Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”

Vineri, 29 Martie 2024, ora 11:18
67 citiri
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru FOTO Facebook/ Alexandru Muraru

Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta candidează şi la şefia Consiliului Judeţean şi există riscul afectării procesului electoral.

Alexandru Muraru susţine, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu, că există ”un potenţial conflict de interese, dar şi riscul de interferenţă în integritatea procesului electoral”, generat de menţinerea lui Bogdan Cojocaru în funcţia de prefect, întrucât acesta este şi lider PSD Iaşi şi candidează la şefia CJ.

”Prevederile legislative evidenţiază cu claritate rolul esenţial al prefectului în coordonarea şi supravegherea aplicării legilor electorale la nivel local, garantând astfel desfăşurarea corectă şi transparentă a alegerilor. Prefectul, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, dispune de autoritatea de a influenţa direct sau indirect procedurile electorale, de la organizarea secţiilor de votare până la numirea şi formarea personalului implicat în procesul electoral. Acest rol semnificativ impune o responsabilitate enormă pentru asigurarea unui mediu electoral liber şi echitabil, liber de orice formă de influenţă sau presiune administrativă”, se arată în scrisoarea transmisă de liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru către premierul Ciolacu.

Muraru consideră că ”prezenţa unui candidat activ în cursa electorală într-o funcţie cheie de supraveghere a alegerilor reprezintă o preocupare legitimă pentru toţi participanţii la procesul electoral şi pentru electorat”.

”Situaţia în care se află domnul Bogdan Cojocaru aduce în discuţie un scenariu aproape hilar, dar profund problematic pentru integritatea procesului electoral în judeţul Iaşi. Este o situaţie în care, metaforic vorbind, domnia sa organizează procesul electoral dimineaţa – exercitând atribuţii cheie cum ar fi supervizarea aplicării corecte a legislaţiei electorale, coordonarea serviciilor publice deconcentrate responsabile de logistică şi infrastructură electorală şi asigurarea măsurilor de ordine publică – pentru ca apoi, după-amiaza, să participe activ la campania electorală, în calitate de candidat pentru funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. Acest dualism de roluri nu numai că subminează încrederea publicului în imparţialitatea şi corectitudinea procesului electoral, dar ridică şi întrebări serioase privind capacitatea oricărui candidat de a se desprinde obiectiv de avantajele conferite de poziţia administrativă deţinută”, mai afirmă liberalul Alexandru Muraru.

Şeful PNL Iaşi aminteşte ”precedentul stabilit de domnul Virgiliu Nanu, Prefectul Judeţului Prahova, care a ales să demisioneze din funcţia sa pentru a candida la preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova”.

”Prin urmare, vă solicit respectuos să luaţi în considerare retragerea domnului Bogdan Cojocaru din funcţia de Prefect al Judeţului Iaşi. Această ar servi ca un exemplu puternic de angajament faţă de asigurarea unui proces electoral echitabil şi transparent în România”, se arată în finalul scrisorii şefului PNL Iaşi Alexandru Muraru adresată premierului Marcel Ciolacu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Gică Popescu a bătut la ușa lui Marcel Ciolacu. De ce s-a dus "Baciul" în audiență
Gică Popescu a bătut la ușa lui Marcel Ciolacu. De ce s-a dus "Baciul" în audiență
Președintele clubului Farul, Gică Popescu, a fost în audiență la Marcel Ciolacu, premierul României. Gică Popescu a discutat despre finanțarea acdaemiillor și a cluburilor de fotbal....
#PNL Iasi, #Alexandru Muraru, #marcel ciolacu, #bogdan cojocaru psd , #stiri politice