Despre Marko Bela

Marko Bela este un om politic roman de origine maghiara, fondator al Uniunii Democrate Maghiare din Romania, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si Ungaria. Din decembrie 2009 este vicepremier in Guvernul Emil Boc II.

Nascut pe 8 septembrie 1951, in orasul Targu Secuiesc, afltat pe atunci in Regiunea Stalin, Marko Bela este casatorit cu Anna Kos si are trei copii. 

Din 1990 este senator de Mures. Din 1992 este liderul grupului parlamentar UDMR din Senat iar, din 1993, presedinte al acestei formatiuni politice. Ulterior a fost reales in aceasta functie la alegerile din anii 1995, 1999, 2003 si 2007. In 2011 a renuntat insa la presedintia formatiunii pe care a infiintat-o,lasandu-i locul lui Kelemen Hunor.

De-a lungul activitatii sale politice, Marko Bela s-a facut remarcat prin sustinerea controversatei legi a statutului minoritatilor si prin promovarea autonomiei Tinutului Secuiesc.

De asemenea, Marko Bela a venit cu ideea ca limba maghiara sa devina limba oficiala in Romania si disciplina obligatorie la scoala pentru copiii romani din zona judetelor Harghita si Covasna, majoritar maghiare.

Gratie lui Marko Bela si colegilor sai din UDMR, minoritatea maghiara a castigat in Romania drepturi importante precum cel de a studia in limba materna, de a fi judecati in aceeasi limba sau de a avea reprezentanti in administratia locala.

In plus, datorita calculelor politice, pentru ca partidele aflate la putere au avut nevoie mereu de un aliat in Parlament ca sa obtina majoritate, in perioada 1996-2008, UDMR a facut parte din fiecare guvernare. Formatiunea sa a ajuns iar la putere dupa alegerile prezidentiale din decembrie 2009, iar Marko Bela este vicepremier.

A publicat volume de poezie, inclusiv pentru copii, volume de eseuri si studii. A avut lucrari pe teme literar-artistice si politice publicate in tara si strainatate.

Studii

In 1974 a absolvit Facultatea de filologie, specializarea limba si literatura maghiara si franceza, a Universitatii 'Babes -Bolyai', din Cluj-Napoca.

Activitate profesionala

In perioada 1990-1996 a fost secretar al Filialei Uniunii Scriitorilor din Targu Mures

Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din Ungaria si secretar general al grupului P.E.N. al Scriitorilor Maghiari din Romania

Din 1978 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania

Intre 1976 si 1989 a fost redactor la revista literara “Igaz Szó”

Intre 1974 si 1976 a fost profesor de franceza la Scoala Generala din Santan de Mures

Activitate politica

Din 26 februarie 2011 nu mai este presedinte al UDMR, refuzand sa candideze pentru inca un mandat. Locul i-a fost luat de Kelemen Hunor.

Din decembrie 2009 este vicepremier in Guvernul Emil Boc II

Din 2008 este senator UDMR de Mures, ales uninominal cu 66,32% din voturi.

In perioada 1990-2008 a fost senator UDMR de Mures, in 5 legislaturi

Intre decembrie 2004 si iulie 2007 a fost viceprim-ministru in Guvernul Tariceanu si totodata ministru de stat fara portofoliu, pentru coordonarea activitatilor in domeniul culturii, educatiei si integrarii europene

In perioada decembrie 2004 - martie 2005 a fost membru in Comisia pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa a Senatului

La alegerile din 28 noiembrie 2004, a candidat la presedintia Romaniei, obtinand 5,10% din numarul voturilor valabil exprimate si clasandu-se pe locul 4

In perioada 2000-2004 a fost membru in Comisia pentru politica externa din Senat

In perioada 1996-2000 a fost membru in Comisia pentru politica externa si in Comisia pentru invatamant, stiinta si tineret ale Senatului

Intre 1992-1996 a fost membru in Comisiile de politica externa si de cultura ale Senatului

In 1993 a fost ales presedinte al Uniunii Democrate Maghiare din Romania si apoi reales in aceasta functie la alegerile din anii 1995, 1999, 2003 si 2007

In perioada 1991-1992 a fost presedinte al grupului UDMR din Senat

In perioada 1990-1992 a fost membru in Comisiile de cultura si invatamant ale Senatului si membru in Comitetul Director al Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare

In perioada 1990-1991 a fost membru in Prezidiul UDMR

In 1989 a fost unul dintre membrii fondatori ai UDMR si a devenit vicepresedinte al organizatiei de Mures

Autonomia Tinutului Secuiesc

Unul dintre obiectivele pe termen lung ale UDMR o reprezinta autonomia Tinutului Secuiesc. Desi initial UDMR a sustinut doar nevoia unei autonomii culturale, fortat de aparitia Partidului Civic Maghiar, contracandidat in alegeri pe electoratul de etnie maghiara, Marko Bela si-a schimbat discursul in ultimii ani si este mai nou adeptul unei autonomii teritoriale.

