Despre Horia Roman Patapievici

Horia-Roman Patapievici este un scriitor controversat, un fizician, filosof si eseist contemporan.

Nascut pe 18 martie 1957 in Bucuresti, in prezent Patapievici este presedinte al Institutului Cultural Roman, post in care a fost instalat de presedintele Traian Basescu.

Studii si burse

- Este doctorand in filosofie la Universitatea Bucuresti cu teza „Imaginarul filosofic al fizicii. Cazul Pierre Duhem”.

- Eminescu Trust - Oxford, Oriel College - septembrie 1999

- Stipendium zur wissenschaftlichen Aus- und Fortbildung in Deutschland (Deutscher Akademischer Austauschdienst, DAAD), Boppard-Frankfurt am Main, Goethe-Institut (decembrie 1994-iunie 1995)

- TEMPUS (European Community) - Paris, École Pratique des Hautes Études, Ve Section (noiembrie - decembrie 1992)

- A absolvit in 1981 Facultatea de fizica a Universitatii din Bucuresti cu specializarea Optica (laseri) si Fizica solidelor

Activitate profesionala

- Din 2005 este presedintele Institutului Cultural Roman

- Din martie 2000 pana in 2005 a fost membru in Colegiul Consiliului National pentru studierea arhivelor Securitatii

- Din 1998 este editorialist al revistei "22"

- Intre octombrie 1994 si octombrie 1996 a fost Director al centrului de Studii Germane al facultatii de filosofie din Universitatea Bucuresti

- In perioada octombrie 1990 - 1 octombrie 1994 a fost asistent universitar la Catedra de fizica a Institutului Politehnic din Bucuresti

- Intre septembrie 1985 si decembrie 1989 a fost cercetator stiintific principal la Institutul pentru Studierea semiconductorilor (I.C.P.M.S.–Bucuresti)

Carti publicate si traduceri

- Despre idei si blocaje - Humanitas, 2007

- Ochii Beatricei sau cum arata cu adevarat lumea lui Dante, Humanitas, 2004

- Discernamantul modernizarii, Humanitas, 2004

- Omul recent, Humanitas, 2001

- Cine crede intr-un popor fara valoare, Central European University Press, Budapesta, 2000

- Politice, Humanitas, 1996

- Zbor in bataia sagetii, Bildungsroman, Humanitas, 1995

- Cerul vazut prin lentila, eseuri, Nemira, 1995

- David Bohm - Plenitudinea lumii si ordinea ei, Humanitas, 1995

Premii

- Marele Premiu al Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania (APTR) pentru anul 2004

- Premiul Consiliului National al Audiovizualului (CNA) pentru cea mai buna emisiune culturala a anului 2003;

- Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, Omul anului desemnat de revista Cuvantu si premiul pentru jurnalism al revistei Cuvantul (toate obtinute in 1995)

- Premiul pentru eseu al editurii Nemira in 1993

Volume colective

- Ludwig von Mises: un aliat impotriva bigotismului intelectual (Introduction to Mises, Ludwig von). In Economic Policy. Thoughts for Today and Tomorrow (Nemira, 1998)

- Galileo Galilei: o carte despre destinul lui in cultura romana (Galileo Galilei: a book about his destiny in Romanian culture). In: Stratan, Gh. - Galileu! O, Galileu! (Logos, 1997)

- Dialogul generalizat al ideilor (The Generalized Dialogue of Ideas). In: Antohi, Sorin and Craiutu, A. (Eds.) - Pentru o filosofie a dialogului. Eseuri in onoarea lui Mihai Sora (Festschrift Mihai Sora) (Nemira, 1997)

- E. M. Cioran: Entre le démon fanfaron et le barbare sous cloche. Lectures de Cioran, textes réunis par Norbert Dodille et Gabriel Liiceanu, L’Harmattan, 1997

- Anatomia unei catastrofe (The Anatomy of a Catastrophe). In: Chimet, Iordan (ed.) - Momentul adevarului (Dacia, Cluj, 1996)

- Metafizica natiunii in act este o politica (The Metaphysics of Nationality is Politics In Actu). In: Andreescu, G. (ed.) - Romania versus Romania ( Clavis, 1996)

- Istoria unei idei: non-separabilitatea (The History of an Idea: Non-Separability). In: Bohm - D. Plenitudinea lumii si ordinea ei (Humanitas, 1995)

- Ioan Petru Culianu: o mathesis universalis (I. P. Couliano: A Mathesis Universalis). In: Culianu, I. P. - Gnozele dualiste ale Occidentului (Nemira, 1995)

Afilieri

- Uniunea Scriitorilor din Romania

- Societatea Academica Romana (S.A.R.)

