Cazurile de COVID-19 la copii au crescut enorm în România în numai o săptămână: ”Este festivalul infectării”

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 23:12
4368 citiri
Cazurile de COVID-19 la copii au crescut enorm în România în numai o săptămână: ”Este festivalul infectării”
Timpul de așteptare pentru testarea PCR gratuite ajunge până la 96 de ore FOTO: Unsplash.com

Rapoartele autorităților arată că în ultima săptămână numărul infectărilor la copii au crescut alarmant, iar acest lucru se întâmplă în contextul în care s-a oprit testarea rapidă antigen în școli.

În acest moment, numărul infectărilor la copii este foarte mare. Potrivit site-ului oficial datelazi.ro, marți, 18 ianuarie, în România au fost raportate 3.377 de infecții la copii. Dintre acestea, 1.141 erau la categoria de vârstă 0-9 ani.

Cu o zi în urmă, pe 17 ianuarie, erau 1.800 de cazuri de infectări raportate la copii. În prima zi de școală de după vacanța de iarnă, pe 10 ianuarie, erau raportate 731 de infecții.

Numărul infectărilor la copii a crescut alarmant într-o săptămână

Mai mulți părinți și specialiști au atras atenția pe rețelele de socializare cu privire la creșterea alarmantă de cazuri COVID la copii, în ultima săptămână.

”Cam așa arată evoluția ratei de infectare în ultima săptămână (10-17 ianuarie 2022) în rândul minorilor +610% creștere (0-9 ani) | 204 - 1.346

+401% creștere (10-19 ani) de la 527 de cazuri la 2.118

Numărul minorilor spitalizați

Peste 384% creștere de la 130 la 338

Numărul minorilor internați la ATI peste 47% creștere de la 10 la 21”, se arată într-o postare pe Facebook.

Iar acest lucru se întâmplă la zece zile de când secretarul de stat în ministerul sănătății, Adriana Pistol, a declarat că:

“Nu va exploda în mod deosebit asupra copiilor, încă nu avem o transmitere comunitară susținută“.

Ana Măiță: ”În acest moment suntem abandonați și fiecare se descurcă cum poate”

Ana Măiță, președinta Asociației Mame Pentru Mame a explicat pentru Ziare.com de ce ne aflăm într-o astfel de situație.

”Sunt părinți care se plâng de focare de infecție în clase, pe care școlile nu mai știu cum să le gestioneze. Este festivalul infectării. Practic s-a legalizat infectarea și selecția naturală sub oblăduirea ministerelor Educației și Sănătății din România, pe viața copiilor noștri”, a explicat Ana Măiță.

Reprezentanta ONG-ului Mame Pentru Mame spune că în acest moment părinții evită să mai raporteze cazurile de infectare pentru că așteaptă foarte mult până vin cei de la DSP să îi testeze.

”În momentul de față eu consider că suntem pe cont propriu. Noi, părinții de copii de școală suntem abandonați de stat. Iar în acest moment părinții fac ceea ce cetățenii abandonați de statul lor mai pot face: ”se descurcă”, fiecare cum poate, cum știe, cum consideră, unii mai responsabili, alții mai puțin responsabili. Unii țin copiii acasă și aleg să nu le mai pese de absențe. Este categoria de părinți care au ales sănătatea copiilor în detrimentul educației.

Alții, ai căror copii se infectează, ascund infecția copilului. Sunt mulți copii care absentează de la ore pe motiv că sunt răciți - o răceală din aceasta misterioasă. Dar măcar nu îi trimit în colectivitate. Evident că toată lumea își dă seama despre ce este vorba. Dar, acești părinți care au copii cu simptome acasă și fac, totuși gestul responsabil de a chema DSP-ul să-i testeze, primesc niște răspunsuri incredibile.

Li se spune că vor veni să facă testul în 96 de ore. Deci ei au stat deja jumătate din perioada de carantină așteptând testul oficial.

Cei care au copii infectați cu simptome, îi trimit la școală fără niciun fel de emoție referitor la sănătatea colegilor și profesorilor. Sunt familii care ascund că au focare de infecții acasă”, a explicat Ana Măiță.

