România are 35% din populaţie în risc de sărăcie: "Problema e că inflaţia nu se poate rezolva din pix"

Sambata, 10 Decembrie 2022, ora 13:06
2233 citiri
România are 35% din populaţie în risc de sărăcie: "Problema e că inflaţia nu se poate rezolva din pix"
Inflația estimată de BNR este 16,3 la sută faţă de anul trecut, dar cea reală ar putea ajunge la 35 la sută. FOTO: Pixabay.com

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a explicat că principala cauză a inflaţiei o reprezintă creşterea preţurilor la energie și că, în acest moment, România are 35 la sută din populaţie în risc de sărăcie. Din spusele lui Adrian Câciu inflația prognozată de BNR este de 16,3 % față de anul trecut, însă cea reală ar putea ajunge la 30-35 la sută.

Ministrul Finanţelor a fost întrebat cât va fi inflaţia la finalul anului.

Inflaţia la finalul anului, cea prognozată de Banca Naţională a României, este de 16,3 la sută faţă de anul trecut, în zona aceea şi prognozele pe care şi eu, ca ministru de Finanţe, dar şi noi ca instituţie, le vedem. Va avea câteva elemente de puseu în noiembrie şi decembrie, adică acum, în decembrie se va publica inflaţia pe noiembrie, pentru că vin sărbătorile. De regulă, inflaţia are un puseu uşor la final de an, pentru că este o lună de sărbători. De altfel, are pusee în timpul anului. Există o ciclicitate, dacă vreţi, a inflaţiei dincolo de cauzele sau de factorii externi care apar asupra inflaţiei în timpul sărbătorilor. Pentru că suntem o ţară care avem tradiţii şi e bine să le păstrăm”, a afirmat Adrian Câciu, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv.

El a explicat că principala cauză a inflaţiei o reprezintă creşterea preţurilor la energie.

„Avem o inflaţie pe care eu o denumesc istorică, care se repetă după aproape 20 de ani în România. În alte ţări se repetă după 70 sau 80 de ani. Cauza principală la această inflaţie este explozia preţurilor la energie. Lipsa de control a modului în care piaţa energiei s-a liberalizat în România. Adică regula liberalizării este că trebuie să ai şi jucători care să participe la acea liberalizare, când nu ai jucători o să ai o situaţie sau poţi să ai situaţii speculative. Pe de altă parte există acest puseu inflaţionist care era prevăzut, eu l-am spus de foarte multe ori, puseul inflaţionist generat de masa monetară care a fost creată cu ocazia pandemiei în toată lumea. Aici este o diferenţă faţă de modul în care banca noastră naţională a acţionat, care a acţionat mult mai prudent”, a declarat Adrian Câciu.

Cum se explică inflația din România

El a menţionat că România nu a tipărit bani, dar că excesul de lichiditate din pieţele internaţionale poate provoca o inflaţie monetaristă.

„România nu a tipărit bani, dar excesul de lichiditate din pieţele internaţionale (…) provocă (…) o inflaţie monetaristă. Întotdeauna se întâmplă lucrul acesta se vede şi atunci când, de exemplu, în criza financiară din 2008 - 2010 s-au tipărit bani de către banca centrală americană şi a avut un efect un puseu inflaţionist acest lucru. Evident, costuri şi beneficii. Prin acea infuzie de masă monetară s-a reuşit să se reducă timpul de contracarare a crizei respective. La fel şi la pandemie s-a reuşit să se reducă costurile pandemiei, pentru că costurile pandemiei au fost foarte mari, au fost restricţii, oferta nu s-a putut exprima, de aceea şi inflaţia se manifestă pe costuri, atipic, dacă vreţi, din punctul de vedere economic, în care inflaţia e generată de cerere, adică ai un exces de cerere”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

Ce face Executivul pentru domolirea inflației

El a explicat că eforturile guvernanţilor au fost pentru domolirea inflaţiei.

„Dacă observaţi, eforturile au fost să domolim inflaţia. Greu, e foarte complicat cu această sintagmă domolirea inflaţiei. De ce? Pentru că, dincolo de inflaţia din preţurile la energie, a venit inflaţia generată de lanţurile de aprovizionare, conflictul din Ucraina a restructurat o serie de lanţuri de aprovizionare pe bunuri de larg consum. Şi, mai mult decât atât, inflaţia importată, noi suntem o ţară care avem un deficit mare de balanţă comercială, depindem de importuri, mai ales pe bunurile de larg consum. Şi atunci, vrei nu vrei, atunci când îţi intră în ţară acele bunuri îţi intră deja cu inflaţie. Vedem că inflaţia în zona euro deja e şi ea la două cifre”, a mai precizat Adrian Câciu.

Peste o treime din români, în risc de sărăcie

Întrebat cât este în realitate inflaţia la produsele de bază, ministrul Finanţelor a răspuns: „30 - 35 la sută. Să definim puţin produsele de bază. Eu aici aş lua şase, şapte produse. Avem pâine, avem lapte, avem ou, avem brânză, avem cartofi şi legume”.

La remarca potrivit căreiasaunt probabil sute de mii de români care doar aceste produse le pot pune pe masă, ministrul a comentat:

„Da, e o situaţie tristă, dar trebuie să ştim un lucru, e o situaţie structurală. Şi mi-aş dori să putea să o rezolvăm în cât mai scurt timp. România are 35 la sută din populaţie în risc de sărăcie, deci nu este o chestiune care acum se întâmplă. Ea vine din spate şi nu a fost rezolvată şi trebuie rezolvată. Trebuie să ajungă venituri nu cât mai mari, dar venituri care să pot să asigure drumul către decenţă. Nu aş spune că se rezolvă lucrul acesta, punem o serie de elemente de sprijin. E o chestiune structurală. Mai mult, pe chestiunea asta structurală, când suprapui inflaţia, evident că asta doare mult mai tare şi am încercat anul acesta. (…) S-a acţionat în limita posibilităţilor, spaţiul fiscal al României fiind unul redus, fiind o ţară în procedură de deficit excesiv, dar totuşi s-a acţionat cam cu 6% din PIB, bani care au ajuns către companii şi mai ales către cetăţeni. Nu este suficient”, a conchis ministrul.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu, optimist privind reducerea inflației: „Spre sfârşitul anului va fi sub cinci la sută”
Ciolacu, optimist privind reducerea inflației: „Spre sfârşitul anului va fi sub cinci la sută”
Marcel Ciolacu, premierul României a spus vineri, 17 mai, fiind întrebat despre efectele inflației în România, că trendul inflației este unul descendent și că atunci când și-a preluat el...
De ce sunt românii nevoiți să cumpere case și mașini în euro, deși câștigă în lei: "Încă un argument pentru adoptarea euro"
De ce sunt românii nevoiți să cumpere case și mașini în euro, deși câștigă în lei: "Încă un argument pentru adoptarea euro"
Leul nu mai este principala unitate de măsură în discuțiile despre bani. Atât pe piața imobiliară sau a salariilor, cât și în discursurile guvernanților, moneda euro iese în prim-plan....
#inflatie Romania, #ministrul finantelor, #adrian caciu, #saracie romani, #rata inflatiei Romania, #BNR , #inflatie