Teodorovici si Pintea recunosc vizita secreta in Cuba si sustin ca s-au dus pentru vaccinuri anti-cancer: Am fost pentru copiii acestei tari

Marti, 11 Decembrie 2018, ora 19:26
19282 citiri
Teodorovici si Pintea recunosc vizita secreta in Cuba si sustin ca s-au dus pentru vaccinuri anti-cancer: Am fost pentru copiii acestei tari
Foto: captura video Antena3

In urma cu o saptamana, dupa activitatile de Centenar, doi ministri din Guvernul Dancila au facut o vizita-fulger de 10 ore la Havana, in Cuba.

Vizita a fost tinuta la secret, insa Realitatea Tv a intrat in posesia informatiilor si le-a difuzat. Astfel am aflat ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, au plecat de la parada de la Focsani direct in Cuba, pe ruta Bucuresti - Moscova - Havana. Dupa 10 ore petrecute la Havana, cei doi s-au intors pe ruta Madrid - Bruxelles. Tot Guvernul se afla la Bruxelles pentru discutii privind preluarea presedintiei UE de la 1 ianuarie 2019.

Sursa citata sustinea ca Teodorovici a discutat cu guvernatorul bancii nationale a Cubei si cu ministrul lor de Finante reconversia a doua miliarde de ruble vechi din datoria Cubei catre Romania, in timp ce Pintea ar fi discutat despre un program experimental medical de 150.000 de dolari.

De la aceste dezvaluiri de pe 6 decembrie a fost liniste totala, niciun oficial nu a dat vreo explicatie. Acum, insa, Pintea si Teodorovici s-au dus la Antena3 sa acuze dezinformari.

"Noi pe 1 decembrie am fost la parada militara de la Bucuresti. Dupa acest eveniment foarte important am plecat la Focsani, ne-am intors, am plecat cu singura ruta de zbor posibila la acel moment (prin Moscova, n.red.) dupa care am avut acolo cateva ore. Ne-am intors la Brxuelles, dupa care de acolo am plecat cu trenul mai departe la Paris, pe 6 decembrie am avut un forum al oamenilor de afaceri romani-francezi.

Am auzit ca am plecat fara mandat (Pintea rade) . Nu, am aici documentele cu mine si va pot arata, aprobat de dna prim-ministru, Ministerul de Externe. Am o copie a memorandumului dar e incompleta, o sa va arat pe telefon documentul aprobat de dna prim-ministru de deplasare. Avem raportul de deplasare facut de dna ambasador de la Havana, nu e secret, care spune foarte clar pe ce ne-am axat: datoria istorica a Cubei fata de Romania, reluarea sau avansarea relatiilor comerciale si cel legat de sanatate.

Nu am fost in vacanta. Maine vom trimite o scrisoare catre vicepresedintele Cubei in care spunem ce a ramas in urma acestei vizite. A fost o vizita istorica pentru ca Romania dupa anii '90 nu a mai avut pe nimeni, niciun ministru, prezent la Havana pentru a mentine aceste relatii.

Un mesaj pentru cei care isi pierd ziua sau serile, noapte, zi de zi...Acolo am fost pentru un scop nobil pentru tara asta si sper sa ne iasa aceasta actiune comuna. Sa stie foarte clar ca de succesul acestei misiuni va depinde viata copiilor si de PSD-isti, si de PNL-isti, si de USR-isti si de realitalisti. Am fost acolo pentru interesele acestei tari. Nu pentru afacere, nu pentru alte insinuari. Toti stiau ca am fost acolo. Si serviciile noastre secrete, toata lumea stia.

S-a inercat si de aceasta data sa se duca in derizoriu actiunea Guvernului. Astfel de discutii pot pune in pericol la nivel bilateral relatiile dintre doua state", a acuzat neintrerupt Teodorovici.

Pintea a luat si ea cuvantul si a venit cu explicatiile medicale, nu inainte de a preciza ca nu ea l-a insotit pe Teodorovici, ci Teodorovici pe ea, Ministerul Sanatatii fiind cel care a initiat discutiile cu cubanezii.

"Sunt mai mute medicamente care sunt in cercetare si care vor intra in studii clinice inclusiv in SUA. Este vorba de medicamente oncologice pentru cancerul pancreatic si glinom, medicamente care au statut de medicamente orfane in SUA si care se utilizeaza in acest moment. Avem doua vaccinuri contra cancerului pulmonar care sunt devoltate de catre Centrul de Imunologie Moleculara din Havana.

Aceste vaccinuri au trecut deja prin mai multe faze de testare si de cativa ani sunt folosite in Cuba. Nu ataca tumorile ci distrug o proteina produsa de aceste tumori, deci practic se opreste metastazarea. Acum va trece pri teste clinice si in Statele Unite.

Apoi exista un produs pentru tumori ale pielii, inregistrat in Cuba din 2016, injectabil, care a fost folosit cu foarte mult succes acolo. Apoi exista un medicament care ar putea evita amputarile de labe ale piciorului pentru pacientii cu complicatia diabetului. E in uz din 2007, folosit cu foarte mare succes. Sunt lucruri foarte concrete pentru care am mers, nicidecum pentru un proict de 150.000 de euro sau de dolari", a spus si Pintea.

Primul pas va fi semnarea unui memorandum aprobat deja de Guvernul Romaniei in iulie, si modificat de partea cubaneza. Semnarea va avea loc, spune Pintea, in ianuarie-februarie 2019 si de acolo ar incepe colaborarea concreta.

Laude au venit imediat pe Facebook de la fosta lor colega de guvern, Lia Olguta Vasilescu. Ea a plusat si a spus ca Guvernul aduce in tara medicamente care vindeca unele forme de cancer.

"Ministrul Finantelor - Eugen Teodorovici si ministrul Sanatatii - Sorina Pintea au dezvaluit de ce au fost plecati in Cuba. Romania isi doreste o cooperare cu partea cubaneza pentru aducerea in Romania a mai multor medicamente care vindeca diferite forme de cancer si care impiedica amputarea membrelor bolnavilor de diabet in stadiu avansat. Pentru cine nu stie, Cuba a investit foarte mult in cercetarea medicala, cu rezultate extraordinare.

Cunosc persoane care s-au tratat in aceasta tara sau care folosesc medicamentele si care au constatat efecte miraculoase. Daca se reuseste ca in Romania sa se gaseasca aceste medicamente in farmacii (acum se aduc doar de cei care viziteaza Cuba), va fi una dintre reusitele majore ale acestei guvernari! Ce poate fi mai important decat viata oamenilor? Felicitari celor doi ministri!", a scris pe Facebook Olguta Vasilescu.

Amintim ca Romania se confrunta frecvent cu crize ale medicamentelor, dupa ce guvernele PSD au anulat lista medicamentelor esentiale. Astfel, statul isi incalca constant obligatiile de a asigura pacientilor romani dreptul la viata si la tratament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Pintea Teodorovici Cuba vaccin anticancer , #ministrul Sanatatii