De ce fosta cea mai mare colonie britanică merge pe sârmă între SUA și Rusia

Duminica, 19 Martie 2023, ora 21:45
7107 citiri
De ce fosta cea mai mare colonie britanică merge pe sârmă între SUA și Rusia
Narendra Modi este prim-ministrul Indiei FOTO / WP

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina a produs schimbări geopolitice importante, precum și bulversări pe piețele financiare și energetice din întreaga lume.

În secolul al XIX-lea, o țară vastă cu o populație în creștere, India, a devenit cea mai importantă colonie britanică, Acum ea a stabilit să aleagă oricare dintre relațiile cu Statele Unite și Rusia, care i se potrivește cel mai bine intereselor sale.

Practic, în prezent face mai mult un joc pe sârmă în privința relațiilor sale cu SUA și Rusia, aprofundând legăturile de securitate cu America, în timp ce cumpără echipamente militare și petrol de la Moscova, potrivit The Washington Post.

Întrebarea este cât timp poate rămâne India aproape de ambele părți, în timp ce ele însele se îndepărtează și mai mult din cauza războiului din Ucraina. Având în vedere că India prezidează anul acesta Grupul celor 20 de națiuni, dansul a devenit mai delicat.

Veste trăsnet de la Kremlin: Decizia bruscă a lui Putin privind alegerile prezidențiale din 2024

1. Este India un aliat al SUA?

India este un "partener strategic" al SUA de cel puțin două decenii, dar nu sunt aliați oficiali. Aceasta înseamnă că, deși au multe în comun - două democrații mari și eterogene - New Delhi nu se simte obligat să își sincronizeze viziunea sa asupra lumii cu Washingtonul.

Washingtonul consideră că New Delhi este un bastion în regiune și l-a înrolat ca membru în așa-numita grupare Quad a democrațiilor din Indo-Pacific, alături de Australia și Japonia.

2. De ce este India confortabilă cu Rusia?

În ciuda nealinierii sale declarate, India s-a apropiat de sfera Moscovei în timpul Războiului Rece. Timp de decenii, strategia economică a Indiei a fost stabilită în stil sovietic, în planuri cincinale.

Însă în centrul relației se află dependența îndelungată a New Delhi de Moscova ca principal furnizor de arme. Deși această dependență s-a redus - importurile de arme rusești au scăzut cu 19% în perioada 2018-2022, comparativ cu perioada de cinci ani precedentă, potrivit SIPRI. De asemenea, India - al treilea mare importator de țiței din lume - s-a lăfăit în petrol rusesc ieftin de la invazia din Ucraina, un comerț care aduce beneficii atât cumpărătorului, cât și vânzătorului.

Rușii, gata să suporte un nou șoc de la Kremlin: Putin vrea să ia o măsură extrem de nepopulară de la 1 aprilie 2023

3. A schimbat ceva războiul din Ucraina?

India s-a remarcat printre marile democrații prin reticența sa de a-l critica pe președintele rus Vladimir Putin și s-a ținut departe de eforturile SUA, ale Europei și ale aliaților lor de a izola Rusia la nivel global.

Modi a lipsit de la summitul bilateral anual cu Putin de anul trecut, după ce liderul rus a amenințat că va folosi arme nucleare în Ucraina. Dar India ar putea fi pusă în dificultate în calitate de gazdă a summitului G-20 din septembrie, dacă Putin s-ar prezenta.

4. Cum a reacționat SUA

Legăturile Indiei cu Moscova nu par să fi avut costuri politice semnificative la Washington. Acest lucru se datorează, cel puțin în parte, influenței economice și politice în creștere a unei țări care, potrivit previziunilor, va depăși China ca fiind cea mai populată țară din lume în acest an.

Președintele Barack Obama a ridicat India la rangul de "partener major în domeniul apărării" în 2016, un statut unic "pe măsura celor mai apropiați aliați și parteneri" ai SUA.

Paradisul rușilor într-un oraș străin cu 3 milioane de locuitori: Noua casă a fugarilor lui Putin VIDEO

5. Ce determină politica externă a Indiei și încotro se îndreaptă aceasta

Dacă o Indie recent independentă căuta să păstreze distanța față de marile blocuri de putere, țara nou afirmată sub conducerea lui Modi caută legături care să îi promoveze propriile interese. New Delhi se vede atât ca un broker de putere în marile rivalități geopolitice - având influență atât cu Putin, cât și cu Occidentul -, cât și ca un campion al vocii Sudului global.

În cartea sa The India Way, ministrul de Externe Subrahmanyam Jaishankar a susținut că, într-o lume din ce în ce mai multipolară, India trebuie să evite alianțele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Congresul Naţional al Poporului (PNC) a câştigat categoric duminică, 21 aprilie, alegerile parlamentare din Maldive, transmite AFP. PNC, partidul preşedintelui Mohamed Muizzu, este...
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
#India, #colonie Britanica, #india sua, #SUA India comparatie, #India Rusia, #Rusia India, #relatii comerciale Rusia Asia , #stiri externe