România, printre țările cu cea mai mare prăpastie între bogați și săraci. Cum arată indicatorul inegalității

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 16:19
2758 citiri
România, printre țările cu cea mai mare prăpastie între bogați și săraci. Cum arată indicatorul inegalității
În Uniunea Europeană, raportul dintre cele mai mari și cele mai mici venituri este mai mic decât în România FOTO Unsplash

România este a treia țară din Uniunea Europeană când vine vorba despre decalajul veniturilor, arată un infografic publicat joi, 18 aprilie, de Fundația Friedrich Ebert. Cei mai bogați 10% dintre români câștigă anual de aproape cinci ori mai mult decât cei mai săraci 10%, arată datele pentru anul 2022.

Pentru comparaţie, în Uniunea Europeană acest raport este de 3,6, precizează reprezentanţii organizației, citați de Agerpres. În 2022, venitul anual al celor mai bogați 10% era 10.510 de euro, comparativ cu 2.154 de euro pentru cei mai săraci 10%.

"Decalajele de venituri apropiate ca mărime de România (4,9) se înregistrează în state ca Bulgaria (raportul dintre decila 10 şi decila 1 este 5,6), Letonia (4,9) şi Lituania (4,9)", arată raportul.

La polul opus, cele mai mici decalaje între cele mai mari şi cele mai mici venituri în rândul populaţiei (sub 3) se înregistrează în Slovacia, Slovenia, Cehia şi Finlanda.

"Între anii 2010 - 2015, decalajele de venituri în România s-au accentuat, crescând de la 5,2 la 6,5. După anul 2015, tendinţa a fost descrescătoare, veniturile cele mai mici crescând mai repede decât cele mai mari, dar cu toate acestea ţara noastră continuă să înregistreze printre cele mai mari decalaje de venituri din UE", se mai precizează în raport.

Potrivit sursei citate, măsurarea decalajelor între veniturile a 10% cei mai bogaţi şi 10% cei mai săraci cetăţeni este un indicator al inegalităţilor sociale de la nivelul unei ţări.

"Spre deosebire de indicatorii de măsurare a ratei riscului de sărăcie care iau în considerare un procent din venitul mediu pentru a arăta cât la sută din populaţie se află sub sau aproape de pragul sărăciei, decalajele de venituri între bogaţi şi săraci arată gradul de distribuire a veniturilor în rândul populaţiei şi, prin urmare, cât de mari sunt inegalităţile de venituri dintr-o ţară", mai arată documentul.

Quarterly Report - Editia 4

Românii, muncitori dar expuși la sărăcie
Românii, muncitori dar expuși la sărăcie
România are cea mai mare rată a sărăciei în muncă din UE. Deși muncesc cel mai mult dintre europeni, românii prezintă un risc mai mare de sărăcie, observă o analiză a Fundației...
Anunț mare pentru cei mai săraci dintre români. Ce se întâmplă cu salariul minim, potrivit Ministerului Muncii
Anunț mare pentru cei mai săraci dintre români. Ce se întâmplă cu salariul minim, potrivit Ministerului Muncii
Anunț major pentru cei mai săraci dintre români. Ministerul Muncii a anunțat ce se va întâmpla cu salariul minim. Țara noastră trebuie să se alinieze în baza proiectului european, ce...
#inegalitate venituri, #venituri romani, #saracie, #bogatie , #stiri sociale