Romania castanelor fermecate

Autor: Ciprian Apetrei - profesor, jurnalist
Sambata, 01 Decembrie 2018, ora 17:40
4782 citiri

Romania mea are pe mijloc Bulevardul Castanilor din Ploiesti.

"Ai spart oalele si-ai mancat sarmalele". Atat iti trebuie sa auzi, pe neasteptate, ca sa ai din nou varsta copilariei. Si sa reiei jocurile niciodata terminate. Care te asteapta cuminti. Ca si camionul in care strangeam castane pe Bulevard. Alaturi de cartile de calatorie. Le port pe toate cu mine, intr-un ghiozdan fermecat.

Dar acest timp magic a existat pentru ca niste uriasi au purtat cerul gri pe umerii lor. Si au ascuns toate greutatile unei perioade triste si cu multe lipsuri. Care au stat la cozi inaintea diminetii ca sa ai ce manca cand te trezeai. Care si-au petrecut pensia calatorind pana la scoala ta si apoi deveneau bucatari si educatori. Spunand povesti pe care nu le vei uita niciodata.

Cel mai mare dintre uriasi a fost bunicul meu din partea mamei.

Intr-un fel asa este Romania pentru mine. Tara copilariei, care imi este draga ca o bunica. Si pe care o privesc printr-un filtru afectiv. Sunt foarte bucuros sa ii spun astazi La Multi Ani!

Foto: Ondin Adrian

De data aceasta ii spun personal. Sunt la Alba Iulia, impreuna cu un grup de jurnalisti romani care locuiesc in Diaspora (foto) . Ne-a adus impreuna, pentru Centenar, Ministerul pentru romanii de pretutindeni. Am venit sa ne bucuram impreuna de aceasta sarbatoare. Avem, cu totii, ganduri bune pentru Romania noastra frumoasa. Va invit sa le cititi si sa va bucurati alaturi de noi.

Ciprian Apetrei, Franta

*****

Spunem Romania - "tara mama" si mereu asteptam ca Romania sa se "poarte" cu noi ca o mama, sa ne dea neconditionat tot ceea ce are mai bun. Datoria noastra de fii / fiice fiind sa o respectam!

Ceea ce va propun este sa ne gandim la Romania ca la fiica / fiul nostru si NOI sa ii oferim tot ceea ce avem mai bun, sa avem grija de ea, sa o crestem cinstita, educata, sanatoasa si demna!

La multi ani mama si fiica noastra Romania, multe Centenare de aici inainte!

Cornel RADU-LOGHIN, Belgia, nascut la Piatra Neamt

*****

Pentru mine Romania reprezinta originile mele de care sunt extrem de mandru si spun asta ori de cate ori am ocazia pe unde merg in lume.

Constantin Pletosu, fotoreporter la ziarul El Dia din Tenerife, plecat din Bacau cu 21 de ani in urma

*****

Romania este tara mama, tara din inima mea pe care o port cu mine oriunde m-as afla in lume. In An Centenar sunt emotionat sa fiu la Alba Iulia alaturi de toti romanii si sa spunem cu totii intr-un singur glas: La Multi Ani Romania noastra draga!

Dragos Nelersa - ziarul Gazeta Romaneasca - Israel, nascut la Bucuresti

*****

Traiesc in Franta de 19 ani, cand am plecat eram ziarista in TVR, am avut o oportunitate de a scrie direct in franceza la cotidianul Ouest France in Franta, vorbeam franceza in casa de la 5 ani fara nici o sansa de a o vorbi vreodata in strainatate caci sunt nascuta in 1975. Era pentru mine un 'challenge' sa scriu in Franta. Si trebuia sa ma intorc dupa un an. Dar am intalnit un baiat, francez, ne-am iubit, am ramas impreuna. In Franta, caci el nu avea nici o posibilitate de a gasi de lucru in Romania.

Povestea aceasta se intampla acum 20 de ani, azi avem doi copii, nu am cerut niciodata nationalitatea franceza pentru ca eu m-am simtit mereu romanca. Si m-am bucurat de cate ori am putut sa promovez imaginea frumoasei Romanii, si a Valahiei mele de suflet si de dor in Franta si in toate tarile lumii in care diversele mele activitati profesionale m-au purtat in toti acesti ani.

Aida Valceanu, Franta, de la Pitesti

*****

De fiecare data ma intorc cu placere in Romania si simt cum imi incarc bateriile aici. Este locul unde radacinile imi sunt infipte, unde aud limba romana si nu in cele din urma unde recomand tuturor celor din Germania sa vina in concediu! Promovez cultura, valorile si identitatea romanesca in cadrul noului Centru Cultural romano-german ce l-am deschis de curand la Nurnberg si o voi face cu drag mereu!

La ceas aniversar imi doresc ca romanii de pretutindeni sa isi indrepte gandirea spre inima tarii, acolo unde s-a infaptuit Marea Unire - Alba Iulia. La multi ani, romani, La multi ani, Romania!

