1998, Ionescu a declarat ca va propune un proiect de lege privind amnistierea unor fapte care s-au petrecut in timpul Revolutiei de la 1989, referindu-se la fapte “care nu au caracter penal”.

"Vom incerca sa propunem guvernului un proiect de lege privind amnistia evenimentelor, a unora dintre lucrurile care s-au intimplat in 1989 - evident, cele in afara caracterului penal".

Ionescu a fost sustinut de catre Emil Constantinescu, ce declarase ca este dispus sa faciliteze aflarea adevarului in legatura cu Revolutia prin amnistierea militarilor implicati in manifestatiile de strada. Motivatia amnistierii ar fi fost aceea ca militarii repsectivi nu puteau depune marturii exacte si conforme cu realitatea fara teama ca acestea sa se intoarca importiva lor.

Demersul lui Constantin Dudu Ionescu nu a avut succes, iar societatea civila a condamnat aceasta propunere. Doina Cornea a sustinut ca procedura de amnistiere este “nepotrivita”, pentru ca “amnistierea inseamna uitare”. Mai mult, amnistia este o procedura care se aplica exclusiv faptelor cu raspundere penala, pentru alte fapte nefiind nevoie de amnistie.

Ionescu participa la dezvelirea monumentului generalului Stefan Guse

In octombrie 1997, Constantin Dudu Ionescu a starnit din nou reactii din partea organizatiilor revolutionarilor de la 1989, participand la o dezvelire a unui monument ridicat in memoria generalului Stefan Guse. Revolutionarii sustin ca Generalul Guse a fost un ciminal care a ordonat deschiderea focului asupra revolutionarilor timisoreni. A fost organizat si un protest fata de participarea lui C. Dudu Ionescu la dezvelirea monumentului, iar organizatiile au cerut parlamentarilor sa voteze impotriva numirii lui Ionescu in functia de ministru al Apararii Nationale. Ionescu a fost numit ministru al Apararii si ulterior ministru de Interne.

Membrii asociatiei “17 decembrie” au cerut destituirea lui Ionescu din functia de ministru de Interne ca urmare a participarii sale la dezvelirea monumentului lui Stefan Guse.

Constantin Dudu Ionescu
Constantin Dudu Ionescu

Data nasterii:  21 mai 1956

Cariera:  inginer, om politic

Evenimente importante:  asociatiile de revolutionari cer destituirea sa din functia de ministru de Interne

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Constantin Dudu Ionescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor