Prețurile cresc din nou în Uniunea Europeană! Inflația anuală a depășit oficial 10%

Vineri, 16 Septembrie 2022, ora 14:35
1604 citiri
Prețurile cresc din nou în Uniunea Europeană! Inflația anuală a depășit oficial 10%

Inflația anuală la nivelul Uniunii Europene a fost în luna august 2022 de 10,1%, față de 9,8% în luna anterioară.

După ce luna iulie părea că va aduce o reducere a ritmului de creștere a prețurilor, august a spulberat speranțele legate de domolirea presiunilor inflaționiste.

Evoluția era însă de așteptat, în condițiile în care prețurile producției industriale s-au majorat din nou puternic în iulie, cauza fiind aceeași: costurile cu energia.

În țările baltice s-a depășit 25%!

Inflația anuală a ajuns la 10,1% în UE în august, în condițiile în care cu un an în urmă, în august 2021, avansul prețurilor era de 3,2%, notează Eurostat.

În zona euro, inflația anuală a fost în august 2022 de 9,1%, în creștere de la 8,9% în luna anterioară. În august 2021, inflația anuală era la nivelul de 3%, în uniunea monetară.

Cele mai mai creșteri de prețuri din UE au fost consemnate în august din nou în țările baltice: Estonia (25,2%), Letonia (21,4%) și Lituania (21,1%).

La polul opus, cea mai redusă rată a inflației anuale au raportat în august 2022 Franța (6,6%), Malta (7%) și Finlanda (7,9%).

În comparație cu luna iulie, inflația anuală a scăzut în 12 țări ale UE și a crescut în 15 dintre ele.

România coboară în clasament

Cu o inflație de 13,3% în august, calculată potrivit IAPC (Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum), România se află între țările UE în care avansul prețurilor a luat viteză față de iulie, când a consemnat 13%.

Cu toate acestea, țara noastră coboară în clasamentul țărilor UE cu cele mai mari scumpiri. Dacă în prima parte a anului România s-a aflat constant pe pozițiile 6-7 în acest nedorit clasament, în iulie a coborât pe 8 iar în august s-a plasat pe poziția a 10-a.

În afară de țările baltice, în august au raportat creșteri de prețuri mai mari decât în România țări precum Ungaria (18,6%), Cehia (17,1%), Bulgaria (15%), Polonia (14,8%), Olanda (13,7%) și Slovacia (13,4%).

Germania și Italia, principalii parteneri economici europeni ai României, au consemnat rate anuale ale inflației de 8,8%, respectiv 9,1%.

Problema energiei, nerezolvată

Energia a fost din nou principalul factor care a susținut avansul prețurilor din august în zona euro. Costurile cu energia și-au adus o contribuție de plus 3,95%, urmate de alimente, băuturi alcoolice și tutun: plus 2,25%, servicii: plus 1,62% și bunuri industriale non-energie: plus 1,33%.

Trebuie arătat că avansul prețurilor și-a pierdut din viteză în luna iulie, când inflația anuală în Uniunea Europeană a fost de 9,8%, în comparație cu 9,6%. România a consemnat chiar o stagnare, la nivelul de 13%.

Din cauza costurilor cu energia, prețurile industriale în UE au crescut însă din nou puternic în iulie (plus 96,2% în sectorul energetic).

Prin urmare, în iulie 2022, prețurile producției industriale au crescut în toate statele membre UE, cele mai mari majorări față de iulie 2021 fiind înregistrate în România: +67,4% (aproape duble față de media europeană de 37,8%), Bulgaria: +55,9% și Danemarca: +55,1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Secţiunea de pe Facebook dedicată special ştirilor va dispărea din aplicaţia platformei pentru Statele Unite şi Australia, în contextul în care Meta se distanţează de acest domeniu din...
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
După începerea invaziei din Ucraina provocată de Vladimir Putin în februarie 2022, sancțiunile țărilor din Occident au curs fără încetare împotriva Moscovei, pentru a-i diminua...
#inflatie zona euro , #inflatie