Despre Sulfina Barbu

Sulfina Barbu este om politic, de profesie inginer geolog, membru PD-L. Nascuta pe 9 martie 1967, este casatorita cu Marius Barbu, jurist, si are o fetita, Andreea.

Sulfina Barbu isi conduce propria afacere al carei specific este acordarea de servicii de asistenta tehnica si cercetare in domeniul protectiei mediului.

Studii

Din 2007 este doctorand la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

In 1990, a absolvit Facultatea de Geologie si Geofizica, la Universitatea Bucuresti.

Activitate profesionala

In perioada 2001-2004 a fost director executiv adjunct al Directiei de Protectia Mediului si Educatie Ecocivica la Primaria Muncipiului Bucuresti.

Intre 1997 si 2001 a fost director comercial al S.C. Industrial Construct S.A

Intre 1991 si 1997 a fost inginer la S.C. Prospectiuni S.A.

Activitate politica

In 2012 a candidat la alegerile pentru Primaria Sectorului 4, impotriva lui Cristian Popescu Piedone, dar a reusit sa adune numai 8,3 la suta din voturi. 

In perioada 19 septembrie 2011 - 6 februarie 2012 a fost ministru al Muncii, in Guvernul Emil Boc.

Din decembrie 2008 este deputat PD-L de Bucuresti si presedinte al Comisiei de Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor.

Din 2006 este presedinte al Organizatiei de Femei a PD (devenit ulterior PD-L).

Din 2004 este membru al Biroului Permanent National al PD.

In perioada 2004-2007 a fost ministru al Mediului in Guvernul Tariceanu I.

In perioada 2002-2006 a fost presedinte al Organizatiei de Femei a Partidului Democrat Sector 3 Bucuresti  si vicepresedinte al Organizatiei Nationale de Femei a PD

In perioada 2000-2001 a fost vicepresedinte al Organizatiei de Femei a Partidului Democrat Sector 4 Bucuresti

A intrat in 1997 in Partidul Democrat (devenit ulterior PD-L).

Ministru al Mediului

In perioada cand a fost ministru al Mediului, Sulfina Barbu a realizat unele proiecte necesare aderarii Romaniei la UE.

Ministerul condus de ea a eliminat cele 9 stegulete rosii de la capitolul Mediu, din negocierile cu UE si a facut posibila adoptarea, in procent de 100%, a legislatiei comunitare referitoare la mediu, oferind astfel baza pentru demararea proiectelor de mediu dupa aderare.

Tot in mandatul ei la minister, a creat un sistem institutional functional in domeniul protectiei mediului, prin infiintarea Agentiei Nationale de Protectia Mediului si trecerea Garzii Nationale de Mediu in subordinea Ministerului Mediului.

Sulfina Barbu a initiat si Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National (Programul Rabla), care a scos din trafic zeci de mii de masini uzate, care poluau aerul.

A elaborat si Programul Operational Sectorial de Mediu 2007-2013, precum si Strategia nationala de management a riscului la inundatii.

Sulfina Barbu a demarat si procesul de reciclare selectiva a deseurilor electrice si electrocasnice.

Taxa auto

De la 1 ianuarie 2006, Guvernul Tariceanu I a introdus taxa auto, care se plateste la prima inmatriculare a masinilor in Romania.

Dupa ce, initial, Sulfina Barbu a sustinut ca taxa auto a fost gandita exclusiv pe considerente de protectie a mediului, fara vreun scop fiscal, dupa ce PD a iesit de la guvernare, s-a razgandit si a atacat liberalii pentru mentinerea taxei respective.

"Scopul taxei este protectia mediului. In Romania, 70% din poluarea chimica a aerului provine de la noxe. Peste jumatate dintre masinile din Romania sunt mai vechi de 15-16 ani", declara Sulfina Barbu in februarie 2007.

Apoi in martie 2007, Sulfina Barbu s-a dezis de orice responsabilitate in ce priveste soarta taxei auto, indicand ca tot ce tine de acest subiect trebuie cautat la Ministerul Finantelor.

Pentru ca mai tarziu sa atace in nenumarate randuri Guvernul Tariceanu II, din care nu mai facea parte, pentru aceeasi taxa initiata chiar de ea si sa ceara eliminarea acesteia .

"In faza initiala, cand Guvernul a introdus aceasta taxa, se dorea ca aceasta sa fie o masura de mediu. Orice ministru al mediului trebuie sa fie de acord cu masurile de protectie a mediului. Dar s-a dovedit ca nu a fost o taxa de mediu, ci o masura strict fiscala. Constatam ca este discriminatorie si trebuie eliminate", spunea Sulfina Barbu in decembrie 2007.

De asemenea, Sulfina Barbu spunea atunci ca nivelul taxei a fost majorat chiar si de trei ori fata de cuantumul initial, ajungandu-se astfel la cote de mii de euro.

Camere video pe litoral

Sulfina Barbu a decis, in 2006, sa instaleze un sistem de supraveghere video pe toate plajele litoralului romanesc, pentru monitorizarea hotilor de prosoape si a turistilor care nu arunca gunoaiele la cos.

Sistemul urma sa coste bugetul public cateva miliarde de lei, avand in vedere ca 1,1 miliarde de lei au fost cheltuiti doar pentru camerele amplasate in Mamaia. In urma monitorizarii, turistii prinsi ca arunca gunoaiele pe plaja sunt amendati.

Sistemul insa s-a blocat in nenumarate randuri din cauza numarului mare de oameni care voiau sa priveasca plajele pe Internet, asa ca pana la urma camerele au functionat doar cu circuit inchis. 

