Despre Mugur Isarescu

Constantin Mugurel Isarescu este economist de profesie si s-a remarcat prin pozitia sa de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, functie pe care o detine din 1990. Pentru longevitatea sa in acest post, Mugur Isarescu a intrat si in Cartea Recordurilor.

Nascut pe 1 august 1949, la Dragasani (Valcea), Mugur Isarescu este casatorit si are doi copii.

In perioada 22 decembrie 1999 - 28 noiembrie 2000 a fost premierul Romaniei, fiind sustinut de Conventia Democrata.

A candidat la alegerile prezidentiale din noiembrie 2000, ca independent sprijinit de CDR, si a iesit pe locul 3 cu 9,54 din sufragii.

Isarescu este autorul unui plan economic, care a condus la redresarea Romaniei printr-o politica monetara pusa in aplicare atat in perioada mandatului sau de prim-ministru, cat si in perioada mandatelor sale de guvernator.

In anul 1993, devine primul roman membru al Clubului de la Roma, a fost ales presedinte al Asociatiei Romane a Clubului de la Roma, iar in 1999 a fost reales in aceasta functie.

Studii

In 1989 devine doctor in economie cu teza "Politici ale ratelor de schimb”

In 1971  a fost seful echipei de cercetare a World Economy Institute (Institutul de Economie Mondiala) din Bucuresti

In 1971 a absolvit Facultatea de Comert Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Activitate profesionala

Din septembrie 1990 este guvernatorul BNR, cu o mica intrerupere in 1999-2000

In perioada 22 decembrie 1999 - 28 noiembrie 2000 a fost premierul Romaniei

In 1990, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada României din Statele Unite ale Americii

Intre 1971 si 1989 a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Economie Mondială din Bucureşti

Guvernatorul BNR

In septembrie 1990, premierul Petre Roman l-a numit pe Mugur Isarescu guvernator al Bancii Nationale.

„Dupa ce am fost numit, am mers prin toata banca si am dat mana cu toti oamenii. Si am coborat si in tezaur, sa vad pe ce ma bazez. Atunci m-am simtit pentru prima oara guvernator. Am vazut o camera goala in care mai era doar rezerva de aur. (...) Mi-am zis ca trebuie sa refacem rezerva. Nu mi-am inchipuit ca o sa fie atat de greu, dar acum avem prea mult”, povestea Isarescu pentru EVZ in 2005.

Isarescu a coordonat timp de 19 ani politicile economice ale Romaniei, fiind considerat de unii premierul “ascuns” al tarii. Banca Nationala ia decizii independente de cele ale guvernelor care s-au succedat, are scopuri monetare proprii si un impact imediat asupra buzunarului oricarui roman.

Guvernatorul Isarescu a dus o politica activa in privinta dobanzilor acordate la credite, a sigurantei bancilor.

Un moment important a avut loc la 1 iulie 2005, cand BNR sub conducerea lui Isarescu introduce leul nou, dupa liberalizarea contului de capital.

Cartea Recordurilor

In iulie 2009, Mugur Isarescu a intrat in Cartea Recordurilor ca fiind guvernatorul care a stat cel mai mult la conducerea unei banci nationale.

Isarescu a obtinut aceasta distinctie din partea World Records Academy, dupa aproape 20 de ani de conducere a BNR.

Rolul pe care il joaca Isarescu in economia romaneasca este comparat cu cel al lui Laszcek Balcerowicz, care a implementat reformele din Polonia.

Mugur Isarescu si-a inceput mandatul in 1990 si este considerat omul care a salvat Romania de la un colaps asemanator celui din Bulgaria.

Multi sunt de parere ca echipa bancii centrale din Romania fost cea care a salvat tara de colaps, crescand rezervele valutare ale BNR chiar mai mult decat ar fi fost nevoie, coborand inflatia la un nivel de o singura cifra si introducand leul nou.

Isarescu este singurul oficial roman membru al Comisiei Trilaterale. Acesta este totodata membru al Clubului de la Roma, se mai mentioneaza pe site-ul Cartii Recordurilor.

Isărescu a semnat practic pe toate categoriile de bancnote emise de BNR in perioada postdecembrista.

La intrebarea „O sa plecati vreodata de la BNR?”, Mugur Isarescu raspunde: „Ei, asta-i culmea. Nu sunt aici pe viata. Nici nu vad motive sa nu fie promovata si alta persoana”.

Premierul Isarescu

Intr-un moment foarte dificil pentru Romania, in noiembrie 1999, Mugur Isarescu a acceptat sa devina premierul indepedent al Romaniei, sprijinit de CDR.

Dupa mineriadele de la Costesti si Stoenesti, presedintele de atunci Emil Constantinescu si poetul Mircea Dinescu au reusit sa-l convinga sa preia portofoliul lui Radu Vasile.

In perioada în care a fost prim-ministru, Banca Nationala a fost condusa de catre prim-viceguvernatorul Emil Iota Ghizari.

Din Cabinetul Isarescu au facut parte printre altii Petre Roman (Externe),  Valeriu Stoica (Justitie), Sorin Frunzaverde (Aparare), Decebal Traian Remes (Finante), Radu Berceanu (Industrii), Traian Basescu (Transporturi), Crin Antonescu (Sport) si Ion Caramitru (Cultura).

„In 2000, cand am fost prim-ministru, desi se spune ca eram premierul Conventiei, eu eram un premier independent. Daca e vorba sa intru in politica, nu ca independent, probabil cand o sa plec de la BNR...”, subliniaza Isarescu.

In 2000, premierul Isarescu a elaborat strategia economica a Romaniei de aderare la Uniunea Europeana, care ulterior a fost urmata de guvernele Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu pana in in 2007.

Candidat la presedintie

In octombrie 2000, premierul Mugur Isarescu s-a lansat in cursa pentru fotoliul de la Cotroceni, ca independent sprijinit de CDR.

„Nu mi-a fost usor sa ma hotarasc. Am facut-o dupa o indelunga chibzuinta. Acum sunt pregatit. Mi-am organizat desfasurarea campaniei electorale conform legislatiei in vigoare si voi lupta deschis pentru a castiga. Peste 700.000 de oameni care si-au dat deja semnaturile de sprijin m-au indemnat sa candidez pentru functia de presedinte al Romaniei. In buna masura, ei m-au determinat sa ma inscriu efectiv in viata politica, desi pana acum mi-am dedicat intreaga viata profesiei si familiei mele”, spunea Isarescu la lansarea candidaturii.

Desi in sondaje era cotat cu 20% din preferintele electoratului, la scrutinul din noimbrie 2000, Mugur Isarescua obtinut doar 9,54% din voturi, iesind pe locul 3 dupa Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor.

Distinctii si decoratii

In 2007, presedintele Traian Basescu i-a conferit Ordinul "Meritul Industrial si Comercial" in grad de Mare Ofiter, pentru "cea mai spectaculoasa perioada de crestere de dupa de cel de-al Doilea Razboi Mondial".

În 2001, Mugur Isarescu a fost ales membru corespondent al Academiei Romane, devenind in 2006 membru titular. In prezent este si presedintele Sectiei de Economie, Sociologie si Stiinte Juridice a Academiei Romane.

In anul 1998 este ales vicepresedinte al Clubului Guvernatorilor bancilor centrale din Balcani, Marea Neagra si Asia Centrala, iar in anul 2002, presedinte al acestui club.

Are mai multe titluri de Doctor Honoris Causa primite de la Universitatea din Craiova (2003), Universitatea din Pitesti (2006), Universitatea "George Bacovia" din Bacau (2007) si Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj Napoca (2009) .

Din iunie 2007 este cetatean de onoare al municipiului Sibiu.

Este singurul politician/demnitar roman, care este membru al celebrei Comisii Trilaterale.

Pasiunea pentru vin

Marea pasiune a guvernatorului BNR este vinul de Dragasani. Mai exact, Cramposia, un soi vechi, romanesc. Isarescu il cultiva pe patru hectare pe care le detine la Dragasani. "Il iubesc de cand eram copil. Ei, mai intai cu strugurii. Sunt frumosi. Cand sunt copti devin galbui si pistruiati. Ii agatam in pod cand eram mic, sa se usuce, pana aproape deveneau stafide", povesteste Isarescu pentru EVZ.

Vinul de Dragasani al lui Isarescu este vestit printre prieteni si invitatii straini, pe care ii serveste cu cate-o sticla. Vecinii spun ca il vad mereu pe Isarescu, in trening sau mai des intr-un halat, dand cu sapaliga printre araci.

Cramposia este un soi traditional romanesc, aproape distrus de filoxera de la 1890.

Averea

Mugur Isarescu are un salariu de cateva mii de euro ca guvernator la BNR.

Detine, impreuna cu sotia, cateva hectare de teren la Gruiu (Ilfov) si Dragasani, un apartament in Bucuresti si doua case la Gruiu si Dragasani.

Mai are un autoturism Eagle si o barca cu motor Delta, plus diverse bunuri in valoare de cateva zeci de mii de euro.

Mugur Isarescu
Mugur Isarescu

Data nasterii: 1 august 1949

Cariera:  guvernator BNR, premier

Evenimente importante:  a candidat la presedintie in 2000

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Mugur Isarescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Mugur Isarescu

ISARESCU IL CHEAMA PE VASILESCU SI-L INTTREABA: AI INCHIS USA TEZAURULUI? LA CARE...citeste tot bancul
Isarescu la frizer. Tzac, tzac, tzac, tzac! Frizerul: - Domnu Guvernator, cum mai...citeste tot bancul