Atac asupra puterii de cumpărare a românilor: Urmează creșteri accentuate de prețuri cel puțin până în aprilie

Luni, 28 Februarie 2022, ora 15:10
6902 citiri

După ce Banca Națională a anunțat că 2022 va veni cu cele mai mari scumpiri cel puțin din 2004 încoace și cu un avans economic modest, stabilind premisele unei grele lovituri date nivelului de trai, a venit rândul managerilor din economia românească să confirme prognozele nefavorabile.

Astfel, managerii din economia românească anticipează că în perioada februarie-aprilie vor avea loc scumpiri accentuate în practic cele mai importante sectoare economice.

Vârful de inflație, în trimestrul doi

În cadrul ultimei anchete de conjunctură realizate de Institutul Național de Statistică – INS, în februarie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni că preţurile produselor industriale vor avea o creștere accentuată (sold conjunctural +42%).

La rândul lor, managerii din domeniul construcțiilor estimează o creștere accentuată de prețuri pentru acest sector al economiei autohtone (sold conjunctural +52%).

Iar managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +43%).

Conform opiniei managerilor din zona de servicii, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +30%).

Trebuie arătat faptul că toate aceste domenii economice sunt luate în calcul atunci când se stabilește rata anuală a inflației, consecințele urmând a fi pe măsură.

BNR estimează că vârful de inflație va fi atins în 2022 pe parcursul celui de-al doilea trimestru, când avansul anual al prețurilor va depăși 11%.

Avans moderat al producției

INS precizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de Institut.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

În ceea ce privește activitatea economică, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei, sold conjunctural +9%, potrivit sursei citate.

Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului și pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor se vor înregistra cele mai mare creșteri (solduri conjuncturale +34%).

Și în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%), estimează managerii din domeniu.

Serviciile rămân stabile, comerțul cu amănuntul în regres

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -12%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate - sold conjunctural 0% - arată ancheta conjuncturală realizată de INS.

Conform estimărilor din luna februarie 2022, realizate de managerii din domeniu, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

Citeste si:
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Fostul lider al PNL, Florin Cîţu, afirmă, luni, 15 august, într-o postare pe Facebook, că în 2022 România se împrumută la dobânzi mai mari decât în 2020 şi 2021, el precizând că...
Vești bune pentru economia României. Comisia Națională de Prognoză a îmbunătățit estimările de creștere pentru 2022
Vești bune pentru economia României. Comisia Națională de Prognoză a îmbunătățit estimările de creștere pentru 2022
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a îmbunătăţit cu 0,6 puncte procentuale previziunea de creştere pentru 2022, la 3,5%, de la 2,9% cât estimase în primăvară, potrivit...