Românii, printre europenii cei mai loviți de majorările de prețuri. Cine sunt colegii de suferință

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 16:05
2446 citiri
Românii, printre europenii cei mai loviți de majorările de prețuri. Cine sunt colegii de suferință
majorari-preturi

În decembrie 2021, rata anuală a inflației din România, calculată pornind de la indicele armonizat al prețurilor de consum, adică după metodologia Eurostat, a fost a 6-a cea mai mare dintre țările Uniunii Europene.

Rate anuale mai mare ale inflației au fost consemnate doar în țările baltice, alături de Polonia și Ungaria.

Continentul european și zona euro s-au confruntat în 2021 cu o majorare de prețuri fără precedent în istoria uniunii monetare, pe fondul exploziei prețurilor din zona energiei.

Dacă în decembrie 2020 rata anuală a inflației a fost de minus 0,3% în zona euro și 0,3% pentru Uniunea Europeană, în decembrie 2021 inflația anuală a ajuns la 5% în zona euro, respectiv 5,3% media UE.

În noiembrie 2021 rata anuală a inflației a fost 4,9% în zona euro și 5,2% în Uniunea Europeană.

Scumpirea energiei se resimte în toată Europa

Cea mai mare contribuție la avansul inflației anuale în zona euro a fost adusă în decembrie 2021 de energie +2,46%, urmată de servicii +1,02%, produse industriale non-energie +0,78%, respectiv mâncare, alcool și tutun +0,71%, notează Eurostat.

Cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost consemnate în decembrie 2021 în Malta – 2,6%, Portugalia – 2,8% și Finlanda – 3,2%.

La polul opus, țările care s-au confruntat cu cele mai mari majorări de prețuri au fost Estonia – 12%, Lituania – 10,7%, Polonia – 8%, Letonia – 7,9%, Ungaria – 7,4% și România – 6,7%.

În comparație cu noiembrie 2021, rata anuală a inflației în decembrie 2021 a scăzut în șapte state membre UE, a rămas stabilă în două și a crescut în 18.

Trebuie amintit faptul că țările baltice fac parte din uniunea monetară, politica legată de nivelul dobânzilor pe care cele trei mici republici din nordul Europei o urmează fiind stabilită de Banca Centrală Europeană - BCE.

Nemulțumiri în țările baltice

Reprezentanți ai băncilor centrale din Lituania, Estonia și Letonia și-au exprimat recent nemulțumirea asupra faptului că BCE nu are în plan o majorare în 2022 a ratei privind politica de dobândă monetară, politică ce lasă neîngrădite presiunile inflaționiste asupra economiilor ce au adoptat euro.

În Polonia și Ungaria, care au monede naționale, băncile centrale au adoptat deja măsuri hotărâte de creștere o dobânzii de politică monetară, pentru a tempera majorările de prețuri și a proteja puterea de cumpărare a populației.

De cealaltă parte, Banca Națională a României, deși stabilește politica monetară pentru țara noastră, se găsește în imposibilitatea de a adopta măsuri de tipul celor din Polonia și Ungaria din cauza dezechilibrelor din economia autohtonă.

BNR a adoptat politica pașilor mărunți

Deși a majorat în ianuarie dobânda de politică monetară la nivelul de 2% pe an, fiind a treia decizie consecutivă în acest sens, analiștii financiari se așteptau la o atitudine mai fermă din partea BNR, care a adoptat politica pașilor mărunți și operează creșteri de dobânză de doar 0,25%.

Rata anuală a inflației a crescut la 8,2% în decembrie anul trecut, protrivit datelor calculate pe baza indicelui prețurilor de consum de Institutul Național de Statistică, marcând un 2021 cu cea mai mare rată medie a inflației anuale din ultimii 10 ani.

Astfel, rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2020 – decembrie 2020) este 5,1%.

Ultimul an care a consemnat o valoare mai mare a fost 2011: 5,8%, potrivit datelor INS.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#inflatie Romania UE , #inflatie