De cand a fost implementat sistemul, nu s-a observat nicio scadere a infractionalitatii pe plaja si nici nu avem un litoral mai curat.

Sefa femeilor din PD

In 2006, Sulfina Barbu a fost aleasa sefa a femeilor din PD, ulterior ea a fost confirmata in functie inclusive in ianuarie 2009.

Ca presedinte al Organizatiei de Femei, a demarat, la nivel national, campania „Sanatatea Femeii – Sanatatea Familiei”, prin care si-a propus informarea femeilor privind riscul cancerului genito - mamar.

De asemenea, deruleaza un program de sprijinire a copiilor abandonati din Bucuresti, prin care se ofera sprijin material si momente de recreere in afara orfelinatelor.

Procesul cu Radu Mazare

Sulfina Barbu l-a dat in judecata pe primarul Constantei, Radu Mazare, dupa ce, intr-o conferinta de presa din 6 iulie 2006, edilul a afirmat despre ea ca este "o proasta".

Declaratiile primarului au fost publicate a doua zi in mai multe ziare locale si centrale, cu titluri cum ar fi: "Ministra Mediului este o proasta", "Sulfina Barbu n-a verificat documentele si e o proasta", "Sulfina Barbu minte o tara intreaga".

Magistratii constanteni au decis, pe 27 octombrie 2008, suspendarea procesului, iar daca in termen de un an niciuna dintre parti nu solicita repunerea dosarului pe rol, cauza se perima.

O campanie verde

In campania electorala pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2008, Sulfina Barbu si-a concentrat eforturile pentru promovarea proiectelor de mediu.

Pe 26 noiembrie, la intrarea in Parcul IOR, Sulfina Barbu a dus toata hartia colectata in timpul campaniei electorale, pentru a o preda spre reciclare.

Pe 20 noiembrie, Sulfina Barbu a participat la campania „Marea Plantare”. Alaturi de voluntarii asociatiei MaiMultVerde, Sulfina Barbu a plantat puieti de frasini, salcami și alte specii ajutatoare (meri, peri), in zona aflata intre comunele Jilava, 1 Decembrie și Copaceni.

Pe 16 noiembrie, Sulfina Barbu a plantat arbusti in gradinile din fata blocurilor. Prin aceasta actiune, a lansat concursul “Blocul Verde”, concurs in care vor fi premiate asociatiile de locatari care ingrijesc spatiile verzi din fata blocurilor. Concursul se va desfasura pana in primavara anului 2009.

Parlamentul verde

In ianuarie 2009, Sulfina Barbu a inceput procedura prin care Parlamentul Romaniei urmeaza sa obtina certificatul de „cladire verde“, ceea ce implica un consum redus de energie, diminuarea pierderilor de caldura, surse ecologice de alimentare cu energie si reciclarea hartiei.

Prin proiectul „Parlamentul Verde“, sediul legislativului va deveni „cladire verde“ in urma certificarii de catre o asociatie internationala, in baza indeplinirii anumitor criterii.

„Asta presupune, intr-o prima faza, montarea de becuri ecologice, diminuarea cantitatii de hartie folosita prin introducerea unui sistem informatizat in comunicarea interna, urmand ca, in pasul doi, sa fie instalate panouri solare“, a declarat Sulfina Barbu. Potrivit acesteia, Casa Poporului consuma cat un mic oras, in conditiile in care este a doua cladire ca marime din lume.

A ratat Mediul de 4 ori

Dupa alegerile din noiembrie 2008, Sulfina Barbu spera sa revina la conducerea Ministerului Mediului intr-un Guvern PD-L, mai ales pentru ca obtinuse un scor bun in colegiul sau uninominal din sectorul 3, aproape de 50%.

Ca urmare insa a negocierilor dintre PD-L si PSD pentru formarea Guvernului, fotoliul de la Ministerul Mediului a revenit social-democratilor si a fost ocupat de Nicolae Nemirschi.

In octombrie 2009, Guvernul Boc I a picat ca urmare a adoptarii unei motiuni de cenzura de catre Parlament.

Presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru, care a propus-o pentru Ministerul Mediului pe Sulfina Barbu, insa Guvernul Croitoru a picat la randul sau la votul de investitura din Parlament.

Ulterior, noul premier desemnat, Liviu Negoita, a propus-o din nou pe Sulfina Barbu in fruntea Ministerului Mediului. Dar Cabinetul sau nu a mai ajuns in Parlament pentru ca Negoita si-a depus mandatul.

Dupa alegerile prezidentiale din decembrie 2009, PD-L s-a inteles sa formeze un guvern cu UDMR, iar Ministerul Mediului a revenit acestei din urma formatiuni, asa incat Sulfina Barbu a iesit din calculele pentru un minister.

Ulterior, dupa demiterea lui sebastian Lazaroiu de la Munca, a ocupat, pentru cateva  luni, functia de ministru al Muncii, pana la demisia Guvernului Boc. 

Link-uri utile:

Sulfina Barbu
Sulfina Barbu

Data nasterii: 9 martie 1967

Cariera:  - ministru al Mediului, deputat PD-L, ministru al Muncii

Evenimente importante:  - a fost aleasa sefa a femeilor din PD-L in 2006

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Sulfina Barbu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Sulfina Barbu

Traienica vine fericit de la testul de matematica. - Tata,am rezolvat si problema!Uite...citeste tot bancul
Doamna:Doamnelor si domnilor nu merge cu noua alianta reporter: De ce? Doamna: Asa a...citeste tot bancul