Despre Gheorghe Zamfir

Gheorghe Zamfir, cunoscut drept Regele Naiului, s-a nascut la Gaesti, pe 6 aprilie 1941. A manifestat simturi muzicale inca din copilarie, cand este atras de muzica lautarilor, una din dorintele sale cele mai arzatoare fiind sa cante la acordeon cu taraful de tigani.

La varsta de 14 ani, tatal sau il inscrie la Liceul de Muzica Dinu Lipatti, cu intentia de a studiaacordeonul, dar este acceptat la clasa de nai. Dupa bacalaureat, se inscrie la Conservatorul de Muzica Ciprian Porumbescu din Bucuresti, pe care il absolva cu o dubla specializare, in Pedagogie, si in Dirijorat pentru cor si orchestra.

Doctoratul si l-a dat in 2005, cand a obtinut calificativul summa cum laude pentru teza intitulata Naiul - geneza, evolutie si semnificatie, coordonata de profesorul universitar Gheorghe Oprea.

In cei peste 50 de ani de cariera, Gheorghe Zamfir creeaza peste 300 de lucrari in stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental si simfonic. Este castigatorul a 120 de discuri de aur si platina, si are peste 120 de milioane de albume vandute. Este singurul artist european care a castigat doua discuri de aur in SUA si singurul artist roman care a castigat un disc de aur in Ungaria.

In paralel cu activitatea concertistica, Gheorghe Zamfir a colaborat la coloane sonore ale mai multor filme, cum ar fi celebrul "A fost odata in America", al regizorului Sergio Leone. De asemenea, pe coloana sonora a filmului "Kill Bill", semnat de Quentin Tarantino, Gheorghe Zamfir este prezent cu "The Lonely Shepherd".

Dragostea pentru nai

Gheorghe Zamfir aduce schimbari inovatoare naiului traditional romanesc de 20 de tuburi, inlocuindu-l cu noi variante continand succesiv 22, 25, 28 si 30 de tuburi. In acest fel devine posibila interpretarea melancolica la nai a doinelor, cantecelor de leagan, bocetelor si chiar a unor inflexiuni ale vocii umane.

Artistul isi asambleaza singur naiurile, din lemn de bambus, si le acordeaza cu ajutorul unei mici cantitati de miere de albine introdusa in tuburi.

Exilul

Dupa o cariera muzicala de succes, in 1982, in plin comunism, dedica un concert lui Dumnezeu. Cade in dizgratia cuplului Ceausescu si este nevoit sa plece in exil, unde isi continua cariera, bucurandu-se de succes mondial. Primeste numeroase premii si distinctii. In 1986, in Canada, din relatia cu Susan Nichols, i se naste unicul fiu, Emmanuel Teodor Zamfir, actualmente baterist intr-o formatie rock din Montreal.

Revine in Romania dupa Revolutia din 1989, unde traverseaza o perioada de dificultati financiare din cauza datoriilor acumulate fata de fiscul francez, care ii confisca posesiunile din Franta.

Isi continua seria de concerte si turnee in Franta, Elvetia si, mai ales, Turcia, unde este declarat cel mai popular compozitor si artist al secolului XX. Sustine concerte la pupitrul Orchestrei Nationale de Folclor, reinfiintata in luna decembrie 2006.

Botezat ZAZU de catre Securitate

In preajma marelui muzician si virtuoz Gheorghe Zamfir, Securitatea a plasat o armata de agenti sub acoperire. Rolul acestora era sa-l “influenteze pozitiv” pe Regele Naiului. Omului aplaudat de o intreaga planeta i s-a deschis dosarul de urmarire, cu numele de cod ZAZU, doar pentru ca a afirmat public ca nu i se respectau anumite drepturi de autor ori ca n-are catedra la Conservator, scria Gardianul in 2007.

Suparat pentru ca nu i se acordau drepturile de autor despre care el credea ca i se cuvin, celebrul naist Gheorghe Zamfir si-a manifestat public nemultumirea, de mai multe ori. Din acest motiv, in 1978, Securitatea i-a deschis dosar de urmarire informativa, sub numele de cod ZAZU.

Punerea in miscare a actiunii Securitatii nu era motivata neaparat de nemultumirile naistului, cat de faptul ca acesta acorda interviuri posturilor de radio din strainatate, in special “Europei Libere”. Ofiterii care se ocupau de naist aveau sarcina sa stabileasca motivele nemultumirilor acestuia si daca “a fost atras la o activitate dusmanoasa impotriva statului nostru de persoane din emigratia romana

Securitatea a devenit si impresar, considerand, ca si Zamfir de altfel, ca naistului nu i s-a acordat consideratia pe care o merita.

Acuzat de antisemitism

Gheorghe Zamfir a fost acuzat de antisemitism in cotidianul israelian de limba engleza "Jerusalem Post". Zeev Schwartz, presedintele comunitatii israelienilor de origine romana, scrie in coloanele ziarului: "Acest om, care este membru al unui partid de extrema dreapta din Romania si care are o adevarata teorie ce contesta existenta Holocaustului, nu ar trebui sa intre in Israel si cu siguranta nu ar trebui sa sustina un concert in fata evreilor. Este un antisemit dintre cei mai rai.

In urma cu doi ani, atunci cand a incercat sa intre in Israel nu i s-a permis si a fost trimis inapoi in Romania. Nu inteleg cum a reusit sa intre in tara de aceasta data", citeaza Rompres, in iunie 2008, ziarul israelian.

"Jerusalem Post" mai sustine ca inainte de alegerile din Romania din 2000, Gheorghe Zamfir s-a alaturat partidului extremist "Romania Mare" si a publicat articole in saptamanalul partidului, sustinand ca Holocaustul nu a avut loc si ca daca in Romania au fost ucisi evrei acest lucru s-a petrecut in urma unor provocari din partea lor.

Implicat in accident rutier pentru a-si salva catelul

La sfarsitu lunii august, Regele Naiului a fost victima unui grav accident rutier. Artistul iesise din locuinta sa din zona Garii de Nord, pentru a-si salva catelul, moment in care a fost acrosat de un autoturism cu numere de inmatriculare straine. Potrivit politiei, soferul care l-a accidentat pe Gheorghe Zamfir a fugit de la locul accidentului.

Implicarea in politica

Naistul Gheorghe Zamfir va candida pentru un fotoliu de senator in judetul Dambovita din partea Partidului Verde Ecologist. Candidatura maestrului este si singura depusa de acest partid in Dambovita. Acesta va candida la Senat in colegiul 3, ce cuprinde localitati din sudul judetului, inclusiv Gaesti, locul de nastere al artistului.

Link-uri utile:

Gheorghe Zamfir
Gheorghe Zamfir

Data nasterii: 6 aprilie 1941

Cariera:  muzician, compozitor, vituoz

Evenimente importante:  singurul artist roman care a castigat un disc de aur in Ungaria

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Gheorghe Zamfir, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.