Ministrul Sorin Cîmpeanu: Gradul de siguranță în școli, între 76 și 82%

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat luni seara, la Digi24, despre gradul de siguranță în școli în acest moment, în contextul pandemiei. Ministrul Educației a explicat că acesta diferă de la o unitate de învățământ la alta, iar media ar fi între 7,60 și 8,20, de la 1 la 10, adică între 76 și 82%.

"Am dat deja un răspuns, după ce m-am consultat cu cei cu competențe epidemiologice. Situația diferă de la o școală la alta, diferența de infrastructură, școli aglomerate, școli neaglomerate, școli cu rata de vaccinare de 100% și școli în care avem rata de vaccinare de doar 20%. O medie ponderata te duce ca notare, pe o scară de la 1 la 10, între 7,60 și 8,20.

Dacă ar fi existat și teste în școli, pentru o testare de două ori pe săptămână, așa cum trebuie, siguranța s-ar fi dus undeva spre nota 9. Dacă ar fi existat și o responsabilitate din partea tuturor, adică dacă s-ar fi testat toți elevii, nota ar merge la 9,50. Pericol există, dar părinții îi pot învăța pe copii că masca, respectarea regulilor de igienă și vaccinarea duc siguranța către 100%", a spus ministrul.

”Ministrul Sorin Câmpeanu face declarații cu totul și cu totul decuplate de realitatea cifrelor. Dar atunci când el impune o condiție criminală de a intra în școala online cu acel prag de 75% din capacitatea paturilor ATI, ne spune de fapt că trebuie să ajungem la trei sferturi din catastrofă ca să ne hotărâm să evităm o catastrofă totală. Nu are logică, nu este rațională această gândire”, a mai spus Ana Măiță pentru Ziare.com.

”Trebuie să duduie contagiunea ca să luăm măsuri”

”Pur și simplu statul impune părinților să își ducă copiii la școală în acest festival al infectărilor dar nu îți asumă nicio obligație în protejarea copiilor. Nu avem certificat verde, nu mai avem obligativitatea vaccinării profesorilor, nu mai avem teste rapide în a doua săptămână din marea campanie a testărilor în școli, nu mai trecem clasele în online când avem primul caz de infectare.

Trebuie să duduie contagiunea într-o clasă pentru a lua o astfel de măsură și nu avem acces rapid la testarea PCR pentru elevi gratuită. Nu poți să stai să aștepți până la 96 de ore ca să poți să comunici oficial clasei că ai un copil infectat acasă.

În acest timp se mai infectează 7, în prima zi, iar în a doua zi, 14, la viteza la care merge varianta Omicron”, a mai spus Ana Măiță.

”Vaccinați-vă copiii, suntem pe cont propriu”

Reprezentanta ONG-ului pentru femei face un apel către părinți să își vaccineze copiii.

”Cum pot eu ca părinte responsabil care testez copilul acasă și îl trimit în colectivitate sănătos, cum mai pot să îl duc la școală știind că îl expun riscului de infectare, pentru că asta a facilitat Ministerul Educației în România.

Eu, personal, îmi trimit copiii la școală fizic pentru că i-am vaccinat pe amândoi, iar cel mare, la 13 ani, are și doza booster. Încurajez toți părinții din România care doresc să își protejeze copiii și să îi trimită la școală cu acest scut de protecție să meargă să îi vaccineze. Avem, în sfârșit, pentru toate categoriile școlare de vaccin. Mergeți oameni buni și vaccinați-vă copiii, statul nu ne mai protejează!”, a transmis Ana Măiță.

Numărul copiilor internați, în creștere față de ziua precedentă

Potrivit raportului transmis marți, 18 ianuarie, în unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 4.218, cu 191 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 487 de persoane, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 487 de pacienți internați la ATI, 54 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 348 sunt minori, 337 fiind internați în secții, cu 20 mai mult decât în ziua anterioară și 11 la ATI, cu 10 mai puțin decât în ziua anterioară.

Pe 10 ianuarie, autoritățile transmiteau că numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 era de 2.778, cu 213 mai mult decât pe 9 ianuarie. De asemenea, la ATI erau internate 414 persoane, cu 6 mai mult decât în ziua anterioară.

