Biserica si rolul ei in societate - mai aproape sau mai departe de divinitate? (Opinii)

Sambata, 29 Septembrie 2012, ora 20:08
33632 citiri
Biserica si rolul ei in societate - mai aproape sau mai departe de divinitate? (Opinii)
Foto: Arhiva

In primul rand trebuie sa stabilesc clar un lucru, in acest articol religia si biserica vor fi abordate ca doua concepte separate. De altfel, biserica nu ar trebui sa intervina in religie, insa vom ajunge la asta pe parcurs.

Tinand cont de statisticile care arata ca tot mai putini oameni trec pragul bisericilor, chiar si din randul celor credinciosi, ca tot mai multi oameni critica preotii, ca tot mai multi oameni se declara dezamagiti de biserica, se pune un semn de intrebare in privinta rolului bisericii. Care mai este rolul bisericii in societate?

Foarte simplu: manipulare sociala. Cum? La fel de simplu: prin cele zece porunci.

Trebuie tinut cont ca nu toti oamenii au calitatea morala de a nu comite anumite acte, astfel incat in societate exista nevoia de constrangere, pentru a opri acei oameni din a ucide, fura etc.

Exista doua entitati care manipuleaza societatea, biserica si politia. Desi in cazul politiei rolul este bine stiut, biserica isi asuma si alte aspecte.

Biserica, entitate de manipulare sociala

Rolul bisericii in societatea de azi este foarte simplu, iar asta deriva nu doar din cele zece porunci, ci si din consecintele exprimate explicit ale incalcarii acestora.

Constrangerea consta in pedeapsa care deriva din incalcarea unei porunci, astfel cei care nu au calitatea morala de a nu ucide pentru evidentul motiv ca nu este bine, nu fa altuia ceea ce tie nu-ti place, sunt constransi de ideea ca daca vor ucide vor ajunge in Iad.

Biserica este necesara pentru unicul motiv de a ajuta la bunul mers al societatii, de a constrange oamenii sa nu-si masacreze prietenii, mai ales din moment ce conceptele de Rai si Iad sunt atat de bine impamantenite.

Problema este ca multi nu constientizeaza ca nu e bine, ci doar ca nu au voie. O persoana care intentioneaza sa fure nu se gandeste ca celebrul Raskolnikov la aspectele morale, ci isi face griji daca va fi prins. Ulterior, renunta de frica de a infunda inchisoarea.

Acelasi concept se aplica si in cazul bisericii. Oamenii nu-si pun problema esentiala, ca nu e bine, ci isi pun problema pedepsei. Acest tip de oameni au nevoie de constrangeri, caci daca nu le-ar avea, ar face cum i-ar taia capul.

Biserica si rolul ei religios

Biserica n-ar trebui sa existe, sau macar sa fie atat de saraca si umila precum se arata in biblie, precum indeamna religia ortodoxa.

In schimb, biserica este cea mai mare afacere, cu cel mai mare profit. Aici vorbesc si despre biserica catolica. Strang averi, terenuri, biserici aurite cu sisteme audio, cu termopane. Biserici din 2 in 2 metri, spitale din 100 in 100 de kilometri.

Biserica este un intermediar intre om si Dumnezeu, un intermediar fara rost. Orice afacerist care isi urmareste interesul cauta sa elimine intermediarul, asa cum orice credincios ar trebui sa incerce sa ajunga direct la divinitate, nu prin mijlocirea unui preot cu un caracter indoielnic.

De ce trebuie ca bisericile sa aiba altare aurite, de ce trebuie sa aiba preotii ustensile din aur greu? De ce nu sunt cheltuiti acei bani pentru cauze umanitare?

De ce exista atata ipocrizie in biserica, ca si entitate globala? De ce se vad preotii mai presus decat enoriasii? Pentru ca enoriasii le-au acordat acest statut.

Repet, ma refer la ideea de religie, nu ca in Biblie scrie ca Dumnezeu trebuie sa aiba o casa a Domnului unde sa se roage credinciosii.

Si chiar si in Biblie nu e precizat ca Domnul sa aiba o casa la fiecare doua strazi sau ca acea casa sa fie poleita in aur. Religia indeamna la saracie si curatire sufleteasca, exact opusul a ceea ce este biserica in ziua de azi.

Cum poti tu ca patriarh sa conduci masini de zeci de mii de euro, cum poti tu ca papa sa indemni la filantropie cu o cruce de doua kilograme de aur in mana? Nu sesizeaza nimeni falsitatea?

Si intorcandu-ma la rolul de intermediar, de ce trebuie credinciosii sa mearga la biserica? Oare Dumnezeu este mai prezent intre patru pereti poleiti in aur? Oare nu este Dumnezeu acasa peste tot, asa cum arata Biblia?

Oare se simte Dumnezeu mai bine in altarul de aur cand saracii cersesc pe treptele bisericii?

Oare oamenii chiar cred ca isi cumpara biletul pentru Rai sponsorizand aceasta ipocrizie incalificabila?

Preotii ar trebui sa aiba salarii de mizerie, pentru ca asta este lumea la care au aderat. La saracie, la renuntarea de posesiuni lumesti, la viata spirituala. Dar nu, ei nu vor ca salariile sa le fie impozitate.

Preotia nu mai este o vocatie, daca a existat vreodata asa ceva, preotia este o meserie ca oricare alta.

Mi-ar placea sa vad oamenii cautandu-l pe Dumnezeu in sufletul lor acasa, intre patru pereti de BCA, pe o plaja, in varful unui munte. Nu in biserica, unde iti cumperi iertarea de la un intermediar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#biserica religie rol societate, #biserica religie preoti avere, #biserica religie preoti culte , #religie