In 2006, Marko Bela a facut un apel la maghiarii din Romania si a sustinut necesitatea unei strategii politice privind autonomia teritoriala. La o reuniune desfasurata la Miercurea-Ciuc, peste 300 de primari si demnitari UDMR au adoptat o declaratie-program in care isi exprimau vointa de realizare, prin mijloace legale, a autonomiei teritoriale.

  Declaratia viza sase puncte, printre care se regaseau infiintarea Uniunii Tinutului Secuiesc, descentralizarea, o strategie comuna de dezvoltare culturala, economica si infiintarea regiunii de dezvoltare a tinutului. Marko Bela a afirmat cu acea ocazie ca limba maghiara terbuie sa devina o limba oficiala regionala.

In august 2007, panouri cu inscriptia „Tinutul Secuiesc” au fost amplasate la intrarea in Covasna, iar liderul UDMR Marko Bela a declarat ca astfel de panouri vor fi amplasate la toate intrarile din judet cu scopul de „dezvoltare turistica a zonei”, pe motiv ca Tinutul Secuiesc este o zona aparte a Romaniei, ca si tara Hategului, tara Oasului, tara Barsei.

Programul UDMR pentru anul 2008 s-a bazat tot pe autonomie:   „Prioritatile, din punctul nostru de vedere, se asaza pe doua piloane: pe de o parte, dezideratele legate de identitatea nationala: invatamant in limba materna, institutiile culturale in limba materna, diferitele forme de autonomie. Celalalt pilon ar fi modernizarea. Deci reforma societatii romanesti, modernizarea zonelor Ardealului, in general, si a zonelor locuite de maghiarii din Transilvania”, a declarat Marko Bela, intr-un interviu acordat Jurnalului National.

Schimbarea Constitutiei

De fiecare data cand se vorbeste despre schimbarea Constitutiei, politica UDMR afirmata de Marko Bela este eliminarea sintagmei de "stat national" din legea fundamentala a Romaniei.

Marko Bela a explicat ca daca Romania nu va mai fi un stat national nu inseamna ca se vor lua din drepturile romanilor, ci ca se incearca acordarea unui alt statut minoritatilor, mai ales ca tara a evoluat in ultimii ani si mentalitatile s-au mai schimbat.

Marko Bela a reiterat de-a lungul timpului ideea ca statul „national” este perimat si nu corespunde realitatii. Cat despre Ziua Nationala a Romaniei, Marko Bela crede maghiarii nu se pot bucura la 1 Decembrie, aceasta data insemnand 70 de ani de agonie.

"Ne doare Trianonul si ne doare 1918. Dupa alegeri e sarbatoarea nationala a Romaniei, dar evenimentul nu ne bucura, ne doare, pentru ca acea intorsatura a istoriei a insemnat 70 de ani de agonie. Nimeni sa nu ne ceara sa ne bucuram de aceasta zi, desi o respectam", spunea Marko Bela in 2008.

Limba maghiara, obligatorie in scoli

In octombrie 2008, Marko Bela a declarat ca invatarea limbii maghiare in Transilvania ar trebui sa devina obligatorie si pentru elevii romani. El a sustinut ca un proiect de lege in acest sens va fi elaborat si prezentat de reprezentantii Uniunii in Parlament.

  "In acest moment, si introducerea limbii maghiare ca optional ar fi un pas important. Dar eu, totusi, in perspectiva, ma gandesc la obligativitate. Si aceasta obligativitate ar fi un avantaj pentru copii", a spus Marko Bela.

El a adaugat ca, intrucat Romania este membra a Uniunii Europene, trebuie construita o alta Europa, inclusiv in ceea ce priveste limbile si culturile.

Anchetat de DNA

In noiembrie 2006, declaratia de avere a lui Marko Bela a intrat in atentia procurorilor anticoruptie, din cauza unor sume de bani obtinute in 2005 de la o editura ca drepturi de autor.

Marko Bela a sustinut ca a castigat in 2005 din poezii suma de 90.000 de RON si 16.000 de forinti, in conditiile in care nu a publicat nicio carte.

Marko Bela a explicat ca sumele incasate reprezinta bani din drepturi de autor pentru carti pe care urmeaza sa le scrie si sa fie publicate de Editura Bookart din Miercurea Ciuc si ca acestea vor fi difuzate si in Ungaria.

Pana la urma, in decembrie 2008, s-a aflat ca procurorii au inchis dosarul privind sumele obtinute de Marko Bela din drepturi de autor.

DNA isi declinase competenta inca din aprilie 2008, iar Parchetul General a constatat ca faptele nu erau de natura penala.

Demisia din Guvern

In iulie 2007, Marko Bela si-a dat demisia din functia de vicepremier in Guvernul Tariceanu.

"Mi-am dat demisia pentru a nu avea un insucces in alegerile care urmeaza. Am vrut sa previn un insucces", si-a motivat decizia liderul UDMR. El a adaugat ca o mare pondere in hotararea de a parasi Guvernul a avut-o si rezultatul referendumului din 19 mai (de suspendare a presedintelui Traian Basescu).

