Ce secrete ascund camerele încuiate ale Taj Mahal-ului

Sambata, 14 Mai 2022, ora 04:32
17404 citiri
Ce secrete ascund camerele încuiate ale Taj Mahal-ului
Taj Mahal/FOTO Tumbir

Judecătorii unei înalte instanțe din India nu cred asta. Joi, 12 mai, ei au respins o petiție depusă de un membru al Partidului Bharatiya Janata (BJP), aflat la guvernare din India, care cere deschiderea ușilor a peste 20 de „camere închise permanent” din Taj Mahal pentru a afla „istoria reală a monumentului”.

Mai clar, Rajneesh Singh a spus instanței că dorește să verifice „afirmațiile istoricilor și ale credincioșilor” cum că acele camere găzduiau un altar pentru Shiva, zeul hindus.

Taj Mahal este un mausoleu din secolul al XVII-lea pe malul râului din orașul Agra, care a fost construit de împăratul Mughal Shah Jahan în memoria reginei sale Mumtaz, care a murit în timp ce dădea naștere celui de-al 14-lea copil. Monumentul uluitor - construit din cărămidă, gresie roșie și marmură albă, renumit pentru lucrările sale complicate cu zăbrele - este una dintre cele mai mari atracții turistice ale Indiei.

Dar adevărul istoric nu îl impresionează pe domnul Singh. „Toți ar trebui să știm ce se află în spatele acestor camere”, a implorat el instanței.

Multe dintre camerele încuiate la care face aluzie Singh sunt situate în subteranele mausoleului. Și dacă ținem seama de cele mai autorizate voci despre monument, nu se întâmplă nimic acolo.

Ebba Koch, o autoritate de top în arhitectura moghulă și autoarea unui studiu magistral al Tajului, a vizitat și a fotografiat încăperile și pasajele monumentului în timpul cercetărilor sale.

Aceste camere făceau parte dintr-o tahkhana sau o cameră subterană pentru lunile fierbinți de vară. O galerie de pe terasa monumentului de pe malul fluviului este formată dintr-o „serie de camere”. Koch a găsit 15 camere aranjate în linie de-a lungul malului râului și la care se ajunge printr-un coridor îngust.

Erau șapte încăperi mai mari extinse prin nișe pe fiecare parte, șase încăperi pătrate și două camere octogonale. Camerele mari aveau inițial vedere spre râu prin arcade frumoase.

„Trebuie să fi fost un spațiu frumos aerisit, care i-a servit împăratului, femeilor și anturajului său un loc rece de recreere atunci când vizita mormântul. Acum nu are lumină naturală”, spune Koch, care este profesor de artă asiatică la Universitatea din Viena.

Astfel de galerii subterane sunt familiare în arhitectura Mughal. Într-un fort Mughal din orașul Lahore din Pakistan, există o serie de astfel de camere boltite amplasate pe malul apei.

Shah Jahan ajungea adesea la Taj Mahal cu barca pe râul Yamuna, cobora pe o scară largă și intra în mausoleu. "Îmi amintesc de coridorul frumos pictat când am vizitat locul. Îmi amintesc de coridorul care se deschidea într-un spațiu mai mare. Era clar trecerea împăratului", spune Amita Baig, un conservator indian care a vizitat locul în urmă cu aproximativ 20 de ani.

Crescut în Agra, istoricul Rana Safvi din Delhi își amintește că încăperile subterane erau deschise vizitatorilor până la o inundație din 1978. „Apa a intrat în monument, unele dintre camerele subterane erau înfundate și erau câteva crăpături. Autoritățile au închis camerele pentru public după aceea. Nu există nimic în ele", spune ea. Camerele sunt deschise din când în când pentru a efectua lucrări de restaurare.

Miturile și legendele Taj-ului

Se spune că Shah Jahan a vrut să construiască un „Taj negru” vizavi de monumentul actual și că Taj Mahal a fost construit de un arhitect european. Unii savanți occidentali au spus că nu ar fi putut fi construit pentru o femeie, având în vedere poziția inferioară a femeilor în societățile musulmane, dar acest lucru ignoră alte morminte pentru femei din lumea islamică. Ghizi entuziaști le oferă vizitatorilor povești despre cum Shah Jahan a ucis arhitectul și muncitorii după ce clădirea a fost finalizată.

În India, au existat mituri persistente conform cărora Taj a fost inițial un templu hindus, dedicat lui Shiva. După ce Suraj Mal, un rege hindus, a cucerit Agra în 1761, se spune că un preot de curte a sugerat să transforme Tajul într-un templu. PN Oak, care a fondat un institut pentru rescrierea istoriei Indiei în 1964, a spus într-o carte că Taj Mahal a fost într-adevăr un templu Shiva.

În 2017, Sangeet Som, un lider al BJP, a numit Taj Mahal o „pată” asupra culturii indiene, deoarece a fost „construit de trădători ”. Săptămâna aceasta, Diya Kumari, un deputat al BJP, a declarat că Shah Jahan „a luat teren” deținut de o familie regală hindusă și a construit monumentul.

Aceste teorii, spune Safvi, au recăpătat un nou impuls în rândul unei secțiuni de dreapta a Indiei în ultimul deceniu.

Construit între 1631 și 1653 pe malurile râul Yamuna, Taj Mahalul este cea mai cunoscută operă de arhitectură din India. Mausoleul din statul Agra este una dintre cele mai faimoase clădiri din lume și a fost inclus pe lista celor noi 7 minuni ale lumii.

Arhitectura sa împrumută elemente din arta hindusă, indiană și persană, iar pentru construcția sa s-au adus materiale din locuri îndepărtate precum China sau peninsula Arabă, transportate cu ajutorul elefanților. Taj Mahalul a fost ridicat în 22 de ani prin munca a circa 20.000 de muncitori.

În timpul zilei, zidurile Taj Majalului par a avea culori diferite. În lumina de dimineață, mausoleul apare roz, seara devine alb, iar noaptea, în lumina lunii, zidurile par aurii.

În fața mausoleului se afla o grădină impresionantă cu 16 lanuri de flori. Acestea au fost însă înlocuite cu un gazon în timpul conducerii britanice, căci englezii doreau să dea spațiului verde aspectul unei grădini englezești tradiționale. În 1857, când o rebeliune a amenințat controul englezilor asupra Indiei, soldații staționați în apropiere au scos multe dintre pietrele prețioase încastrate în zidurile Taj Mahalului.

Taj Mahalul este perfect simetric – cu excepția unui singur detaliu. Două cenotafe frumos decorate stau unul lângă altul în camera centrală a mausoleului în onoarea lui Shah Jahan și a soției sale, dar cele două nu sunt identice. Potrivit tradițiilor locale, mormântul unui bărbat trebuia să fie mai mare decât cel al unei femei.

De-a lungul timpului a circulat o legendă potrivit căreia Shah Jahan a vrut să construiască un mausoleu identic pentru sine, unul făcut din marmura neagră. A fost însă detronat înainte de a putea începe construcția.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Victorie pentru partidul pro-China la alegerile din Maldive. India pierde din influență
Congresul Naţional al Poporului (PNC) a câştigat categoric duminică, 21 aprilie, alegerile parlamentare din Maldive, transmite AFP. PNC, partidul preşedintelui Mohamed Muizzu, este...
#India, #Taj Mahal, #secrete, #camere, #Justitie , #India