Stellantis NV, al doilea cel mai mare producător european de mașini, se poziționează contra curentului cu privire la noile reguli europene legate de emisiile poluante ale autovehiculelor, care urmează să intre în vigoare în 2025. Multinaționala se opune ferm unei încercări de a amâna obiectivele, în ciuda faptului că un puternic grup de presiune din industrie a cerut o păsuire de doi ani.
Directorul general al companiei, Carlos Tavares, a spus într-un interviu acordat AFP că momentul pentru modificări a trecut. "Ar fi suprarealist să schimbăm acum reglementările", a afirmat duminoică, 15 septembrie, acesta.
Stellantis, pe locul al doilea pe continent după germanii de la Volkswagen AG, a confirmat declarația printr-un comunicat oficial și cere continuarea acordării subvenţiilor guvernamentale pentru consumatorii care achiziţionează vehicule electrice (EV).
"Toţi ştiau de mult timp de aceste reglementări şi au avut timp să se pregătească, aşadar acum e momentul să avem o competiţie", a declarat Tavares, adăugând că Stellantis este pregătit de tranziţia EV şi a adopta măsuri pentru a stimula vânzările.
Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a pregătit o propunere ce vizează adoptarea de către UE de măsuri de urgenţă pentru a amâna cu doi ani obiectivele privind emisiile automobilelor, care urmează să intre în vigoare în 2025. Şeful ACEA, Luca de Meo (care este directorul general al Renault SA), a afirmat că ar vrea să vadă mai multă flexibilitate din partea UE privind reglementările.
În aprilie 2019, instituțiile europene au adoptat Regulamentul 2019/631, care pune o limită de emisii de 95 de grame de dioxid de carbon per mașină per kilometru, reprezentând o reducere de 15% față de pragul din 2021. Reducerea urmează să fie de 55% în 2030 pentru autoturisme, respectiv 50% pentru vehicule comerciale ușoare.
Propunerea ACEA, consultată de Bloomberg, estimează că pentru îndeplinirea obiectivelor producătorii auto fie vor opri producţia a aproximativ două milioane de maşini, fie se vor confrunta cu amenzi care ar putea ajunge la 13 miliarde de euro pentru automobile.