Zece companii din industria de apărare nu-și pot plăti datorile. Ce soluție are Guvernul în contextul crizei de la granița României

Sambata, 05 Februarie 2022, ora 03:25
5075 citiri
Zece companii din industria de apărare nu-și pot plăti datorile. Ce soluție are Guvernul în contextul crizei de la granița României
Zece companii din industria de apărare au obligații fiscale de 121 milioane lei. FOTO www.pexels.com

Un număr de zece companii din industria de apărare au înregistrat obligații fiscale în cuantum de 121,11 milioane lei pe care nu le mai pot achita.

Guvernul le-ar putea scuti însă pe acestea de plata acestor datorii. Diminuarea arieratelor bugetare are în vedere reducerea acestora din totalul arieratelor pe care le au la diferite entități, inclusiv la ANAF, și care se realizează prin stingerea lor prin anulare doar a arieratelor care sunt administrate de ANAF, arată un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului, publicat în dezbatere de Ministerul Economiei și consultat de Ziare.com.

Măsurile propuse vizează viabilizarea operatorilor economici care desfăşoară activitate cu caracter militar care se referă la producţia sau comerțul cu armament, muniţie şi material de război.

Cele zece companii și datoriile acestora sunt:

- Uzina Mecanică București: 29,43 milioane lei

- Uzina Mecanica Plopeni: 26,59 milioane lei

- Uzina Mecanică Sadu: 22,13 milioane lei

- Uzina Automecanica Moreni: 8,81 milioane lei

- Metrom SA: 10,98 milioane lei

- Tohan SA: 11,64 milioane lei

- Fabrica de Arme Cugir: 5,98 milioane lei

- Fabrica de Pulberi Făgăraș: 2,79 milioane lei

- Pirochim Victoria: 736.000 lei

- Carfil SA: 1,98 milioane lei

”Din datele prezentate de operatorii economici prevăzuți în anexă se constată că aceștia au înregistrat obligații fiscale în cuantum de 121.114 mii lei pe care nu le pot achita și care conduc la creșterea plăților restante, creează instabilitate și afectează semnificativ situația economico-financiară a acestora”, arată documentul.

Statul își propune ca măsurile pentru diminuarea arieratelor bugetare să genereze creşterea volumului exporturilor de produse militare, a ratei de ocupare a forţei de muncă şi reducerea șomajului în industria națională de apărare şi colectarea de taxe şi impozite la bugetul consolidat al statului.

Însă în funcție de situația economico-financiară se vor lua măsuri excepționale care pot viza aplicarea unor programe de restructurare, conversia în acțiuni a unor creanțe certe, lichide și exigibile, orice alte măsuri care duc la sporirea atractivității acestora, mai arată proiecul.

”În actualul context geopolitic, se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic prevăzuţi în anexa la prezenta ordonanță de urgență, astfel încât FSNA să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esenţiale şi siguranţei statului român, precum şi pentru a-şi onora obligaţiile asumate în calitate de stat membru UE și NATO”, arată nota de fundamentare.

Măsurile aplicate privind diminuarea arieratelor care au constat în vânzarea şi/sau darea în plată a unor active, în contul datoriilor înregistrate, constituirea de parcuri industriale, nu au avut efectul scontat.

Datoriile acumulate au generat capitaluri proprii negative fiind situaţii în care depăşesc valoric capitalul social al operatorilor economici. În aceste situaţii este evident că datoriile nu pot fi acoperite numai din activitatea producţiei de baza (producţia vândută) sau prin măsuri de natura privatizării. Operatorii economici precizaţi în anexa proiectului de act normativ realizează în interesul statului produse/servicii pentru Forţele Sistemului Naţionale de Apărare (FSNA), se mai arată în nota de fundamentare.

”Se constată riscuri majore care pot afecta capacităţile producţiei de apărare, situaţie care poate fi evitată în condiţiile aplicării prevederilor art. 346 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, conform căruia orice stat membru poate lua măsurile pe care la consideră necesare pentru protecţia intereselor esenţiale ale siguranţei sale şi care se referă la producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război sub condiţia ca aceste măsuri să nu modifice condiţiile de concurenţă pe piaţa internă în ceea ce priveşte produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare”, spun autorii proiectului.

Însă după aplicarea aceastei măsuri sunt avute în vedere și alte măsuri de reorganizare şi restructurare pentru operatorii economici din industria de apărare, care să conducă la viabilizarea acestora.

Deşi problemele economico-financiare ale operatorilor economici se rezolvă parţial, diminuarea arieratelor bugetare conduce la crearea şi asigurarea condiţiilor optime astfel încât aceştia să-şi poată desfăşura activitatea, ca structuri viabile şi eficiente şi să poată implementa programele de restructurare şi atrage fonduri pentru investiţii.

Proiectul de act normativ vizează numai operatorii economici cu capital integral de stat din industria națională de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român şi desfășoară activități necesare realizării de produse militare, sensibile și strategice și/sau serviciile aferente acestora, prevăzuţi în anexa la prezenta ordonanță de urgență. Aceștia se încadrează în categoria principalilor furnizori de armament, muniţie şi material de război pentru Forţele Sistemului Naţionale de Apărare (FSNA). Obiectivul principal al acestora este satisfacerea necesităților de înzestrare ale instituțiilor din cadrul FSNA, pe timp de pace, la instituirea stărilor de asediu, de urgență, de mobilizare sau de război, ținând seama de interesul național și de angajamentele guvernamentale asumate în relația cu structurile NATO și ale UE.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#industria de aparare, #datorii, #arierate , #industria