Cel mai mare partid european vrea să salveze industria auto a Europei, amenințată de China. Cere inversarea unei politici de mediu detestate

Miercuri, 11 Decembrie 2024, ora 13:08
2869 citiri
Cel mai mare partid european vrea să salveze industria auto a Europei, amenințată de China. Cere inversarea unei politici de mediu detestate
PPE ar urma să ceară „inversarea” regulilor privind reducerea emisiilor. FOTO: Pexels

Cel mai puternic grup de europarlamentari, care a susținut-o pe actuala șefă a Comisiei Europene, se pregătește să slăbească principalele mecanisme prin care Uniunea Europeană țintește să reducă emisiile de CO2 ale mașinilor, conform unui document intern de poziționare.

Solicitările Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta urmează să fie publicate miercuri, 11 decembrie, și au fost consultate de Reuters. Acestea s-ar adăuga presiunii crescânde exercitate asupra Bruxelles-ului de producătorii de automobile și de guvernele naționale pentru a ajuta urgent sectorul auto european, aflat în dificultate.

Documentul PPE afirmă că interdicția Uniunii Europene din 2035 privind vânzările de mașini noi care emit CO2 „ar trebui inversată”, pentru a permite vânzarea de mașini cu motor cu combustie care funcționează cu biocombustibili și alți combustibili alternativi după această dată. De asemenea, normele ar trebui modificate pentru a sprijini mașinile hibride plug-in, care conțin o baterie electrică și un motor cu combustie, se arată în proiect. Formațiunea politică a solicitat Bruxelles-ului să efectueze o revizuire timpurie a politicii 2035 anul viitor pentru a face aceste modificări.

PPE deține o influență politică semnificativă; partidul a propus-o și susținut-o pe președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru al doilea său mandat la vârful instituției, iar majoritatea celor 27 de membri ai noii Comisii Europene provin de asemenea, din rândurile sale, mai scrie Reuters.

Criza din industrie

Sectorul auto european se află în plină criză, ceea ce amenință mii de locuri de muncă, după valuri de concedieri masive efectuate deja. Industria se confruntă cu o cerere slabă, cu concurența chineză și cu vânzări de vehicule electrice mai mici decât se aștepta.

Documentul provizoriu al PPE prevede, de asemenea, că producătorii de automobile ar trebui să fie protejați de impactul limitelor mai stricte ale emisiilor de CO2 ale automobilelor, care vor intra în vigoare anul viitor. Președintele Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Luca de Meo, care conduce Renault SA, a declarat marți că politica actuală a UE înseamnă că industria s-ar putea confrunta cu amenzi în valoare de 15 miliarde de euro, care ar deturna bani de la investiții.

„Cei care au stabilit normele nu au asigurat condițiile de piață necesare, infrastructura de încărcare, sisteme de stimulente stabile, stabilirea prețurilor energiei etc., etc.”, a spus el.

De Meo a spus că limitele de emisii pentru 2025 sunt o problemă urgentă și că mai sunt încă 10 ani pentru a găsi o soluție privind interzicerea motoarelor cu combustie în 2035. PPE a sugerat amânarea limitelor din 2025 până în 2027 sau înlesnirea modului în care este contabilizată conformitatea producătorilor auto.

Bruxelles-ul a rezistat până acum acestor solicitări. În septembrie, Wopke Hoekstra, responsabilul UE pentru climă, a declarat că normele climatice oferă un mediu de investiții previzibil și că multe companii au informat UE că sunt pe cale să îndeplinească obiectivele. De atunci, dificultățile sectorului s-au intensificat: Volkswagen AG a anunțat planuri de închidere a fabricilor din Germania, iar producătorii de automobile se pregătesc acum pentru un potențial val de tarife impuse de viitorul președinte american Donald Trump.

PPE a avut recent unele succese cu alte solicitări de slăbire a politicilor ecologice. Luna trecută, UE a amânat cu un an legea sa istorică împotriva defrișărilor, în urma presiunilor din partea PPE, a industriilor și a guvernelor, inclusiv Brazilia și SUA.

ANAF a intrat în forță în mai toate sectoarele. Amenzile usturătoare încasate care au intrat în Buget. Inspectorii primesc comisioane de „performanță”
ANAF a intrat în forță în mai toate sectoarele. Amenzile usturătoare încasate care au intrat în Buget. Inspectorii primesc comisioane de „performanță”
Încă de anul trecut, problema colectării deficitare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a devenit una dintre pârghiile folosite de Guvern pentru a contrabalansa deficitul...
Funcții necunoscute ale Google care le fac utilizatorilor viața mai ușoară
Funcții necunoscute ale Google care le fac utilizatorilor viața mai ușoară
Google este mult mai mult decât un motor de căutare – este un ecosistem de funcții și instrumente care pot simplifica numeroase aspecte ale vieții noastre. Multe dintre aceste funcții sunt...
#industrie, #industrie auto, #emisii dioxid carbon, #interzicere, #PPE, #masini noi , #masini
  1. ANAF a intrat în forță în mai toate sectoarele. Amenzile usturătoare încasate care au intrat în Buget. Inspectorii primesc comisioane de „performanță”
  2. Funcții necunoscute ale Google care le fac utilizatorilor viața mai ușoară
  3. Când se va simți în România impactul deplin al recalculării pensiilor. Șansele ca guvernul să crească TVA-ul pentru a face rost de bani la buget
  4. Xiaomi vrea să bată noi recorduri. Gigantul tech pregătește un smartphone ce eclipsează multe dispozitive la durata bateriei
  5. Un obiect cosmic masiv ar fi putut influența orbitele planetelor din sistemul solar în urmă cu 4 miliarde de ani
  6. TikTok revine online în SUA după doar câteva ore de interdicție! Donald Trump promite să „salveze” platforma
  7. Un economist cunoscut spulberă miturile despre rambursarea anticipată a creditelor. „În acest moment, plătesc o rată cu 50% mai mică”
  8. Elon Musk dă lovitura TikTok. Crede că platforma chinezească nu mai are vreo șansă în SUA, chiar și sub mandatul lui Donald Trump
  9. CEO-ul uneia dintre cele mai mari companii tech și-a dat demisia. Cine va prelua funcția
  10. Se anunță creșteri substanțiale de salarii în următoarea perioadă. Cât vor primi românii în plus, potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză