Europarlamentar roman pentru perioada 2009-2014; a candidat pentru un loc in Parlamentul European la alegerile din 7 iunie 2009, din partea PD-L, locul 3 pe lista

Despre Traian Ungureanu

Traian Radu Ungureanu este un ziarist, care a decis sa intre in politica. A obtinut un post de europarlamentar la alegerile din iunie 2009 din partea PD-L.

Nascut pe 1 martie 1958, Ungureanu nu este casatorit.

A fugit din tara in 1988, ca urmare a unor atacuri la adresa regimului comunist si s-a stabilit la Londra.

A lucrat multi ani la postul de radio BBC, de unde a fost dat afara, spune el, din motive politice.  

Traian Radu Ungureanu este un fervent sustinator al presedintelui Traian Basescu, pe care l-a elogiat in editorialele sale. Se bucura de aprecierea presedintelui, care a vrut sa il trimita ambasador la Londra, dar s-a opus premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu.

Studii

A absolvit Facultatea de Filologie, Sectia romana-engleza, la Universitatea Bucuresti

Activitate profesionala

In martie 2009 a fost dat afara de la ziarul Cotidianul

In 2004 ii debuteaza seria de autor la Humanitas

Pana in 2003 a lucrat la postul de radio BBC, de unde a fost dat afara

A scris numeroase articole si editoariale in Evenimentul Zilei, Cotidianul, Opinia Studenteasca, Contrafort, Idei in Dialog si Revista 22

A debutat in revistele “Amfiteatru” si “Viata studenteasca”

Ziaristul si fuga din tara

Traian Radu Ungureanu a debutat in 1979 in revistele Viața studențeasca și Amfiteatru, dupa ce a fost descoperit de poetul și traducatorul Dinu Flamand intr-un cenaclu al studenților de la Filologie.

A inceput cu cronici literare și eseu, apoi a facut cronici muzicale si sportive.

Asa a aparut si semnatura TRU, o sinteza a numelor Traian și Ungureanu, cu trimitere la englezescul „true“. La Viata studenteasca, care se ocupa frecvent cu contrarea regimului, semna mult cu pseudonime. PCR a interzis semnatura TRU dupa o serie de atacuri repetate la adresa trustului Dinamo-Securitate.

Din aceasta cauza, in 1988,Traian Ungureanu a fugit din tara.

Dat afara de la BBC

Traian Radu Ungureanu a lucrat la postul de radio BBC, de unde a fost dat afara la sfarsitul anului 2003.

„Mai intai, m-am suparat foarte tare. Eram de 16 ani la BBC. M-am suparat foarte tare pentru ca am fost eliminat in mod nedrept si murdar. Acum stiu ca originile deciziei au fost politice.

Au fost presiuni politice dinspre administratia Nastase. La BBC, la nivel de varf, s-au facut presiuni pentru eliminarea mea. Bineinteles, n-am sa pot dovedi scriptic niciodata, nimeni nu va recunoaste. Dar eu stiu ce stiu si spun asta.

A fost un spectacol jenant, orchestrat dupa toate regulile mizere ale inscenarilor; s-a folosit pretextul unei reorganizari si eu am picat la examen. Pana la urma, am fost singurul membru al redactiei romane a BBC eliminat in mod direct. Altii au plecat prin demisie. Eu am fost dat afara. Singurul.

Dupa ce am facut nenumarate contestatii si apeluri la conducerea BBC, ultimul examinator, de la ultima comisie, mi-a comunicat ca apelul meu a fost respins si ca pot pleca. Atunci am intrebat: Pot conchide ca am fost cel mai slab membru al redactiei? Raspunsul lui a fost: Da. Eu cred ca aveam dreptul sa fiu considerat macar penultimul membru al redactiei BBC in limba romana si nu ultimul”, povesteste TRU.

Aproape ambasador

In 2007, pe 12 februarie, Traian Ungureanu fusese propus de ministrul de externe din acea vreme, Mihai-Razvan Ungureanu, pentru postul de ambasador al Romaniei la Londra.

Premierul Tariceanu a declarat in 19 februarie ca viitorii ambasadori, "mai ales in posturile-cheie, trebuie sa aiba o minima legatura cu diplomatia" si ca jurnalistul Traian Ungureanu nu are experienta in acest domeniu.

"Propunerile pe care le-am primit pentru diferiti ambasadori trebuie sa plece de la o minima premisa: pe cei care ii trimitem in posturi-cheie trebuie sa aiba o minima legatura cu diplomatia", a declarat Tariceanu. Potrivit premierului, Traian Ungureanu este un cunoscut ziarist, insa nu are o experienta in ceea ce priveste politica externa.

„In logica domnului Tariceanu as fi fost foarte bun ca ambasador la Londra daca scriam suficient de multe ode despre el”, a declarat Traian Radu Ungureanu.

Europarlamentar PD-L

In martie 2009, Traian Radu Ungureanu a anuntat ca a decis sa candideze din partea PD-L la alegerile europarlamentare din iunie 2009.

„PD-L mi-a oferit sansa de a candida. Sunt gata sa fac pasul, pentru ca PD-L e singurul partid in care se poate lucra in directia modernizarii Romaniei. Nu mi-am ascuns niciodata simpatia pentru PD-L si acordul cu proiectul general al presedintelui Basescu.

Dimpotriva, cred ca ele trebuie afirmate, iar ideea dupa care e ceva dubios in aceasta optiune vine de la oameni mai mult decit dubiosi. De ce Parlamentul European? Pentru ca acolo se poate lucra in interesul Romaniei, dincolo de interesele grupurilor de interese. Si pentru ca perceptia problemelor romanesti, la nivel european, nu e nici integrala, nici absolut exacta”, a declarat atunci TRU.

In urma alegerilor din iunie 2009,  Traian Radu Ungureanu a obtinut mandatul de europarlamentar.

Dat afara de la Cotidianul

Imediat dupa ce si-a anuntat eurocandidatura, conducerea editoriala a ziarului Cotidianul a decis sa renunte la colaborarea cu Traian Ungureanu.

"Cotidianul regreta faptul ca Traian Ungureanu a facut aceasta alegere in defavoarea jurnalismului, ii multumeste pentru colaborarea de pana acum si ii ureaza succes in noua activitate", se arata intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, "decizia conducerii editoriale este consecinta preocuparii permanente de a delimita ferm opiniile politice de activismul politic, principiu pe care l-a aplicat si in cazul altor comentatori care au optat pentru viata de partid".

Dar povestea nu se opreste aici. Traian Ungureanu a tinut sa protesteze intr-un ultim editorial fata de aceasta decizie.

"Ziarul Cotidianul s-a grabit. N-a mai avut rabdare. A gasit, in sfarsit, un pretext si a profitat de el, fulgerator. Pretextul e fals. Cotidianul s-a pus intr-o situatie jenanta fata de cititorii sai. Pentru ca inceaca sa ii faca actionari la o minciuna. Cotidianul sustine ca un candidat sau un parlamentar nu mai pot scrie intr-un ziar. Ideea a prins la destui cititori care cred ca ziarul se bazeaza, cu adevarat, pe ceva.

Ziarul nu se bazeaza pe nimic. De ce nu pot un membru de partid, un candidat, un parlamentar sa faca presa?", se intreaba Ungureanu.

In replica, Doru Buscu, director editorial al grupului Realitatea-Catavencu, a scris un "contra-editorial" in care dezvaluie ca actuala conducere a "Cotidianului" nu a putut accepta sa aiba angajat un om aflat in solda unui partid.

"Ca e implicat fizic si profesional intr-un obiectiv politic limpede si ca, in timp ce textele lui apar in Cotidianul, el primeste bani de la PD-L (pana la urma, prin noiembrie, mi-a vorbit, totusi, de bani). Bani munciti, fara discutie, si poate nu destui fata de salariul de la ziar, dar incasati fara cea mai mica tresarire de constiinta. Bani care acopera, poate, si serviciile omagiale din ziar", dezvaluie Buscu o informatie care in presa se stia, dar nu fusese confirmata pana acum chiar de niciunul dintre cei implicati.

Despre Traian Basescu

Traian Radu Ungureanu este un sustinator al presedintelui Traian Basescu, pe care l-a elogiat in repetate randuri in editorioalele sale, criticandu-i adversarii politici si laudandu-i politica.

 „Il consider un mare presedinte. Si m-am cam plictisit de observatia asta. E foarte iritant. Orice as scrie, fie ca scriu fotbal, istorie, tot acolo ajungem. Bine, bine, dar cu Basescu cum e? Lumea se tot intoarce la chestia asta. Eu vin si spun: Ei si? Nu gasesc nimic ilegal sau imoral in situatia asta. Nu vad de ce simpatia argumentata fata de un presedinte e o culpa. Unii il pun pe acelasi plan pe Basescu cu Iliescu. Pe vremea aia, lumea se putea intreba, justificat: De ce il lauzi pe Iliescu? Iliescu era un test de moralitate, a fi cu Iliescu insemna a fi alaturi de un grup de valori care doreau sa duca Romania in directia gresita.

A fi cu Basescu nu e acelasi lucru. Dupa parerea mea, Basescu e un politican foarte energic, e un politican care are viziune, care defineste un nou tip de politician in Romania. Cred ca e cel mai reusit presedinte pe care l-am avut pina acum. Daca eu spun toate lucrurile astea devin suspect. M-am obisnuit cu genul asta de suspiciuni, cine ma intreaba ii raspund cum ma pricep si merg mai departe”, sustinea TRU in decembrie 2006.

Link-uri utile:

Traian Ungureanu
Traian Ungureanu

Data nasterii: 1 martie 1958

Cariera:  jurnalist, candidat la PE

Evenimente importante:  - dat afara de la BBC in 2003, dat afara de la Cotidianul in 2009

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Traian Ungureanu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.