Pe fondul unei creșteri continue a cererii pentru semiconductoare, cantitățile necesare de heliu se vor dubla până în 2035, arată un raport al unei firme de cercetare de piață. Cererea pentru gazul nobil vine în contextul în care nu există alternative viabile pentru a susține nevoile producției electronice de azi.
La nivel global, cererea ar putea depăși 322 de milioane de metri cubi până în 2035 pentru gazul folosit la scară largă în industria prelucrătoare pentru proprietățile sale de răcire și inerție, spune un raport al firmei IDTechEx, publicat în august, transmite Reuters luni, 9 septembrie.
Piața semiconductoarelor ar urma să crească cu peste 13% în 2024, pe fondul unei cereri crescute a companiilor care mizează pe inteligență artificială. Heliul este esențial pentru administrarea căldurii în timpul producției, iar momentan nu există alternative. Gazul nobil este o resursă finită, iar rezervele globale s-ar putea goli mult mai repede din cauza cererii pentru aplicări precum inteligență artificială, computere cuantice, vehicule electrice, dar și nevoilor din industria aerospațială și cea a telecomunicațiilor, conform raportului.
Oferta de heliu este prognozată în creștere, având în vedere așteptările ca Rusia și Qatar să își crească producția. Totuși, nu este garantat ca furnizarea să fie una fără întreruperi, având în vedere tensiunile geopolitice, mai arată raportul. Între 2019 și 2023, producția globală de heliu a fost de 160 de milioane de metri cubi pe an.
În industria semiconductoarelor, cererea ar urma să crească de cinci ori. În același timp, producția se petrece în doar câteva țări, printre care SUA și Qatar se remarcă drept mari producători. Vânzările de heliu sub diferite forme ale Statelor Unite au fost estimate la 1,1 miliarde de dolari pentru anul trecut.
Russia may become top three helium producer globally in 2024 — expert
... Vezi tot