Europarlamentar roman pentru perioada 2009-2014; a candidat pentru un loc in Parlamentul European la alegerile din 7 iunie 2009 din partea PNL, locul 4 pe lista

Despre Ramona Manescu

Ramona-Nicole Manescu este de profesie jurist, dar se ocupa cu politica, fiind membru PNL si europarlamentar din partea Romaniei, ales in noimebrie 2007 si reales in iunie 2009.

Nascuta pe  6 decembrie 1972, este casatorita cu Rares Manescu si impreuna au doi copii, Vlad si Dragos.

Ramona Manescu a fost declarata europarlamentarul anului 2008 la categoria Educatie si cultura.

Este unul dintre oamenii politici romani care a negociat cu Uniunea Europeana steguletul galben de pe domeniul tineretului inaintea aderarii Romaniei in UE.

In iunie 2009, a candidat pentru un nou mandat de eurodeputat din partea PNL si l-a obtinut.

Studii

In 2006 a absolvit cursuri postuniversitare de Drept international public, drept comunitar, Relatii Internationale, Studii europene si euro-atlantice, Diplomatie la Institutul Diplomatic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe

Tot in 2006 a absolvit un master de Relatii internationale si integrare europeana, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti

In 2005 a aurmat cursuri postuniversitare de perfectionare - Geopolitica si Geostrategie, Securitate internationala, Managementul structurilor de securitate, la Universitatea Nationala de Aparare

In 1999 si-a luat licenta in Stiinte Juridice, la Facultatea de Drept, din cadrul Universitatii Bucuresti

Activitate profesionala si politica

Din noiembrie 2007 este europarlamentar, ales pe listele PNL, reales in iunie 2009

In perioada 2005 - 2007 a fost vicepresedinte cu rang de Subsecretar de Stat la Autoritatea Nationala pentru Tineret

In perioada 2000 - 2005 a lucrat ca avocat la cabinetul individual de Avocatura „Ramona Nicole Manescu”

In perioada 2003 – 2005 a fost vicepresedinte IFLRY - Federatia Internationala a Tineretului Liberal si raportor al Comisiei pentru Afaceri Externe a Delegatiei Reprezentantilor Nationali a PNL

Intre 2002 si 2005 a fost vicepresedinte al Tineretului National Liberal

A fost lector pentru diferite conferinte avand ca teme: Managementul conflictelor - instruirea tinerilor; Dezvoltarea Parteneriatului Regional; Globalizare, 90 de ani de Diplomatie Romaneasca (2003). Coordonator proiect "Human Rights and International Law", Strasbourg, Franta (2003). Coordonator proiect "Empowerment of Women in Politics", Polonia (2004).

Intre 2002 si 2004 a fost expert parlamentar, care se ocupa de consilierea vicepresedintelui Comisiei de Aparare, Afaceri Interne si Securitate Nationala din Camera Deputatilor.

In perioada 2001 - 2002 a fost Ofiter International al TNL

Intre 1996 si 2004 a fost membru al Departamentului de Relatii Externe a PNL

In perioada 1996 - 1997 a fost presedinte al Organizatiei Tineretului National Liberal sector 6

S-a inscris in PNL in februarie 1990

Intrarea in politica

Ramona Manescu a intrat in politica la 18 ani, in februarie 1990 insciindu-se in PNL, partid pe care nu l-a parasit pana astazi.

“Am crezut atunci ca PNL ofera deschiderea spre Vest. S-a demonstrat acum ca Guvernul liberal a reusit sa semneze integrarea Romaniei in Uniunea Europeana”, a declarat Ramona Manescu pentru EVZ.

„Desi eram foarte tanara, am participat activ la Revolutie, ca apoi sa fiu profund dezamagita de FSN-ul nou-format. A fost o deceptie, am avut senzatia ca am fost pacaliti si, atunci, singura modalitate prin care noi am fi putut sa indreptam lucrurile, ar fi fost sa ne implicam.

Eu am considerat ca, daca ma voi implica, voi reusi. La vremea aceea, pot sa spun ca am fost naiva, pentru ca a durat foarte mult pana sa pot face intr-adevar ceva, dar am reusit. De la simplu membru, am ajuns presedinte de organizatie de tineret la nivel local, apoi vicepresedinte la nivel national la tineret; am fost primul ofiter de tineret al partidului, apoi primul membru al PNL-ului ales intr-o structura internationala. Am avut un parcurs firesc, nici greu, nici usor, pentru ca nu am sarit nici o etapa, am avut ambitia sa urc treapta cu treapta”, isi povesteste Ramona Manescu parcursul politic, intr-un interviu pentru The One, acordat in 2008.

Europarlamentarul anului

Ramona Manescu este europarlamentar si, in aceasta calitate, membru in Comisia pentru Educatie si Cultura, membru in Comisia pentru Dezvoltare Regionala, membru in Delegatia pentru relatiile cu statele din Golf, inclusiv Yemen, membru in Delegatia pentru relatiile cu tarile din Asia de Sud.

In 2008, a fost declarata europarlamentarul anului 2008 la categoria Educatie si cultura in cadrul galei “The Parliament Magazine Awards”.

Obiectivul Ramonei Manescu in Parlamentul European a fost lobby-ul pentru tinerii romani, pentru un trai mai bun, pentru joburi mai bune, pentru o recunoastere corecta a valorii lor in Europa.

„Romania poate face multe pentru tinerii ei, iar Uniunea Europeana ii poate sprijini”,scrie Ramopna Manescu pe site-ul personal.

O familie politica

Ramona Manescu este casatorita cu Rares Manescu, deputat si presedinte al organizatiei de sector 6 a PNL. Au impreuna doi copii, Vlad si Dragos.

Dupa ce a intrat in Parlamentul European, viata Ramonei Manescu s-a schimbat radical, dupa cumk singura declara: „M-am mutat acolo, mi-am luat si copiii, sotul a ramas in tara. Fost deputat, el este presedintele filialei PNL sector 6 Bucuresti, si este foarte bine ancorat in politica la nivel national. Ne-am cunoscut in Constanta, in 1994, la un eveniment organizat de PNL. Ne-am inteles atat de bine, incat in doua saptamani ne-am casatorit. Am fost amandoi norocosi (...) A inteles si a acceptat o casnicie la distanta (ne vedem aproape in fiecare week-end). Sigur, ne este foarte greu, dar satisfactiile realizarilor noastre compenseaza sacrificiile facute”.

Hobby

Una din pasiunile Ramonei Manescu a fost atletismul, la care a renuntat si acum ii pare rau, pentru ca „as fi putut face performanta”, spune ea. „Acum insa am descoperit inca doua noi pasiuni: navigatia (am si brevet) si pilotajul”.

Link-uri utile:

Ramona Manescu
Ramona Manescu

Data nasterii: 6 decembrie1972

Cariera:  secretar de stat, parlamentar european

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Ramona Manescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.