Ziare.com
Constantin Stroe

Despre Constantin Stroe

Constantin Stroe s-a nascut la 24 martie 1942, in Hulubesti, judetul Dambovita.

 Daca cineva intra pe poarta uzinei Dacia Renault din Pitesti si intreaba cine este cel mai vechi om de acolo, probabil ca primul nume care apare este cel al lui Constantin Stroe. Zeci de ani in slujba unuia dintre cele mai cunoscute branduri romanesti nu l-au transformat pe inginerul nascut la 24 martie 1942 intr-un personaj prea important pentru a da mana, oricand, cu muncitorii de la linia de asamblare.

Activitatea profesionala

Povestea lui Constantin Stroe incepe in 1968 cand, proaspat iesit de pe bancile Universitatii Politehnice din Bucuresti, s-a angajat ca inginer la Uzina de Automobile Pitesti. In decursul celor peste 30 de ani de activitate, Constantin Stroe a avansat treptat in cadrul companiei, ocupand succesiv functiile de sef de atelier, inginer sef si director tehnic. In noiembrie 1987, la doua saptamani de la "Revolta de la Brasov", a fost dat afara de la Dacia deoarece a refuzat sa preia conducerea fabricii de autocamioane, in ciuda faptului ca propunerea a facuta de primul-ministru Constantin Dascalescu la initiativa lui Nicolae Ceausescu. "L-am refuzat pe Dascalescu de cinci ori in ziua aia. M-a tinut de dimineata de la opt pana la doua, ma mai introducea in birou zece minute, eu spuneam nu, iar ma dadea afara, iar ma chema. Nu ma lasa sa plec", povesteste Stroe, in cadrul unui interviu acordat Gandul. A lucrat apoi o perioada la turnatoria din Slatina, apoi la Intreprinderea de Piese si Subansamble Auto din Scornicesti si la Oltcit Craiova. In 1988 a fost numit director la Intreprinderea de Autoturisme Timisoara. Acolo a creat si lansat Dacia Lastun, unul dintre simbolurile perioadei comuniste.

Perioada de dupa Revolutie

In decembrie 1989, a fugit din Timisoara in portbagajul unei Dacii, pentru a scapa de furia muncitorilor care atacau orice membru al conducerii, considerat comunist. In 1990, s-a intors la Pitesti, in functia de director general al uzinelor Dacia, functie pe care si-a pastrat-o si dupa privatizarea societatii. A devenit vice-presedinte al Consiliului de Administratie in 2002. Constantin Stroe nu a facut bucati uzina, ca s-o vinda rudelor. In vremea dumnealui s-a investit intr-o linie noua de productie, s-a lansat un model nou (de conceptie 100% romaneasca), productia si exporturile au crescut, depasind nivelurile - record din perioada comunista (caz rar in industria romaneasca). In vremea lui Constantin Stroe numarul de angajati a ramas relativ stabil si nu au existat neintelegeri cu sindicatele care sa duca la opriri ale productiei.

Lupta pentru noua Dacie

In martie '90, proaspatul nou director al Dacia a inceput sa scrie scrisori marilor companii producatoare de automobile si a inceput campania de convingere a lui Renault sa revina in Romania. Dupa un prim refuz, s-a adresat Audi, Peugeot, Fiat, Chrysler, GM, Hyundai, Daewoo. Cei mai multi si-au trimis delegatii, dar au dat inapoi din cauza realitatilor dure pe care fabrica Pitesteana le avea: 31.000 de salariati intr-o uzina care fabrica doar 450 de masini pe zi. Intr-un final, prin 1997, Manuel Gomez, directorul de operatiuni internationale al grupului Renault, a venit in Romania. Francezii au dat unda verde inceperii studiului de prefezabilitate in Romania, care a durat pana in vara lui 1998.

Constantin Stroe
Constantin Stroe

Data nasterii:  24 martie 1942

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Constantin Stroe, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook

Citeste despre:

 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor