Despre Valeriu Tabara

Valeriu Tabara s-a nascut la 1 iulie 1949, la Salciua, in judetul Alba, este casatorit si are doi copii. In 1984 a devenit doctor in agronomie, iar in prezent este profesor universitar si secretar al Camerei Deputatilor.

A fost ministru al Agriculturii in perioada septembrie 2010 - februarie 2012, in Guvernul Boc II dar si in perioada 1994 - 1996.

In paralel cu activitatea de invatamant a condus activitatea de cercetare din cadrul laboratoarelor de ameliorarea graului si canepii dioice si a fost director de proiecte de cercetare cu CNCSIV, unitatea de management a Bancii Mondiale, firma MONSANTO si vicepresedinte al Consiliului National al Muntelui.

In perioada 1997 - 2001 a fost presedinte PUNR, iar din 2002, membru PD, vicepresedinte PD Timis si membru BPN PD.

Activitatea sa politica l-a adus in perioada 1994 - 1996 in functia de ministru al Agriculturii, fiind apoi, pana in anul 2000, deputat de Timis, presedinte al Grupului interparlamentar si vicepresedinte al Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor.

Nu a vrut Nokia la Cluj

Deputatul Valeriu Tabara s-a opus, in iunie 2007, adoptarii ordonantei care reglementa situatia juridica a celor 160 de hectare de teren destinate investitiei Nokia la Cluj. Practic, Tabara a blocat afacerea Nokia, estimata pe atunci la investitii de peste 60 de milioane de euro si 15.000 de noi locuri de munca in Cluj.

Din cauza interventiei lui Valeriu Tabara, adoptarea ordonantei s-a amanat cu doua saptamani, ceea ce, potrivit unor surse apropiate afacerii, a starnit ingrijorare maxima in randul reprezentantilor Nokia din cauza ca situatia terenului a devenit nesigura.

Avantul finlandezilor s-a lovit insa de usa Parlamentului de la Bucuresti. Dupa amanarea „ordonantei Nokia” cu doua saptamani, deputatul PD Valeriu Tabara a declarat, citat de Ziua de Cluj, ca nu poate accepta ca „terenurile din proprietate publica, mai ales cele destinate invatamantului si cercetarii, sa fie cedate unor societati private, indiferent care sunt acestea”.

Cultivarea OMG

Organizatia Greenpeace l-a acuzat, in 2006, pe Valeriu Tabara, ca incearca sa schimbe Legea Mediului in favoarea sa, doar pentru ca el insusi cultiva ilegal sute de hectare cu soia modificata genetic in Statiunea de Cercetare Lovrin din judetul Timis.

Reprezentanti ai Greenpeace au luat parte la discutiile referitoare la Legea Mediului din cadrul Comisiei pentru Agricultura. In timpul acestor discutii, Valeriu Tabara a acuzat organizatia de crima impotriva stiintei deoarece desfasoara campanii impotriva OMG si a invitat activistii ecologisti sa ii arda culturile din Timis.

A renuntat la mandatul de consilier judetean

Deputatul Valeriu Tabara a renuntat la mandatul de consilier judetean, pe care il obtinuse in urma alegerilor locale, in favoarea mandatului de parlamentar pe care doreste sa il duca la capat. Valeriu Tabara a candidat pe pozitia a doua in lista electorala a partidului pentru Consiliul Judetean Timis.

Socrul gimnastei Simona Amanar

Fosta campioana mondiala si olimpica la gimnastica Simona Amanar si avocatul Cosmin Tabara, lui Valeriu Tabara, s-au casatorit religios, in martie 2002, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara.

Valeriu Tabara
Valeriu Tabara

Data nasterii: 1 iulie 1949

Cariera:  profesor universitar, deputat, fost ministru al Agriculturii,

Evenimente importante:  a detinut functia de ministru al Agriculturii in perioada1994 -1996

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Valeriu Tabara, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.