În ultimii doi ani, companiile lumii au redus cu aproximativ o cincime bugetele alocate pentru servicii IT, în timp ce programatorii românie se văd nevoiți să accepte salarii mai mici, odată cu scăderea numărului de proiecte și creșterea concurenței, conform unei analize de specialitate publicate luni, 16 septembrie.
România urmează trendul internațional de reducere a cheltuielilor alocate serviciilor IT, într-un context în care chiar și companiile din sectorul tehnologic își reduc bugetele și concediază angajați, arată analiza realizată de Oves Enterprise, un dezvoltator român de software, conform Economica.
„Scăderea bugetelor pentru IT a fost determinată, în mare parte, de incertitudinile economice globale, de inflaţie şi de necesitatea companiilor de a prioritiza investiţiile esenţiale. Multe companii mari au apelat iniţial la outsourcing în India, atrase de costurile mai mici. Însă, în ultima perioadă, mare parte dintre acestea a revenit la furnizori din Europa de Est, inclusiv din România, ca urmare a neconcordanţelor de calitate şi livrare întâmpinate în Asia”, subliniază specialiştii.
În ciuda unei reveniri, bugetele sunt semnificativ mai mici înainte de 2022, an după care au început valuri de concedieri în industrie la nivel global. Ofertele din România rămân cu în jur de 10-15% mai mari decât cele din India, conform sursei citate. În fața acestor piedici financiare, companiile sunt puse în fața nevoii de a inova.
„Utilizarea tehnologiilor de inteligenţă artificială (AI) şi automatizarea proceselor (RPA) au devenit soluţii esenţiale pentru optimizarea costurilor şi creşterea productivităţii. Iar programatorii români, care înainte aveau aşteptări salariale ridicate, au început să accepte salarii mai mici pe fondul scăderii numărului de proiecte şi a creşterii concurenţei”, notează sursa citată.
La nivel internațional, tendința est externalizarea serviciilor către India și Filipine, un trend care a prins avânt, dar au apărut probleme legate de calitate. Aproape două treimi din companiile cercetate de o firmă de consultanță au spus că reducerea costurilor este principalul avantaj al externalizării.