Gazprom raporteaza un profit record pe seama gazelor vandute in Europa. Tot mai multi bani vin si din Romania

Marti, 30 Aprilie 2019, ora 15:46
6006 citiri
Gazprom raporteaza un profit record pe seama gazelor vandute in Europa. Tot mai multi bani vin si din Romania

Grupul rus Gazprom a raportat o crestere de peste 100% a profitului net in 2018, gratie vanzarilor record de gaze spre Europa, in pofida presiunilor asupra statelor membre UE pentru a-si diversifica surselor de aprovizionare, transmite Reuters.

Gazprom, companie responsabila pentru 5% din Produsul Intern Brut de 1.600 miliarde dolari al Rusiei, a informat ca in 2018 a inregistrat un profit net de 1.456 miliarde ruble (23 miliarde dolari), mai mult decat dublu comparativ cu un rezultat net de 714 miliarde ruble in 2017. Profitul operational s-a dublat si el pana la 1.903 miliarde ruble in timp ce veniturile totale au crescut cu 26% pana la 8.224 miliarde ruble.

Anul trecut exporturile de gaze ale Gazprom spre tarile europene si Turcia au atins un nivel record de 202 miliarde metri cubi, chiar daca Comisia Europeana a cerut statelor membre UE sa isi reduca dependenta de Rusia.

Vanzarile de gaze spre Europa au fost responsabile pentru aproape 70% din veniturile realizate de Gazprom. Cota Gazprom pe piata gazelor naturale din Europa a atins un nivel record de 36,7% anul trecut, de la un nivel de 34,7% in 2017.

Dupa publicarea rezultatelor pe 2018, un oficial de la Gazprom a declarat ca si in acest an compania intentioneaza sa exporte peste 200 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Principala ruta de export spre Europa a grupului Gazprom este via Ucraina, insa relatiile dintre Moscova si Kiev sunt tensionate dupa anexarea peninsulei Crimeea in 2014.

Actualul acord de tranzit al Gazprom cu Ucraina este valabil pana la data de 1 ianuarie 2020 insa grupul rus intentioneaza sa dubleze, pana la 55 miliarde metri cubi, capacitatea gazoductului Nord Stream.

Mikhail Malgin de la divizia de export Gazpromexport a declarat ca grupul a pus la punct un plan de rezerva si a inceput sa isi umple facilitatile de stocare din Europa in cazul in care capacitatea de tranzit va fi afectata. "Am inceput sa pompam gaze in facilitatile de depozitare... lucram la constituirea de rezerve", a spus Mikhail Malgin.

Datele publicate in luna noiembrie 2018 aratau ca Gazprom a exportat spre Romania o cantitate de 917 milioane metri cubi de gaze naturale, in primele noua luni ale anului trecut, in crestere cu 32% comparativ cu cele 690 milioane metri cubi de gaze naturale exportate in perioada similara a anului trecut.

Citeste si:
PSD și PNL pregătesc ghilotina pentru miniștrii USR. Când e programat votul pentru guvernul Cioloș - surse
PSD și PNL pregătesc ghilotina pentru miniștrii USR. Când e programat votul pentru guvernul Cioloș - surse
Conducerea Parlamentului se reunește la ora 18.00 pentru a stabili calendarul audierilor și votul final pentru guvernul Cioloș. Potrivit unor surse politice, PSD și PNL vor propune ca marți...
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
La secțiile de terapie intensivă sunt aproape 50 de copii infectați cu Covid-19, care se zbat între viață și moarte. Nu toți pot fi salvați. Săptămâna trecută au murit deja unii,...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
hello
rank 5
Mafiotii lui iliescu, nastase, ponta si drakknea au vandut rezervele
florescujohn
rank 3
Importam gaz de la rusi si pe al nostru l-am dat pe mina ungurilor