Cui se adreseaza Comisia Europeana, pentru a inlatura riscurile pe care PSD le aduce Romaniei si ce poate face Klaus Iohannis

Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 10:54
14062 citiri
Cui se adreseaza Comisia Europeana, pentru a inlatura riscurile pe care PSD le aduce Romaniei si ce poate face Klaus Iohannis

Raportul MCV facut public, marti, de Comisia Europeana a conturat o imagine plina a Romaniei: o tara confiscata de un grup aflat la guvernare, in care societatea este decuplata de institutiile politice.

Parlamentul, printr-o majoritate politica de netagaduit, si Guvernul functioneaza in afara unui mandat reprezentativ si, mai grav, a spus vicepresedintele CE, Frans Timmermans, actioneaza impotriva vointei cetatenilor, ingradindu-le asadar dreptul la o tara functionala, cu justitie independenta si proceduri democratice de control al abuzurilor de putere.

De o parte, oligarhia care si-a impartit subteranele puterii si apoi si-a numit oameni in functiile de la suprafata, in toate institutiile unde exista parghii de capusare sau minime influente, fie ca vorbim despre Guvern, fie chiar despe ICR, un institut cultural care a modificat radical perceptia asupra integrarii europene a culturii romane, mutand accentul pe autohton si promovarea in comunitatile din disapora care, nu-i asa?, voteaza.

De cealalta parte, cetatenii care au iesit in strada luni la rand, care au oprit o zi neagra de marti, care au stat in fata gazelor lacrimogene intr-un 10 august in care romanii din diaspora au venit acasa, sa stea umar la umar in Piata Victoriei.

De o parte, Liviu Dragnea, Serban Nicolae, Codrin Stefanescu, Florin Iordache. De cealalta parte, Comisia Europeana, Parlamentul European, Comisia de la Venetia, GRECO, institutii europene care au decis, sincron, sa acorde un nou start Romaniei, avertizand-o ca politicienii de la putere o duc pe drumul gresit, inca reversibil.

Raportul MCV nu i se adreseaza lui Liviu Dragnea

Acesta isi joaca ultimele carti, cele care privesc supravietuirea lui politica si garantiile ca nu va fi sanctionat de justitie.

Comisia Europeana nu a scris acest raport in termeni extremi de duri, dar in acelasi timp personali, nici pentru PSD. Acesta nu mai este de multa vreme un partid politic, ci un organism oligarhic, tentacular, care controleaza resurse de putere, administratii locale si institutii, asupra carora a dat un adevarat asalt, deturnandu-le de la scopul lor social si capusandu-le mai apoi cu sefi mediocri si mize de impostura.

Asta o stie si Comisia Europeana si nici macar pentru socialistii europeni toxicitatea PSD-ului nu mai este un efect secundar pe care si-l pot asuma, numai pentru a mentine balanta in Parlamentul European. Dovada e faptul ca au contribuit la textul rezolutiei care denunta abuzurile puterii politice de la Bucuresti si au si votat-o.

Cui se adreseaza, insa, Comisia Europeana in recomandarile pe care le formuleaza in raportul MCV?

Sa vedem ce spune, esential, raportul CE:

- oprirea procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazar

- reluarea procedurii de numire a sefului DNA, unde Tudorel Toader a propus-o pe Adina Florea

La cine este aceasta decizie e lesne de vazut: si revocarea lui Augustin Lazar, si refuzul de a o numi pe Adina Florea sunt (inca) prerogative ale presedintelui Klaus Iohannis.

De la presedintele Romaniei asteapta Comisia Europeana un raspuns ferm si, la urma urmei, o pozitionare: de partea majoritatii de la putere, care actioneaza contra institutiilor societatii civile, sau de partea cetatenilor, care au iesit in strada, si-au pus intre paranteze vietile private si au incercat macar sa actioneze ca un corp civil.

Dar nu garzile civile sunt o optiune, atata vreme cat institutia cu cea mai mare forta de reprezentare - Presedintia - nu a fost confiscata, asa cum s-a intamplat cu alte institutii, de PSD/ALDE.

Pana acum, insa, presedintele a esuat in a incarna legitimitatea pe care i-o dau atat societatea, cat si organismele europene. Nu a respins imediat propunerea lui Tudorel Toader pentru DNA si nici nu a anuntat, fara cale de intoarcere, ca Augustin Lazar ramane in functie atata vreme cat isi face treaba bine, nu cat nu deranjeaza calculele PSD.

Parlamentul European si Comisia Europeana au facut un gest istoric, admitand ca Guvernul Romaniei nu mai reprezinta societatea si, prin urmara, tara, pentru ca aceste doua organisme nu au sanctionat pur si simplu niste derapaje de la normele si procedurile europene, ci au scris - in rezolutie si in textul MCV - ca societatea civila din Romania isi doreste un drum european, isi doreste institutii ale statului de drept, a iesit in strada pentru a-si reclama vocatia democratica, spre deosebire de puterea politica de la Bucuresti, care a riscat tot ceea ce societatea isi doreste, pentru a proteja un grup oligarhic. Mai mult, a inabusit violent protestele - un punct esential in rezolutia votata de Parlamentul European.

Singurul care poate raspunde, politic, in numele acestei societati alaturi de care Europa s-a asezat este presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, dar raspunsul trebuie sa fie la fel de limpede si transant.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut sâmbătă, 23 octombrie, o discuţie telefonică cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă. În cadrul discuției, şeful social-democraţilor a...
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Sursa: Ziare.com