India a depășit China și a devenit țara cu cea mai rapidă creștere dintre marile economii ale lumii

Vineri, 01 Martie 2024, ora 23:49
2129 citiri
India a depășit China și a devenit țara cu cea mai rapidă creștere dintre marile economii ale lumii
Analiștii se așteaptă ca țara să devină a treia cea mai mare economie din lume până în 2027/ FOTO: HEPA

Potrivit rezultatelor din ultimul trimestru, rata de creștere a Indiei a fost cea mai mare dintre economiile majore.

Potrivit unui raport publicat miercuri, 28 februarie, de compania de consultanță imobiliară Knight Frank, numărul indienilor superbogați cu o avere netă de cel puțin 30 de milioane de dolari va crește cu 50% până în 2028, cea mai mare creștere din lume, scrie CNN.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia Indiei să crească cu 6,5% în 2024, dar guvernul Modi are o estimare mult mai mare de 7,6% pentru anul fiscal care s-a încheiat în martie.

Creșterea susținută va ridica rapid India în rândurile celor mai mari economii ale lumii. Analiștii Jefferies se așteaptă ca țara să devină a treia cea mai mare economie din lume până în 2027, față de a cincea în prezent.

India este, de asemenea, văzută pe scară largă ca o alternativă la China pentru țările și companiile care doresc să-și diversifice lanțurile de aprovizionare, în special pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Beijing.

Guvernul Modi a aprobat recent o investiție de peste 15 miliarde de dolari pentru a construi trei fabrici de semiconductori de către firme, inclusiv Tata Group, un pas major către obiectivul său de a transforma India într-un centru de producție de electronice.

Fabricile sunt de așteptat să creeze 20.000 de locuri de muncă de înaltă tehnologie și aproximativ 60.000 de locuri de muncă indirecte, a spus guvernul într-un comunicat. Executivul indian a spus că investiția a fost un „salt uriaș” pentru ambițiile Indiei în materie de semiconductori.

Secretul Indiei pare a fi jocul dublu gândit de premierul Narendra Modi, care întreţine relaţii comerciale bune atât cu Occidentul, cât şi cu Rusia.

Recent, Tata Group şi Airbus au semnat un acord pentru a produce elicoptere civile, iar compania rusească Rosneft a investit zeci de miliarde de dolari în sectorul de petrol şi gaze din India.

„Parteneriatul industrial semnat între Tata şi Airbus Helicopters pentru producerea modelului H125 are o componentă semnificativă internă,” a explicat Vinay Mohan Kwatra, ministrul de Externe al Indiei.

India profită și de problemele economice ale Chinei, care încă nu și-a revenit după pandemia de COVID-19. În plus, producția industrială chinezească a dezamăgit, importurile și exporturile au încetinit, iar bula imobiliară a explodat.

Acum, India este țara care oferă Occidentului mână de lucru ieftină, iar companiile mari lasă China și se mută pe subcontinent.

„O mulţime de companii din Uniunea Europeană vor să-şi mute producţia din China. (…) Producţia se mută în ţările din sud-estul Asiei sau în UE, vedem de exemplu Foxxcon, care producea telefoane iPhone în China, acum s-a mutat unde? În India,” a declarat David Nan-Yang Lee, reprezentantul comercial al Taiwanului în Slovacia

Potrivit The Economist, pentru a ajunge din urmă China, India ar trebui să înregistreze o creștere de 10%, timp de aproape 20 de ani.

Infrastructura, logistica și tehnologia sunt încă deficitare în India, iar forța de muncă, deși este mai ieftină, este mai puțin productivă decât cea din China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Un document secret văzut de The Washington Post oferă o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți din elita Moscovei numesc un război hibrid împotriva Occidentului. Ministerul...
Cât de periculoasă este armata Iranului. Col. Ion Petrescu: „O comedie geopolitică ce se mai sprijină pe umerii lui Putin și Xi Jinping"
Cât de periculoasă este armata Iranului. Col. Ion Petrescu: „O comedie geopolitică ce se mai sprijină pe umerii lui Putin și Xi Jinping"
După izbucnirea conflictelor dintre Rusia și Ucraina, respectiv dintre guvernul israelian Netanyahu și extremiștii Hamas, din Palestina, au apărut noi tensiuni în Orientul Mijlociu. În...
#India, #econmie, #crestere, #investitii, #Occident, #Rusia, #China , #India