Ionela van Rees-Zota - Germania (nascuta la Bacau-Comanesti)

*****

Romania este sufletul meu. Traiesc, gandesc si iubesc romaneste, chiar daca traiesc departe de tara. Am reusit impreuna cu o echipa minunata sa aducem Romania mai aproape de noi, la Atena.

In An Centenar urez Romaniei prosperitate si unitate, iar romanilor de pretutindeni un sincer La multi ani!

Sa transmitem valorile noastre culturale si traditionale oriunde in lume si sa fim mandri de originile noastre! Avem cea mai frumoasa tara lasata mostenire de stramosii nostri. Sa o respectam si sa o reprezentam cu cinste!

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Daniela Popescu - presedinte Asociatia Interculturala Romano-Elena Dacia, Originara din Dragasani, jud. Vilcea

*****

Cand traiesti printre straini, esti roman nu doar o data pe an, de 1 decembrie, esti roman in fiecare zi. Ti se cam aminteste sau ceva ramane oricum treaz in tine pe coarda asta. De aceea Romania - a veni acasa - e pentru mine un fel de relaxare totala, deodata nu mai zbarnai, nu mai esti in priza tot timpul. E ca si cum te ia cineva in brate si-ti sopteste, hai, linisteste-te. Iar ce ni se intampla acum, la Centenar, e rasfat curat. La multi ani, Romania!

Cristina Hermeziu, jurnalist, Franta, nascuta la Iasi

*****

Romania frumoasa este Romania radacinilor si, fara a fi patriotarda, cand te gandesti la ceea ce au facut stramosii, nu te bucuri doar, dar te si "asezi" bine in lume, adica ai un fundament solid pe care sa stai ca sa nu te risipesti in lumea larga. Si ce ar fi putut face stramosii? Unii dintre ai mei au luptat la Marasesti, altii in Razboiul de Independenta, pe linia intai a frontului sau, din Bihor-Rabagani, trimitand bani... Altii au plans pentru pamantul mostenit si au indurat batjocuri si batai, fara sa sa franga, atunci cand cei cu Oranduirea Noua au venit sa il ia. Cei mai multi au construit case, familii, un rost si l-au purtat pe Dumnezeu in suflet, in zile cu soare si in cele cu vijelie.

Romania frumoasa este Romania parintilor, a copiilor mei, a prieteniilor adevarate si trainice si a locului unde mi s-a cuibarit Hristos in inima mea.

Cristina Balaj Mihai - Canada, Ottawa, din Timisoara

*****

Acest ITINERAR CENTENAR inceput in urma cu 3 zile mi-a umplut inima de caldura, sufletul de emotii, intalnindu-i mai intai pe cei care anul acesta au pregatit acest eveniment: televiziunea, radio si Agerpress, culminand astazi cu sarbatoarea de la Alba Iulia. Dar cred totusi ca emotiile pe care le-au trait stramosii nostri au fost mult mai mari. A fost o sarbatoare minunata a romanilor nu numai din toate teritoriile istorice locuite de romani, dar si din toate colturile lumii. Cand ceva este pregatit minutios, te astepti sa se deruleze in acest fel, dar intalnirea cu nepoata lui Stefan Cicio Pop, cel care impreuna cu alti indrazneti ai istoriei au redactat declaratia Unirii, mi s-a parut un miracol.

Cornelia Cocos, Roma, Asociatia Profesionistilor Romani din Italia, din Bucuresti

*****

Ma gandesc la Romania ca la locul sfant, locul unde m-am nascut si unde ma voi intoarce pana la urma. Intre timp, cum viata m-a adus pe taramuri Iberice, consider ca trebuie sa fac ceva, atat cat sta in puterea mea (si un pic mai mult) ca acolo unde sunt sa las ceva in urma si sa contribui cu "bobul meu de nisip" la schimbarea imaginii romanilor in strainatate. Pentru asta m-am mobilizat si am facut o asociatie culturala in Madrid (orasul unde locuiesc de aproape 9 ani impreuna cu fiul meu), deasemenea am facut o galerie de arta unde promovez arta si cultura romaneasca, organizez expozitii ale artistilor romani din Diaspora, in alte tari precum Franta, Italia si bineinteles in multe orase din Spania.

Promovez arta si artistii romani de fiecare data cand am o ocazie, si ocaziile nu le astept sa apara din cer, ci le creez prin forte proprii (niciodata nu am avut vreo finantare pentru vreun astfel de eveniment, dar asta nu ma va opri sa merg mai departe cu aceste lucruri).

De catva timp am si un grup de copii de la 4 pana la 14 ani pe care ii aduc in fiecare sambata la Ambasada Romaniei din Madrid, si unde invatam prin intermediul muzicii folk si cate ceva despre scriitorii si poetii romani, despre istorie si traditii romanesti, cea mai mare bucurie a mea fiind faptul ca ii vad cu adevarat interesati de toate aceste lucruri si chiar vorbesc mult mai bine romaneste de cand vin la aceste cursuri.

In putinul timp pe care-l mai am liber, scriu anumite articole de simbolistica romaneasca. De cand ma stiu am fost pasionata de istorie, arta si simboluri. Cred ca este o legatura misterioasa intre ele si ca prin intermediul lor putem descoperi ce ne-au lasat mostenire stramosii nostri.

Am fost intrebata de cateva ori "de ce?", de ce atata interes pentru aceste lucruri si de ce nu ma centrez pe obiective mai concrete si mai utile. Mi-am raspuns aproape automat "pentru ca este foarte important sa stim cine suntem, de unde venim si ce s-a intamplat in trecut pentru a ajunge la ceea ce (si unde) suntem astazi".

De ce? Pentru ca istoria se repeta intr-un fel sau altul, pentru ca trecutul, stramosii nostri, ar trebui sa ne inspire si sa ne dea forta sa luptam pentru libertatea noastra asa cum au facut-o ei cu atata demnitate, la timpul lor. Desigur, nu vorbim de aceeasi lupta, de acelasi razboi, astazi avem o altfel de lupta, fara arme vizibile, dar armele ce se folosesc astazi sunt mai ascutite si au menirea sa distruga sufletele, inainte de a distruge trupul. De aceea cred ca e important sa nu ne pierdem identitatea care cred ca este egala cu demnitatea.

Elena Ninerica, acum in Madrid, din Iasi

*****

Ce sa spui mai mult decat s-a spus pana acum? Este greu, daca nu chiar imposibil, sa transmiti sentimentele adevarate prin cuvinte. Romania este in noi oriunde am fi risipiti prin lume. Este acel fluid invizibil care ne incalzeste sufletele si ne face sa fim mandri de ceea ce suntem.

Astazi, la an aniversar, am trait cel mai puternic sentiment de apartenenta la acest neam binecuvantat. Fie ca aceasta zi memorabila sa aduca unirea tuturor Romaniilor imprastiate prin lume intr-o singura mare si bogata Romanie. La multi ani prieteni dragi! La multi ani Romania!

Mioara Moraru, Presedinte Asociatia Propatria (Roma), nascuta la Focsani (Vrancea)

*****

La Alba Iulia sufletul se ridica deasupra lumii sarbatorind o suta de miracole care au facut sa vibreze de-a lungul timpului inimile a milioane de romani uniti mereu impotriva tuturor cotropitorilor de neam si de tara.

Suntem cu radacinile "inlauntrul" nostru si ni le purtam de-a pururi in cele patru zari, pretutindeni unde "acasa" inseamna sa fii alaturi de familie si de cei dragi. Suntem ceea ce iubim si iubirea noastra depaseste orice granita si orice limitare, pentru ca suntem un popor care mereu a stiut sa faca distinctie intre limita si limitare. Si in "nelimitarea" noastra am stiut mereu sa mergem inainte, sa lasam in urma noastra lucruri cu adevarat importante, amprente ale desavarsirii.

Nu-mi doresc acum altceva decat sa pot sarbatori inca un centenar, altfel. 100 de ani pentru 100 de ganduri daruite tuturor romanilor oriunde s-ar afla. La multi ani Romania! La multi ani voua, cei care faceti ca Romania sa fie o prezenta activa in strainatate, voi ce care sunteti adevaratii ambasadori ai Romaniei. Sa ne revedem cu bine si ma bucur tare mult ca am avut ocazia sa va cunosc si mai ales, sa va simt aproape.

Gelu Vlasin, scriitor si jurnalist, Madrid (Spania) . Nascut in Telciu (Bistrita Nasaud)

*****

Plang, rad si visez inca romaneste de 22 de ani de cand sunt corespondent de presa in Italia. Mi-e dor de casa, de tara, de zapada mieilor care mi-a ramas intiparita si o vad in memorie de Sfantul Nicolae pe 6 decembrie, de mirosul de sarmale cu sorici in seara de Craciun, de colinzile batranesti din Maramuresul meu de suflet si de tot ce respira romaneste!

Sa particip la Centenarul Marii Uniri de la Alba-Iulia a fost un vis implinit!

La Multi Ani, Romania! Nu iti uita strajerii care te apara din afara! Iar voi strajeri, nu va uitati parintii batrani si bolnavi!

AM FO, S-OM SI!

Iulia-Sandra Virsta - jurnalist corespondent la Roma-Italia, nascuta la Sighetul-Marmatiei-Maramures

Articolul face parte din proiectul Romania din inima pe care Ziare.com il dedica cititorilor cu ocazia Zilei Romaniei. La multi ani!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Centenar Romania, #jurnalisti diaspora Centenar , #romani