O țară vrea să îi ia coroana Chinei: Noul ”tigru” global intensifică lupta pentru supremație

Marti, 09 Aprilie 2024, ora 01:00
59177 citiri
O țară vrea să îi ia coroana Chinei: Noul ”tigru” global intensifică lupta pentru supremație
New Delhi vrea să devină noul motor de creștere al lumii FOTO: Housing

În urma reformelor din anii ‘70, care i-au deschis economia către lume, creșterea Chinei a fost în medie de 10% pe an timp de trei decenii. Asta a transformat-o într-un magnet pentru capitalul străin, însă acum lucrurile se schimbă. Beijingul încetinește, iar India vrea să îi ia coroana de dezvoltare accelerată, experții preconizând că noul ”tigru” global ar putea prelua supremația creșterii până în 2028.

La granița de sud-vest a Chinei, o altă economie în creștere luptă pentru a-i lua locul ca următorul motor de creștere al lumii. Piața bursieră a Indiei este în plină expansiune, investițiile străine inundă New Delhi și guvernele se aliniază pentru a semna noi acorduri comerciale cu piața de 1,4 miliarde de oameni, potrivit Bloomberg.

Producătorii de avioane precum Boeing Inc. preiau comenzi record, Apple Inc. crește producția de iPhone-uri, iar furnizorii care s-au grupat de mult în jurul coridoarelor de producție din sudul Chinei îi urmăresc.

Celebrul economist Nouriel Roubini avertizează: O super putere mondială s-a stricat și țara e blocată

Cu tot optimismul, economia Indiei de 3,5 trilioane de dolari este încă depășită de gigantul de 17,8 trilioane de dolari care este China, iar economiștii spun că ar fi nevoie de o viață întreagă pentru a ajunge din urmă Beijingul. Drumurile nepotrivite, educația neregulată, birocrația și lipsa muncitorilor calificați sunt doar câteva dintre numeroasele deficiențe cu care se confruntă companiile occidentale când își înființează magazinul.

Dar există o măsură importantă prin care India și-ar putea depăși mult mai repede vecinul din nord: ca motor al creșterii economice globale. Băncile de investiții optimiste, cum ar fi Barclays, cred că India poate deveni cel mai mare contributor la creșterea mondială în următorul mandat al primului ministru Narendra Modi. Partidul său este de așteptat să câștige alegerile care urmează să înceapă în câteva săptămâni.

Analiza realizată de Bloomberg Economics este și mai optimistă, constatând că India poate atinge această etapă până în 2028 pe baza parității puterii de cumpărare. Pentru a ajunge acolo, Modi va trebui să atingă obiective ambițioase în patru domenii cruciale de dezvoltare - construirea unei infrastructuri mai bune, extinderea competențelor și participarea forței de muncă, construirea de orașe mai bune pentru a găzdui toți acești lucrători și atragerea mai multor fabrici pentru a le oferi locuri de muncă.

Consumul în exces al unui condiment, foarte periculos: Duce la o boală gravă, 30% dintre pacienți mor prematur

India a atras mari firme din lume

China acrescut în medie cu 10% pe an timp de trei decenii, iar acest lucru a transformat-o într-un magnet pentru capitalul străin și i-a dat o influență tot mai mare pe scena mondială. Fiecare mare companie globală trebuia să aibă o strategie pentru China.

Dar așa-numita fază „miracol” a expansiunii Chinei este acum în trecut, deoarece o criză imobiliară se intersectează cu preocupările crescânde ale Occidentului cu privire la dominația sa asupra lanțurilor de aprovizionare și a progreselor în tehnologiile sensibile.

Aici intervine India. Guvernul lui Modi încearcă să facă economia indiană mai competitivă, o schimbare care este atrăgătoare pentru întreprinderile occidentale care doresc să se diversifice departe de China în căutarea unui puț profund de forță de muncă ieftină.

1 milion de turiști români afectați: O țară vizitată de ei în 2023 lovită de criză, creșteri de prețuri cu 70%

Modi a făcut din accelerarea economiei Indiei o parte importantă a argumentului său electoral, angajându-se, la un miting de anul trecut, să ridice economia țării „pe poziția de vârf în lume” în cazul în care ar câștiga un al treilea mandat.

Modi a căutat să atragă producătorii cu stimulente puternice, cum ar fi reduceri de taxe, reduceri și sprijin de capital. Strategia a avut succes timpuriu, firme precum Apple și Samsung Electronics Co. și-au mărit producția.

Dacă factorii de decizie din India pot construi mai multe case în orașe care funcționează mai bine și pot atrage mai mulți oameni instruiți și să intre în sectorul de producție, țara este în poziție ideală pentru a profita de căutarea globală a viitoarei Chinei. Dar chiar și atunci, va trebui să se confrunte cu ceva ce China nu a făcut în timpul ascensiunii sale economice - existența unui rival masiv care domină în mod covârșitor lanțurile globale de aprovizionare.

Quarterly Report - Editia 4

Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify a decis să înceteze definitiv producția și suportul pentru Car Thing, playerul muzical pentru mașini, la mai puțin de un an de la lansarea sa. Utilizatorii au început să primească...
ASUS dezvăluie specificațiile pentru ROG Ally X, noul PC Handheld de gaming
ASUS dezvăluie specificațiile pentru ROG Ally X, noul PC Handheld de gaming
ASUS nu a oferit încă detalii oficiale despre ROG Ally X, noua revizie a PC-ului handheld de gaming lansat anul trecut. Cu toate acestea, specificațiile au ajuns deja online, sugerând...
#India economie, #India crestere economica, #India China, #economie India, #Narendra Modi, #china india, #China economie , #stiri economice