Europarlamentar roman pentru perioada 2009-2014; a candidat pentru un loc in Parlamentul European la alegerile din 7 iunie 2009, din partea PSDPC, locul 2 pe lista

Despre Rovana Plumb

Rovana Plumb este inginer de profesie, insa s-a remarcat ca politician, fiind liderul Organizatiei de Femei a PSD si europarlamentar, ales in 2007 si reales in iunie 2009.

In mai 2012, a fost numita de catre premierul Victor Ponta in functia de ministru al Mediului. Si-a pastrat functia si in Guvernul Ponta II, care a depus juramantul la 21 decembrie 2012.

Nascuta pe 22 iunie 1960, Rovana Plumb este casatorita cu Dan Plumb si impreuna au doi baieti. Cel mare, Andrei, s-a casatorit in noiembrie 2008.

Rovana Plumb a devenit lidera femeilor din PSD in 2005, dupa o lupta stransa cu Ana Birchall.

Rovana Plumb a devenit cunoscuta in perioada 2001-2004, cand a indeplinit functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, in mandatul Guvernului Adrian Nastase.

A primit Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler.

Studii

Din iulie 2004 este doctor in Stiinte Economice, Managementul Sistemelor Industriale, titlu obtinut la Universitatea Politehnica Bucuresti

In 2003 a urmat un curs de specializare in probleme legate de protectia consumatorilor (Grecia) si altul de siguranta si controlul produselor cosmetice, la Vrije University (Bruxelles)

In 2002 a urmat cursuri de Extinderea UE si noi tendinte pentru evaluarea conformitatii, (Portugalia)

In 1999, a urmat cursuri de Managementul schimbarii si inovatiei, la University College (Dublin) si Management strategic, la George Washington University (USA)

In 1994, a absolvit cursuri de Comert international, la Institutul Roman de Management

In 1987, a urmat cursuri de Cresterea productivitati prin organizarea muncii, la Academia de Studii Economice

In 1984, a absolvit Facultatea de Utilaje si Ingineria Proceselor Chimice, de la Institutul Politehnic Bucuresti

Activitate profesionala

In perioada 1995-2000, a ocupat functia de presedinte la S.C. Gerovital Cosmetics S.A.

Intre 1992-1994 a fost director comercial la S.C. Miraj S.A. Bucuresti

Intre 1985 – 1992 a fost sef compartiment Plan Organizare la I.P.C. Miraj Bucuresti

In perioada 1984 - 1985, a fost inginer stagiar la I.P.C. Miraj Bucuresti

Activitate politica

Din noiembrie 2007 este europarlamentar, ales pe listele PSD, si membru in Grupul Partidului Socialistilor Europeni din Parlamentul European, a fost realeasa in iunie 2009

Din 2006 este membra a "PES Women Executive Board"

Din 2005 este presedinte al Organizatiei de Femei PSD

Din 2004 este membru in Biroul Coordonator al PSD

In perioda 2001-2004, a fost secretar de stat, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor

In perioada 2004-2007 a fost deputat PSD

Din 1998 este membru in Consiliul National al PSD

Din 1994, este  membru PDSR, ulterior PSD 

Seful OPC

Rovana Plumb a iesit la rampa in perioada 2001-2004 cand a detinut functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

De altfel, s-a specializat in problemele legate de protectia consumatorului absolvind numeroase cursuri in strainatate. Este specializata in Managementul Sistemului de Protectie a Mediului si a obtinut doctoratul in Managementul Industrial.

Despre mandatul la sefia ANPC, Rovana Plumb vorbeste acum cu mandrie.   „Ma mandresc ca am finalizat negocierile de aderare la acest capitol, dar cel mai mult ma bucur ca am reusit sa atrag atentia opiniei publice asupra drepturilor pe care le au consumatorii.

Inainte de 1989 oamenii nu erau atenti la ce consumau, cat costa si daca produsele sunt de calitate, pentru ca nu aveau de ales. Acest obicei l-au pastrat si dupa Revolutie si, din pacate, s-au gasit multi sa profite de aceasta naivitate sau nepasare a noastra.

Dar si aici lucrurile s-au schimbat, iar in acest moment, cel putin femeile, care au responsabilitatea familiei, a copiilor, sunt mult mai atente la ce cumpara, citesc etichetele produselor si decid in cunostinta de cauza. Nu mai pot fi pacalite, iar la randul lor pot sa-i influenteze in acest sens pe cei din jurul lor”, a declarat Rovana Plumb pentru revista Felicia.

Lider al femeilor din PSD

n 2005, Rovana Plumb a preluat functia de presedinte interimar al Organizatiei de Tineret a PSD. Apoi, in decembrie 2005, sustinuta fiind de Adrian Nastase, Rovana Plumb a fost aleasa sefa organizatiei de femei din partid, in detrimentul Anei Birchall, protejata presedintelui PSD, Mircea Geoana.

Votul a fost secret, iar scorul destul de strans. Pentru Rovana Plumb au votat 232 de membre ale organizatiei, in timp ce 186 s-au pronuntat impotriva.

