Victoria obținută de o infirmieră dată afară pentru că i-a cumpărat scutece unei paciente și a afectat prestigiul instituției

Marti, 28 Iunie 2022, ora 22:10
6161 citiri
Victoria obținută de o infirmieră dată afară pentru că i-a cumpărat scutece unei paciente și a afectat prestigiul instituției

O infirmieră de la Spitalul Județean Arad, concediată pentru că „nu a protejat imaginea instituției, astfel încât conduita acesteia a fost de natură să oblige o pacientă să achiziționeze scutece de unică folosință și șervețele prin intermediul ei”, se întoarce la lucru după ce a obținut o sentință care obligă spitalul să o reangajeze.

O infirmieră de la Spitalul Județean Arad, sancționată în anul 2021 cu 10 la sută din salariu pentru o perioadă de o lună pentru că a sustras din cadrul spitalului bunuri aparţinând pacienţilor și cercetată disciplinar fără a fi sancționată pentru că a lăsat pacienţii neigienzaţi, nu a schimbat lenjeria pacienţilor şi nu a golit pungile cu urină la pacienţii cu sondă vezicală, a ajuns în final să fie dată afară, decizia fiind emisă în ianuarie 2022.

Acuzațiile aduse infirmierei:

  • a introdus mărfuri în incinta unității în vederea comercializării
  • nu a protejat imaginea instituției, astfel încât conduita acesteia a fost de natură de a obliga pe pacienta …. să achiziționeze scutece de unică folosință și șervețele prin intermediul ei
  • nu a avut un comportament bazat pe respect, bună-credință, corectitudine și amabilitate în cadrul relațiilor cu personalul secției Medicină Internă I,
  • prin comportamentul și limbajul neadecvat, a generat conflicte repetate

Apărarea femeii, în instanță

Infirmiera data afară din spital a contestat în instanță decizia de concediere arătând, în privința acuzației că "a introdus mărfuri în incinta unității în vederea comercializării", că descrierea faptei este vagă, nu reiese data, locul şi nici împrejurările săvârșirii faptei.

În privința celei de-a doua fapte, aceea că nu a protejat imaginea instituției prin faptul că a pus-o pe o pacientă să își cumpere scutece, infirmiera a arătat că acuzația „demontează susținerea intimatului cu privire la introducerea de mărfuri în incinta unității în vederea comercializării, şi ascunde realitatea şi starea de fapt existentă, respectiv faptul că spitalul nu avea asigurate suficiente materiale de îngrijire de unică folosință pentru pacienţi, fapt ce a determinat pacienta să îi solicite, aceasta, să îi cumpere, de la farmacia aflată lângă spital, articolele de îngrijire personală de care avea nevoie şi care lipseau din magazia de materiale sanitare a spitalului”.

„Este notorie criza de materiale sanitare în spital, personalul ce îngrijește pacienții se confruntă adesea cu disfuncționalități în primirea spre utilizare a acestor materiale, iar pacienții nu înțeleg întotdeauna că nu sunt acestea vinovate, infirmierele sau asistentele, ci responsabilii cu achiziția acestora şi unii dintre șefii de secție care sunt indiferenți şi nu se confruntă direct cu aceste probleme administrative.

Infirmierele nu pot proteja imaginea instituției, pătată de incapacitatea personalului administrativ de a asigura funcţionarea normală a unității spitalicești, incluzând aici şi asigurarea necesarului de materiale sanitare”, s-a mai apărat infirmiera.

Verdict: anularea deciziei de concediere și reangajare

Tribunalul Arad a menținut decizia de concediere a infirmierei, dar Curtea de Apel Timișoara a admis contestația formulată de angajata dată afară și a anulat sancțiunea disciplinară, cu consecința anulării deciziei de concediere.

„Obligă intimatul la reintegrarea contestatoarei în funcția deținută anterior concedierii, începând cu 09.02.2022, precum și la plata tuturor drepturilor salariale restante, calculate de la data încetării contractului individual de muncă, indexate și actualizate cu indicele inflației, până la plata efectivă a acestor drepturi. Obligă intimatul la plata dobânzii legale, calculată asupra sumelor bănești reprezentând drepturile salariale neacordate la scadența lunară, pe perioada cuprinsă între data de 09.02.2022 și data plății efective a drepturilor salariale”, au decis judecătorii.

În sentință, disponibilă pe rejust.ro, judecătorii au arătat că motivele anulării de concediere țin de nerespectarea procedurilor.

„În conţinutul dispoziţiei nu este menţionată data săvârşirii faptei care constituie abatere disciplinară. Data constituie un reper în descrierea faptei şi este importantă pentru că permite, pe de o parte, verificarea respectării prevederilor legale privitoare la prescripţia răspunderii disciplinare, iar pe de altă parte, reprezintă un element esenţial al însăşi noţiunii de faptă.

Lipsa menţiunilor obligatorii nu poate fi complinită în faţa instanţei prin trimiteri la diferite acte sau alte documente, oricât de bine fundamentate ar fi acestea”, se arată în setința Curții de Apel Timișoara, care este definitivă.

Citeste si:
Motivul incredibil pentru care fostul fotbalist Ryan Giggs și-a lovit iubita cu capul în gură. Dezvăluiri din proces
Motivul incredibil pentru care fostul fotbalist Ryan Giggs și-a lovit iubita cu capul în gură. Dezvăluiri din proces
Judecat pentru violenţă domestică într-un tribunal din Manchester, fostul internaţional galez Ryan Giggs a asigurat, miercuri, că şi-a "pierdut echilibrul” când a lovit-o cu capul în...
Detalii despre falsul proces al soților Ceaușescu, dezvăluite în rechizitoriul Dosarului Revoluției: ”Au existat mai multe tentative de ucidere înainte de 1989”
Detalii despre falsul proces al soților Ceaușescu, dezvăluite în rechizitoriul Dosarului Revoluției: ”Au existat mai multe tentative de ucidere înainte de 1989”
Fosta securitate a ştiut ”exact” unde se aflau soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu după fuga lor cu elicopterul în decembrie 1989 şi nu a încercat să îi salveze înainte de procesul în...