Ce ne afectează mobilitatea la vârste înaintate? Inflamația și rolul ei cheie

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 17:58
1794 citiri
Ce ne afectează mobilitatea la vârste înaintate? Inflamația și rolul ei cheie
Număr crescut de cazuri de artrită inflamatorie FOTO: Times of India

Inflamaţia la mijlocul vieţii poate contribui la încetinirea semnificativă din punct de vedere clinic a vitezei de mers la sfârşitul vieţii, chiar şi în rândul adulţilor care par sănătoşi, indiferent de rasă şi dezavantaj socio-economic. Monitorizarea regulată şi intervenţiile pentru inflamaţie pot fi justificate de la mijlocul vieţii, sugerează autorii unui studiu publicat miercuri.

Relaţiile dintre inflamaţia la mijlocul vieţii şi mobilitatea la sfârşitul vieţii şi influenţele condiţiilor cronice de sănătate, ale rasei şi ale determinanţilor sociali ai sănătăţii (SDoH) asupra acestor relaţii sunt slab cunoscute, scriu autorii.

Într-un studiu publicat miercuri în Journal of the American Geriatric Society, faptul de a avea o inflamaţie ridicată la mijlocul vieţii a fost asociat cu o viteză de mers mai lentă semnificativă din punct de vedere clinic – un indicator al mobilităţii – 20 de ani mai târziu.

În cadrul studiului, care a inclus 4.758 de adulţi care locuiau în comunitate, legătura dintre inflamaţia ridicată şi viteza de mers mai lentă la sfârşitul vieţii a fost deosebit de puternică în cazul persoanelor cu inflamaţie ridicată susţinută pe parcursul celor peste 20 de ani de urmărire.

Asocierea a fost evidentă chiar şi în rândul celor mai sănătoşi adulţi care nu au prezentat niciodată alte afecţiuni comune, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea sau diabetul.

„Aceste constatări sugerează că monitorizarea inflamaţiei are potenţialul de a fi importantă pentru sănătatea la sfârşitul vieţii, similar cu monitorizarea parametrilor de sănătate de rutină, cum ar fi tensiunea arterială şi glucoza”, a declarat autorul corespondent dr. B. Gwen Windham.

Inflamaţia la mijlocul vieţii poate contribui la încetinirea vitezei de mers la sfârşitul vieţii, chiar şi în rândul adulţilor care par sănătoşi, o inflamaţie ridicată şi susţinută exacerbând aceste efecte, susţin autorii explicând importanţa acestei cercetări.

Monitorizarea regulată a inflamaţiei în timpul controalelor medicale de rutină şi a altor programe preventive poate fi justificată pentru toate persoanele, adăugând valoare alături de alte măsuri comune ale afecţiunilor cronice, cum ar fi glicemia, indicele de masă corporală şi tensiunea arterială, spun ei.

Punctele cheie ale studiului:

Inflamaţia la mijlocul vieţii poate afecta mobilitatea la sfârşitul vieţii şi poate fi prezentă singură sau alături de comorbidităţi comune, cum ar fi diabetul, obezitatea şi hipertensiune.

În rândul a 4758 de adulţi care trăiesc în comunitate, faptul de a avea o inflamaţie ridicată la mijlocul vieţii a fost asociat cu o viteză de mers mai lentă semnificativă din punct de vedere clinic 20 de ani mai târziu.

Asocierea dintre inflamaţia ridicată şi viteza de mers mai lentă la sfârşitul vieţii a fost şi mai puternică pentru cei cu inflamaţie ridicată susţinută pe parcursul a peste 20 de ani de urmărire şi a persistat chiar şi în rândul celor mai sănătoşi adulţi care nu au prezentat niciodată alte comorbidităţi comune pe parcursul a peste 20 de ani, indiferent de rasă sau de dezavantajul socio-economic.

Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seară, 24 iulie, că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre o eventuală nominalizare a acestuia într-un post de comisar european. În...
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Întrebat miercuri seară, 24 iulie, dacă ar putea fi primul preşedinte al social-democraţilor care nu va candida la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a afirmat, că "orice este...
#inflamatii, #artrita, #boli inflamatorii , #stiri sanatate
  1. Vaccinul împotriva HIV a fost în sfârșit descoperit. Două injecții pe an oferă o protecție de 100% STUDIU
  2. Ora la care nu este deloc indicat să mănânci pepene roșu. Avertismentul specialiștilor
  3. Peștele care îți scade colesterolul și te ferește de infarct! Este cel mai sănătos dintre toți!
  4. Emoționant: Ce face Leonard Doroftei de fiecare dată, cu lacrimi în ochi, atunci când vine în România. Boxerul s-a mutat în Canada, „gonit" de politicieni VIDEO
  5. Cum poți slăbi foarte ușor vara. Alimentul care te poate ajuta să ai o siluetă de vis la plajă
  6. Supărarea unui român care a plătit 2.000 de euro la all-inclusive: ”Niște ciuperci de paie uscate, practic sunt degeaba”
  7. Cum și-a ratat vacanța o româncă care a plătit cazarea la un hotel inexistent. Poliția a deschis o anchetă
  8. O incredibilă imagine cu o galaxie, surprinsă de un fotograf român. Sistemul solar se află la milioane de ani lumină
  9. Surpriza de care a avut parte un român într-o vacanță „all inclusive” în Turcia. Cât l-a costat experiența de lux
  10. Plângere penală pe numele Laurei Lavric după un scandal la o nuntă. Cântăreața și-ar fi lovit un coleg de breaslă