Europarlamentar

Din noiembrie 2007, Rovana Plumb este europarlamentar din partea PSD si membra in Grupul Partidului Socialistilor Europeni din Parlamentul European. Ea face parte si din Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale a PE. In iunie 2009, Rovana Plumb a castigat un nou mandat in PE din partea social-democratilor.

S-a remarcat prin faptul ca, in martie 2009, Parlamentul European a adoptat rezolutia initiata de ea privind copiii imigrantilor care sunt lasati in tara de origine.

Rezolutia are in vedere faptul ca "printre efectele secundare nedorite ale migratiei, se afla situatia precara in care trebuie sa traiasca acei copii ai migrantilor care raman in tara de origine atunci cand parintii lor migreaza spre alt stat membru".

Prin documentul adoptat se solicita Comisiei  Europene sa realizeze un studiu de evaluare a dimensiunilor, la nivel european, ale fenomenului reprezentat de copiii migrantilor care sunt lasati in tara de origine si sa adune date la nivelul UE cu privire la acest fenomen.

De asemenea, se mai cere sa se propuna tuturor partilor interesate aplicarea adecvata a mijloacelor deja existente de sprijinire a migrantilor si a copiilor acestora care nu au parasit tara de origine. Rezolutia va fi transmisa Comisiei Europene, Consiliului UE, Comitetului Regiunilor, Comitetului Economic si Social European, parlamentelor nationale ale statelor membre si partenerilor sociali.

Femeia la putere

Rovana Plumb este o feminista convinsa, facand parte din mai multe organizatii internationale ale femeii, ca de pilda „PES Women Executive Board" si „Socialist International Women".

Rovana Plumb crede ca electoratul roman s-a maturizat si ca ar vota o femeie in functia de presedinte la alegerile prezidentiale din 2014.

"Cred ca tine nu numai de maturitatea electoratului, ci si daca exista oferta de cadre! In 2014, de exemplu, eu cred ca electoratul ar accepta un presedinte-femeie", a declarat Rovana Plumb intr-un interviu pentru Q Magazine, in martie 2009.

Cu toate acestea, romancele au o reprezentare de doar 10% in politica nationala, la nivelul UE ele sunt mult mai prezente in viata politica - 23%.

Rovana Plumb crede ca exista o doza de misoginism in politica romaneasca si ca o femeie politician in Romania trebuie sa suporte o presiune mult mai mare din partea mediului politic, a presei, a opiniei publice.

„Romania ocupa locul 70 in lume in ceea ce priveste leadershipul feminin. Nu demult citeam intr-un cotidian britanic ca, daca banca Lehmann Brothers ar fi fost Lehman Sisters, n-ar fi dat faliment.

Cu alte cuvinte, surorile ar fi gestionat mai bine decat fratii problemele bancii. In Islanda de exemplu, din cinci banci, singura care nu a dat faliment este cea condusa de o femeie", a mai declarat Rovana Plumb.

Rovana Plumb a propus un amendament la Legea finantarii partidelor politice, potrivit caruia partidele care promoveaza femei in functii de conducere ar putea beneficia de bonusuri  financiare.

Initiativa eco

Protectia mediului este una dintre preocuparile Rovanei Plumb, ea conducand timp de 4 ani departamentul de mediu al PSD.

In 2009, Rovana Plumb are un nou proiect ambitios: lansarea Asociatiei Femeilor Eco.

„Degeaba se dau legi daca noi nu le respectam si nu le intelegem importanta. Sigur, autoritatile trebuie sa-i urmareasca pe marii poluatori, pe cei care defriseaza padurile, dar fiecare dintre noi contribuie intr-o masura mai mica sau mai mare la poluare, la incalzirea globala etc. Fiecare din noi poate face ceva pentru mediul inconjurator, si asta mi se pare cea mai mare provocare. Acesta este motivul pentru care am decis sa contribui la infintarea Asociatiei Femeilor Eco din Romania”, explica Rovana Plumb.

Asociatia ECO WOMEN va fi o organizatie neguvernamentala, nonprofit, cultural-stiintifica si educationala, al carei principal domeniu de activitate il reprezinta protectia mediului, mai exact crearea si promovarea educatiei ecologice in randul societatii civile.

Viata personala

Rovana Plumb este maritata cu Dan Plumb si are doi baieti.

In noiembrie 2008, fiul sau cel mare, Andrei, s-a insurat cu iubita sa, Ani, una dintre vedetele postului GSP TV. Ceremonia de la biserica a fost urmata de o petrecere ca la carte, desfasurata la Palatul Stirbei.

Dupa ce mirii au dat startul dansului, pana si liderul PSD, Mircea Geoana, venit singur la petrecere, sau Dana si Adrian Nastase s-au avantat pe ringul de dans de mai multe ori. Soacra mare, Rovana Plumb, si-a etalat si ea cunostintele intr-ale dansului.

Link-uri utile:

Rovana Plumb
Rovana Plumb

Data nasterii: 22 iunie 1960

Cariera:  - seful OPC, europarlamentar, lider Femei PSD

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Rovana Plumb, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.