- Grupul pentru Dialog Social

- New Europe College (N.E.C.), Romania

- PEN Club Roman

- Liga romana de presa

- Institutul de Cercetari Interdisciplinare Romano-Germane (ICIRG: Deutsch-Rumänisches Interdisziplinäres Forschungsinstitut)

- Fundatia Culturala Europeana (EKS: Europäische Kulturstiftung)

- Institutul Ludwig von Mises Romania (www.misesromania.org)

Dispretul pentru romani

Ca eseist, Patapievici a socat prin parerea sa despre poporul si limba romana.

Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii. Toata istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cand i-au lasat romanii pe daci in formula hibrida straromaneasca, ne-au luat la urina slavii: se cheama ca ne-am plamadit din aceasta clisa, daco-romano-slavi; ma rog.

Apoi ne-au urinat la gard turcii: era sa ne inecam, asa temeinic au facut-o. Demnitatea noastra consta in a ridica mereu gura zvantata, iar ei reincepeau: ne zvantam gura la Calugareni, ne-o umpleau iar la Razboieni, si asa mai departe, la nesfarsit.

Apoi ne-au luat la urina rusii, care timp de un secol si-au incrucisat jetul cu turcii, pe care, in cele din urma, avand o basica a udului mai mare (de, betiile…), i-au dovedit. Noi ne-am zvantat putin intre 1866 si 1940, cu intermitente, apoi ne-au luat iar: acum insa, inovatie, au inceput sa urineze si unii romani peste romani, patriotii de la 1 ianuarie 1948, cand, ca la start, au inceput crimele in masa si deportarile.

Valea plangerii a fost transformata de romani pentru romani intr-o vale a urinei corosive. Care era mai smecher se suia pe capul vecinului si-l pisa. Si, cum toti romanii e destepti, urinarea a fost, din noul pasopt incoa’, generala.”

„Un popor cu substanţă tîrîtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare.”

“Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cît o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu”.

“Puturosenia abisala a statutului suflet romanesc”

Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau... să o folosim numai pentru înjurături.” (Politice, 1996)

Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie sa ne debarasam daca vrem sa intram in Uniunea Europeana” (Revista ROST, 2005)

Poneiul roz

O expozitie deschisa in vara lui 2008 la New York de catre Institutul Cultural Roman a socat si indignat o anumita parte a presei si intelectualitatii din Romania.

Sunt expuse un ponei roz cu o zvastica pe crupa, tot felul de figuri grotesti si faraonice, in posturi obscene, papusi dezbracate ale caror organe genitale erau expuse violent.

Conducerea Institutului Cultural Roman a dorit sa stearga toate criticile, pe care care presa le-a adus modului in care aceasta institutie promoveaza cultura Romaniei peste hotare.

Ca presedintele al ICR, Horia Roman Patapievici a sarit in apararea expozitiei, intr-un mod care a starnit hotote de ras.

"Se vede, clar, cum Moise ii daruieste un falus lui David. Identificati-l pe David! Identificati falusul! Identificati-l pe Moise. Tabloul are semnificatii ascunse. Falusul este o cheie, care cauta sa penetreze o iala, care e sexul feminin. Mai pe romaneste, Moise ii spune lui David ca vor sa faca sex. Suntem in zona patologicului".

Acuzatii de spionaj

In 2002, parlamentarul PRM Daniela Buruiana sustinea ca va da publicitatii, oficial, ceea ce ea a numit dovezile privind legaturile lui Mircea Dinescu, Andrei Plesu si Horia Roman Patapievici cu unele servicii secrete straine, dupa ce va fi publicata de catre CNSAS lista ofiterilor de Securitate care au facut politie politica.

Potrivit lui Buruiana, aceste surse i-au spus ca cei trei erau reprezentanti ai unor servicii de informatii externe, pusi pentru a discredita SRI si anumite "persoane incomode si indezirabile", mai ales in preajma unor evenimente importante.

Cei trei au dat-o in judecata pe Daniela Buruiana, pentru afirmatiile privind colaborarea lor cu servicii secrete straine.

Instanta a decis ca Buruiana trebuie sa plateasca daune de cate 30.000 de lei catre Mircea Dinescu, Horia Roman Patapievici si Andrei Plesu.

Arestat la Revolutie

Patapievici s-a remarcat si prin faptul ca a fost arestat timp de 26 de ore in timpul Revolutiei din 1989. A devenit cel mai medializat arestat politic din Romania tuturor timpurilor, certificate revolutionar cu drepturi si privilegii.

"Era drumul acela in bezna, pe Victoria Socialismului, spre Casa Diavolului (Parlamentului - n.r.) si credeam ca ne duc in camp sa ne impuste. Era ca un drum spre nicaieri, exact ca strabaterea Stixului", rememoreaza Patapievici drumul spre Jilava.

Horia Roman Patapievici
Horia Roman Patapievici

Data nasterii: 18 martie 1957

Cariera:  - presedintele ICR din 2005

Evenimente importante:  - arestat la Revolutia din 1989

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Horia Roman Patapievici, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.