Din totalul pacienților internați, 140 erau minori, 130 fiind internați în secții, cu 31 mai mult decât în ziua anterioară și 10 la ATI, cu unul mai mult decât în ziua anterioară.

Pediatrul Mihai Craiu: ”Nu severitatea e problema. Ce va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună”

Doctorul Mihai Craiu a avertizat, marți, 18 ianuarie, într-o dezbatere organizată de Salvați Copiii, că numărul internărilor la copii, în urma Covid-19, va crește în perioada următoare, dar cele mai multe rămân cazuri ușoare.

„La copiii foarte mici putem să ne păcălim, Covid începe cu enterocolită acută, ieri au venit

sugari cu simptome digestive, nu cu boală respiratorie. Ce remarcă și studiile internaționale: creșterea spectaculoasă a copiilor internați.

Avem 1 milion de copii în SUA, cazuri noi, diagnosticate în ultimele două săptămâni. Acolo unde școlile funcționează fără testare, e posibil să vedem și la noi o creștere spectaculoasă.

Nu severitatea e problema. Vedem mai târziu când o să apară sindroamele de inflamație multisistemică. Ce va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună”, a spus doctorul Mihai Craiu, Medic Primar Pediatrie, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, București.

Medicul a precizat că luni, 17 ianuarie, la spitalul unde lucrează, au fost confirmați 25 de bolnavi, internați doi dintre aceștia, ambii sugari. Iar unii părinți sunt inconștienți.

”Am avut surprize neplăcute de părinți care se știau infectați și au venit să vadă dacă starea febrilă a copilului e tot de la asta și ne-au spus că sunt infectați abia după ce a venit și testul pozitiv al copilului.

Din cei peste 25 de confirmați ieri, doi au fost internați, unul de o lună, celălalt tot sugar. În cele mai multe situații, severitatea nu e mare", a adăugat medicul, la o dezbatere organizată marţi de Salvați Copiii România.

Mult mai relaxat de situaţie este ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a declarat la aceeaşi dezbatere:

"Nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor care blochează spitalele și secțiile de ATI în cazul copiilor. Nu menținem școlile deschise cu orice preț, dar trebuie să fim conștienți că educația online duce la consecințe serioase asupra acestor copii".

Iar Conf. Dr. Alexandru Ulici, Medic Primar Departamentul Ortopedie Pediatrică – Chirurgie

Ortopedie Pediatrică, manager Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Capitală a spus că "numărul de copii internați nu e de natură să ne îngrijoreze. Avem 16 copii internați, doar trei în reanimare, toți trei fiind și cu alte comorbidități".

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat, în cadrul aceleiași dezbateri, că ”nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor care blochează spitalele și secțiile de ATI în cazul copiilor. Nu menținem școlile deschise cu orice preț, dar trebuie să fim conștienți că educația online duce la consecințe serioase asupra acestor copii.

Sunt 337 de copii internați în secții, ieri au fost 338.

Utilitatea testelor salivare există, cu două condiții: să fie efectuate și să fie efectuate corect.

Vaccinarea sub 12 ani începe săptămâna viitoare; 60% dintre cazurile noi sunt la persoane

nevaccinate”.

Cum a început semestrul II sau saga dilemei părintelui din România: educație sau sănătate?

Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FEPAL) a transmis un comunicat prin care se întreabă, retoric, cum poate un părinte responsabil din România “să ia toate măsurile necesare pentru protejarea şi realizarea drepturilor copilului”, așa cum prevede Codul Civil, în condițiile în care noul ordin comun privind desfășurarea activităților în școli ”legalizează infectarea și selecția naturală”.

”Conform Noului Cod Civil, cap. II- Drepturile şi îndatoririle părinteşti:

Art. 487 “Părinţii au dreptul şi îndatorirea de a creşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia.

Art. 488, alin (1) Părinţii au îndatorirea de a creşte copilul în condiţii care să asigure dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială în mod armonios.

(2) În acest scop, părinţii sunt obligaţi:

b) să prezinte şi să permită informarea şi lămurirea copilului despre toate actele şi faptele care l-ar putea afecta şi să ia în considerare opinia acestuia;

c) să ia toate măsurile necesare pentru protejarea şi realizarea drepturilor copilului

d) să coopereze cu persoanele fizice şi persoanele juridice cu atribuţii în domeniul îngrijirii, educării şi formării profesionale a copilului”, se arată în comunicat

”Ministerul Sănătății ne explică definiția focarului epidemic cu trimiteri la pojar”

”Ministerul Sănătații ne explică definiția focarului epidemiologic, cu trimiteri la pojar, rujeolă, oreion, deși în vremurile noastre aceste boli nu mai declanșează pandemii. Pandemia înseamnă o boală care nu se răspândeşte doar la nivel regional ci ajunge să afecteze ţări şi continente întregi.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pandemiile sunt provocate mai ales de agenţi patogeni noi sau de noi tipuri de viruşi care duc la o creşterea galopantă a numărului de îmbolnăviri. În vremurile noastre a existat vreodată o creștere accelerată a internărilor copiilor din cauza pojarului, rujeolei, oreionului? Nu, dar exista o creștere accelerată a internărilor din cauza Omicron, ceea ce ne indică tocmai faptul că regulile ar trebui să fie mult mai stricte în ceea ce privește acest virus”, se mai arată în informarea FEPAL.

”Nu toți părinții sunt de acord ca elevii să facă parte din acest experiment”

”În acest context, raportându-ne la drepturile și îndatoririle părinților conform Noului Cod Civil, cum poate un părinte responsabil din România “să ia toate măsurile necesare pentru protejarea şi realizarea drepturilor copilului”? Cum îi poate apăra dreptul la sănătate?

Noul ordin comun legalizează infectarea și selecția naturală.

Doar că nu toți părinții sunt de acord ca elevii să facă parte din acest experiment, ei fiind “datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia”.

Actualele reglementări permit unor părinți să creadă ca Bill Gates introduce cipuri în corpul uman, că purtarea măștii afectează creierul sau că Pământul este plat, dar nu permite părinților responsabili să-și protejeze copiii, nu permite prevenție și nici nu ia in calcul riscurile de long covid”, mai afirmă Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FEPAL).

Record de infectări la copii în SUA

Ratele de spitalizare cu Covid-19 în rândul copiilor sunt în creștere în Statele Unite, cu o medie de 4,3 copii sub 5 ani la 100.000 internați cu o infecție, potrivit datelor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, citat de CNN.

”Pentru copiii noștri cei mai mici, cei care nu sunt încă eligibili pentru vaccinare, este extrem de important să-i înconjurăm cu oameni care sunt vaccinați pentru a le oferi protecție”, a declarat vineri directorul CDC, dr. Rochelle Walensky.

Noile internări în spital pentru copiii sub 18 ani cu Covid-19 confirmat sunt deja la un nivel record, la o medie de 797 în fiecare zi, potrivit datelor CDC și Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA. Acesta este cel mai mare nivel înregistrat vreodată.

”Aș spune că cel mai bun mod de a-i proteja pe acești copii este să-i vaccinați, deoarece sunt eligibili și să-i înconjurați de frați și părinți care sunt vaccinați ei înșiși”, a spus Walensky.

Pe parcursul pandemiei de Covid-19, aproape 82.000 de copii au fost spitalizați cu Covid-19, potrivit celor mai recente date de la CDC.

Elevii, profesorii și personalul cu Covid-19 ar trebui să stea acasă și să se izoleze departe de ceilalți timp de cel puțin cinci zile, se arată în ghid.

Ziua 0 este considerată prima zi de simptome sau ziua unui test viral pozitiv pentru persoanele care nu prezintă simptome.

Persoanele ale căror simptome se ameliorează pot părăsi izolarea după cinci zile întregi dacă nu au febră timp de 24 de ore, a transmis CDC.

Ar trebui să poarte o mască în preajma celorlalți timp de încă cinci zile.

Copiii care au fost expuși la coronavirus și nu au fost complet vaccinați ar trebui să se plaseze în carantină timp de cel puțin cinci zile după ultimul contact apropiat cu o persoană care are Covid-19, se arată în ghid.

Adulții care nu sunt vaccinați împotriva Covid-19 sau care nu au primit o vaccinare de rapel sunt, de asemenea, sfătuiți să urmeze această recomandare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#infectii covid copii record, #omicron, #scoala online, #copii spital covid , #stiri invatamant