Prognoza șefului Institutului Național de Statistică despre creșterea inflației

Luni, 01 Aprilie 2024, ora 17:49
1595 citiri
Prognoza șefului Institutului Național de Statistică despre creșterea inflației
În luna februarie 2024, România a fost ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE, pentru a doua lună consecutiv. FOTO / Pixabay

Președintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a declarat luni, 1 aprilie, că România se află pe o pantă descendentă, în ceea ce privește prețurile bunurilor și serviciilor de consum. În opinia sa, o rată a inflației de peste 10% va fi dificil de atins în viitorul apropiat.

„În ceea ce priveşte rata inflaţiei, din fericire suntem pe o curbă descendentă. O rată a inflaţiei cu două cifre, de peste 10%, probabil va fi greu de a atins în perioada următoare”, a susținut Andrei, la lansarea unei lucrări despre antreprenoriatul românesc. Acesta a subliniat că emite această opinie în calitate de cercetător, transmite Agerpres.

Analiza, intitulată „Indexul Antreprenoriatului Românesc Sem. I, 2024”, arată că rata inflației din 2023 a fost 10,4%. Indicele a scăzut față de 2022, dar a fost ridicată. în schimb, în februarie 2024, rata inflației se situa la 7,1%, conform Eurostat. Totuși, România a fost prima din punctul de vedere al creșterii anuale, la o distanță considerabilă de Croația (4,8%). Cea mai mică inflație a fost înregistrată în Letonia și Danemarca, ambele cu 0,6%, urmate îndeaproape de Italia, 0,8%.

Scorul Indexului Antreprenoriatului Românesc este de 49 de puncte din 100 în semestrul I din 2024, corespunzător unui nivel moderat al sistemului antreprenorial. Cele patru categorii ale indexului sunt: antreprenoriat critic sau slab, antreprenoriat moderat, antreprenoriat emergent şi antreprenoriat solid.

Pe lângă rata inflaţiei, alte aspecte importante semnalate în cadrul analizei pentru anul 2024 au fost: rata şomajului în anul 2023 - de 2,93% - într-o mică scădere faţă de anul 2022, salariul mediu lunar net care a întregistrat o creştere de 15,48% faţă de anul 2022.

Percepţia antreprenorilor cu privire la evoluţiile contextuale cu influenţă negativă asupra activităţii IMM-urilor sunt: 79,56% birocraţia şi fiscalitatea, 28,93% nivelul investiţiilor mediului de afaceri, 55,98% procesul de creditare a firmelor, 61,63% perspectiva calificărilor, competenţelor şi nivelul de profesionalism asupra forţei de muncă.

Mai mult de o treime (38,61%) dintre IMM-uri au estimat că evoluţia economiei României va fi favorabilă dezvoltării business-urilor lor în 2024, iar 30,57% din IMM-uri au estimat o creştere a nivelului exporturilor anul acesta faţă de 2023.

Rata inflaţiei este măsura variaţiei medii a preţurilor bunurilor şi serviciilor într-o economie într-o anumită perioadă de timp.

Quarterly Report - Editia 4

De ce sunt românii nevoiți să cumpere case și mașini în euro, deși câștigă în lei: "Încă un argument pentru adoptarea euro"
De ce sunt românii nevoiți să cumpere case și mașini în euro, deși câștigă în lei: "Încă un argument pentru adoptarea euro"
Leul nu mai este principala unitate de măsură în discuțiile despre bani. Atât pe piața imobiliară sau a salariilor, cât și în discursurile guvernanților, moneda euro iese în prim-plan....
Ciolacu, optimist privind reducerea inflației: „Spre sfârşitul anului va fi sub cinci la sută”
Ciolacu, optimist privind reducerea inflației: „Spre sfârşitul anului va fi sub cinci la sută”
Marcel Ciolacu, premierul României a spus vineri, 17 mai, fiind întrebat despre efectele inflației în România, că trendul inflației este unul descendent și că atunci când și-a preluat el...
#inflatie Romania, #inflatie zona euro, #antreprenori Romania, #zona euro, #INS , #inflatie