Doar o industrie din Rusia a scăpat de sancțiunile SUA și UE: De ce occidentalii nu vor să se atingă de ea

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 00:55
12067 citiri
Doar o industrie din Rusia a scăpat de sancțiunile SUA și UE: De ce occidentalii nu vor să se atingă de ea
O navă rusească transportă uraniu dinspre și spre Rusia din Franța FOTO: Arkansas

Statele Unite și Uniunea Europeană au stabilit mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a declanșat invazia din Ucraina în 24 februarie 2022. Dar o singură industrie a Moscovei a scăpat de măsurile occidentale, sectorul nuclear. El deține aproape 40% din infrastructura mondială de îmbogățire a uraniului, iar SUA și țările din Europa sunt încă dependente de acest combustibil.

În timp ce Uniunea Europeană a fost de acord să reducă utilizarea petrolului și gazului rusesc, țările sale membre continuă să importe combustibil nuclear din Rusia, în ciuda protestelor guvernului ucrainean și al activiștilor de mediu, potrivit Arkansas Online.

O navă de marfă care transporta uraniu, care a plecat din portul francez Dunkirk a traversat Marea Nordului săptămâna trecută, îndreptându-se spre portul rusesc Ust-Luga. A fost a treia oară, în mai puțin de o lună, când nava rusească Mikhail Dudin, sub pavilion Panama, a andocat la Dunkirk pentru a transporta uraniu din sau către Rusia.

Grupul francez de mediu Greenpeace a denunțat transporturile în curs și a cerut oprirea oricărui comerț cu combustibil nuclear, despre care a spus că ”finanțează războiul din Ucraina și extinde dependența energetică a Europei și întârzie tranziția la energia regenerabilă”. Europa importă uraniu îmbogățit din Rusia în proporție de 20% din necesarul său.

Ce înseamnă anexarea de către Putin a 15% din teritoriul Kievului pentru Rusia și Ucraina

Comisia Europeană a UE nu a propus sectorul nuclear din Rusia pentru a face parte din ultimul pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, prezentat miercuri.,

”Franța asigură respectarea strictă de către entitățile economice a tuturor sancțiunilor europene adoptate împotriva Rusiei. Energia nucleară civilă nu este afectată de aceste sancțiuni”, a declarat ministrul francez de Externe.

Cât depinde SUA de uraniul din Rusia?

Ucraina face presiuni la UE pentru instituirea sancțiunilor contra Rusiei și în industria nucleară. Consilierul ucrainean al președintelui Zelenski, Oleg Ustenko a declarat că ”în ceea ce privește uraniul este extrem de important să impunem sancțiuni, nu doar asupra petrolului rusesc”.

Autoritățile franceze au spus în repetate rânduri că țara lor nu depinde de Rusia, pentru furnizarea de combustibil nuclear pentru centralele sale de acest tip, care dau 67% din totalul electricității sale. Franța importă cea mai mare parte a uraniului său din Niger, Australia și Kazahstan.

Greenpeace Franța a anunțat că un transport de uraniu rusesc descărcat în portul Dunkirk a fost dus cu camioanele în Germania, la fabrica din Lingen. Uzina de acolo furnizează combustibil nuclear fabricilor din Franța, Belgia, Elveția, Țările de Jos, Marea Britanie, Spania, Suedia și Finlanda.

Descoperire neașteptată în interiorul Pământului: Ceva masiv neștiut se află la 660 de kilometri în adâncuri VIDEO

Compania multinațională Orano, cu sediul în Franța, are contract cu firma Rosatom din Rusia pentru a cumpăra uraniu reprocesat pentru a-l transforma în combustibil nuclear la uzina sa din Seversk din Siberia, Rusia.

Și industria din Statele Unite importă uraniu din Rusia, în proporție de 16% pentru a-și alimenta centralele nucleare. Agenția de știri Associated Press a scris recent că transporturi de uraniu în valoare de milioane de dolari de la Tenex JSC, deținută de Rusia, cel mai mare exportator din lume de produse inițiale din ciclul combustibilului nuclear, au ajuns la Westinghose Electric Co din Carolina de Sud, Statele Unite.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Serviciile de informaţii din Cehia anunță demascarea unei rețele de propagandă finanțată din Rusia
Serviciile de informaţii din Cehia anunță demascarea unei rețele de propagandă finanțată din Rusia
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina şi îşi extindea influenţa până în Parlamentul European, a anunţat...
#industria nucleara, #Rusia, #uraniu imbogatit, #uraniu Rusia, #uraniu Rusia SUA, #sanctiuni Rusia, #sanctiuni Rusia SUA , #Razboi Ucraina