  "Nu as putea spune ca referendumul a fost un succes. Nici un insucces direct nu a fost, pentru ca nu UDMR a fost subiectul referendumului. Este insa nevoie de niste analize", spunea Marko atunci.

Fara UDMR la guvernare

In urma alegerilor din 30 noiembrie 2008, UDMR a primit din partea electoratului 31 de mandate in Parlamentul Romaniei (22 deputati si noua senatori).

Imediat dupa scrutin, liderii PD-L si UDMR s-au intalnit si au cazut de acord sa coopereze pentru formarea viitorului Guvern. Presedintele PD-L, Emil Boc, nu a exclus nici varianta unei guvernari minoritare impreuna cu UDMR.

Boc s-a declarat multumit de negocierilor cu reprezentantii minoritatii maghiare si a concluzionat ca "UDMR a fost prima formatiune care si-a manifestat dorinta de a guverna impreuna cu PD-L".  Liderul liberal-democrat a adaugat ca PD-L si UDMR au proiecte politice comune.

Si liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca formatiunea pe care o conduce va fi alaturi de PD-L, "chiar si in cazul unui guvern minoritar". "Programele si prioritatile noastre sunt compatibile", a adaugat Marko.

Totusi, in momentul in care au inceput negocierile cu PSD, social-democratii au anuntat ca nu vor intra la guvernare alaturi de PD-L decat daca pedelistii renunta la acordul cu UDMR. PSD a tinut cu dintii de aceasta conditie, in ciuda acuzatiilor UDMR de discriminare etnica. Pentru Boc a fost foarte greu sa nu isi respecte cuvantul dat maghiarilor, insa pana la urma a cedat.

PD-L s-a inteles cu PSD ca UDMR sa nu aiba niciun ministru in noul Executiv, in schimb pedelistii le-au oferit maghiarilor niste posturi de secretar de stat si sefi de agentii, in schimbul sustinerii in Parlament.

Suparati de tradarea acordului si de faptul ca nu erau tratati ca parteneri egali, liderii UDMR nu au acceptat propunerea PD-L si au decis sa ramana in Opozitie alaturi de PNL.

Astfel UDMR nu a mai fost la guvernare pentru prima data dupa 12 ani.

Revenirea la Putere

Desi inaintea scrutinului prezidential din 6 decembrie 2009, UDMR si-a declarat sustinerea pentru Mircea Geoana, candidatul PSD, dupa victoria la limita a lui Traian Basescu in alegeri, Marko Bela si partidul sau au facut o intelegere de guvernare cu PD-L, partidul care il sustine pe seful reales al statului.

In urma protocolului de colaborare a luat nastere Guvernul Emil Boc II, in care Marko Bela este vicepremier. De la UMDR mai sunt in Executiv: Cseke Attila, la Ministerul Sanatatii, Kelemen Hunor - la Cultura si Borbely Laszlo, ministru al Mediului. 

Activitatea literara

Marko Bela a publicat 18 volume de poezii in limba maghiara, 2 volume de eseuri si analiza literara in limba maghiara, 3 volume de studii si discursuri politice in limba maghiara, precum si traduceri in limba maghiara ale unor piese de Lucian Blaga si Radu Stanca.

Iata cateva lucrari traduse in alte limbi:

Condamnaţi la reconciliere (Ed. Curtea Veche, Bucureşti, 2006, în limba română de Paul Drumaru) - eseuri

Comme un échiquier fermé (Ed. Ibolya Virág, Paris, 2001, în limba franceză de Lorand Gaspar şi Sarah Clair) - poezii

Notes on a happy pear tree (Ed. Pont, Budapesta, 1999, în limba engleză de Sylvia Csiffary) - poezii

Despre natura metaforelor (Ed. Kriterion, Bucureşti, în limba română de Paul Drumaru) - poezii

Timp canibal (Ed. Komp–Press, Cluj, 1997, în limba română de Paul Drumaru) - poezii

Manual de literatură maghiară pentru clasa a XI–a (1980–1983, 1990–2002)

Ca scriitor, Marko Bela a obtinut mai multe premii literare in Romania si in Ungaria.

Premiul de excelenta Poesis 2008 pentru intreaga activitate literara

A Magyar Köztársaság Nagykeresztje (2004)

Premiul Bethlen Gábor (1996)

Premiul József Attila (1994)

Premiul Déry Tibor (1991)

Premiul Füst Milán (1990)

Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania (1980)

Premiul Uniunii Scriitorilor din Targu Mures (1974 si 1982)

Bela Marko
Bela Marko

Data nasterii: 8 septembrie 1951

Cariera:  scriitor, om politic

Evenimente importante:  vocepremier (2004-2007 si 2009-prezent)

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Marko Bela, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Marko Bela

Clasa de maghiari la ora de limba romana. - Gyury, spune, te rog, o propozitie! -...citeste tot bancul
- Mai Ioane, ii spune vecinul Gyury,la un sprit, eu cu nevasta-l meu traiesc de 20 de...citeste tot bancul
Inspirati de acordul la nivel inalt, Ion si Janos semneaza si ei un protocol pe plan...citeste tot bancul