După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar

Sambata, 25 Mai 2024, ora 10:44
15674 citiri
După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
Banca Centrală a Turciei a majorat dobânda cheie până la 50%, după ani în care a mers împotriva doctrinei economice FOTO / move2turkey.com

Un raport al băncii multinaționale de investiții Citigroup Inc susține că investitorii ar putea reveni în Turcia, după ce banca centrală a instaurat o politică monetară agresivă pentru a combate inflația galopantă, transmite CNBC vineri, 25 mai.

Pentru mai mult de cinci ani, lira turcească a îndurat scăderi masive în raport cu monedele de larg schimb, iar inflația a crescut constant, erodând puterea de cumpărare și nivelul de trai al populației. Inflația în aprilie era de 70%, iar moneda s-a depreciat cu 81% față de dolarul american, față de 2019, transmite News.ro. În această perioadă, banca centrală a menținut pentru o perioadă o politică laxă asupra dobânzii de referință, în contextul în care băncile naționale aleg, de obicei, să majoreze dobânda cheie, atunci când prețurile cresc peste limitele acceptabile.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care ar exercita un control strâns asupra băncii naționale, numea dobânzile "mama tuturor relelor" și a insistat că scăderea acestora este modalitatea de a reduce inflația. Noile numiri în echipele economice și ale băncii centrale de acum aproximativ un an par dedicate inversării norocului Turciei, oricât de dureros ar fi procesul.

Banca centrală a supravegheat o creștere agresivă cumulativă a dobânzii, de 36,50 puncte procentuale între mai 2023 și ianuarie 2024. A crescut din nou dobânzile în martie 2024, până la nivelul actual de 50%. Instituția a spus la acea vreme că "o poziție monetară strictă va fi menținută până când se va observa o scădere semnificativă și susținută a tendinței de bază a inflației lunare".

"Trecerea autorităților către normalizarea politicilor a stimulat interesul investitorilor pentru activele turcești", potrivit unui raport al Citi.

Banca de investiții susține că performanta lirei turcești, precum și cea a obligațiunilor suverane și corporative ale țării, vor fi determinate în primul rând de "(i) succesul băncii centrale în reancorarea așteptărilor, care va fi crucial pentru dezinflație și dedolarizare; (ii) o strategie clară de eliminare treptată a măsurilor de reglementare neconvenționale; și (iii) o consolidare fiscală credibilă, care va fi esențială pentru procesul de dezinflație și ajustarea contului curent", au scris analiștii.

Efectuarea mișcărilor de politică corecte în aceste domenii va fi crucială pentru "vizibilitatea macroeconomică, pentru stimularea sentimentului investitorilor și pentru atragerea de intrări de capital de înaltă calitate", a spus banca.

În ceea ce privește ratele dobânzilor, autorii raportului au adăugat: "Credem că banca centrală este pe calea politică corectă, iar politica monetară poate rămâne relativ strictă mai mult decât este anticipat în prezent de către piețe".

În timp ce inflația din Turcia s-a accelerat până la aproape 70% în luna aprilie, în termeni anuali, unii economiști au remarcat că această creștere a fost de fapt puțin mai mică decât se așteptau, sugerând că presiunile prețurilor s-ar fi putut diminua din nou. Mulți economiști consideră că inflația din țară va încetini în a doua jumătate a acestui an, dar nu se așteaptă la vreo reducere a dobânzii până în 2025.

Agențiile de rating reflectă acum "normalizarea politicilor și îmbunătățirile fundamentale" pe care le face Turcia, se arată în raportul Citi, prognozând evaluări viitoare mai favorabile.

Totuși, având în vedere istoria adesea agitată a politicii turcești și imprevizibilitatea frecventă a conducerii sale, banca a adăugat: "Credem că ratingul de credit al Turciei este în principal constrâns de riscurile sale instituționale și politice".

Apple nu va introduce noile funcții de inteligență artificială în Europa până la finalul anului. Care este motivul
Apple nu va introduce noile funcții de inteligență artificială în Europa până la finalul anului. Care este motivul
Regulile de protecție a consumatorilor din Uniunea Europeană sunt motivul invocat de Apple pentru care funcțiile de inteligență artificială din noul iOS 18 nu vor fi lansate în acest an....
Uniunea Europeană se apropie de aprobarea unei legi controversate privind scanarea mesajelor digitale, inclusiv a celor criptate
Uniunea Europeană se apropie de aprobarea unei legi controversate privind scanarea mesajelor digitale, inclusiv a celor criptate
Uniunea Europeană este pe cale să aprobe o lege controversată care ar permite scanarea sistematică a mesajelor digitale, inclusiv a celor criptate, pentru detectarea activităților suspecte,...
#inflatie Turcia, #dobanda cheie, #investitori straini, #lira turceasca , #stiri externe
  1. Apple nu va introduce noile funcții de inteligență artificială în Europa până la finalul anului. Care este motivul
  2. Uniunea Europeană se apropie de aprobarea unei legi controversate privind scanarea mesajelor digitale, inclusiv a celor criptate
  3. Ce va lansa Apple în loc de ochelarii Vision Pro 2
  4. Portul de la frontiera Uniunii. Cele mai importante transporturi din Portul Constanța în 2023
  5. Care este cea mai falsificată bancnotă din România. Avertismentul BNR
  6. Aerul condiționat arde la buzunare. Cu cât crește factura la energie în zilele caniculare
  7. Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
  8. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  9. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  10. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării